Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Úprava vjezdu do pěší zóny se nelíbí opozici, přelepené značky jsou prý pirátsky upraveny

Řidiči nedodržovali rychlost a pěší zónou si zkracovaly cestou i automobily, které tam neměly co dělat. To jsou argumenty, které vedly vedení města Jablonec k úpravě vjezdu vozidel do pěší zóny v centru. Dopravní změny jsou ale proti srsti opozici.

Už více než měsíc platí v Jablonci omezení dopravy na pěší zóně například v ulici Lidická nebo na Mírovém náměstí. „Obnovou původního dopravního značení v centru města reagujeme na zvýšený výskyt automobilů, které využívají komunikace pěších zón ke zkrácení své jízdní trasy. Někteří řidiči navíc nerespektují dopravní značení a nedodržují předepsanou rychlost dvacet kilometrů v hodině,“ zdůvodnil obnovu původního značení náměstek Štěpán Matek.

Všechna vozidla, včetně zásobování, tak mohou do pěší zóny vjet v čase od 17 do 9 hodin. Zároveň byla některá místa osazena betonovými květináči a sloupky. Jednání města se ale nelíbí opozici. „Dopravní značky vymezující území pěší zóny jsou nově poněkud „pirátsky“ upraveny. Místo řádné dodatkové tabulky mají pouze přelepku s časovým údajem. Značky jsou v podstatě neplatné a tím pádem pěší zóna v Jablonci bez jakéhokoli omezení,“ uvedla v tiskové zprávě Markéta Hozová, asistentka poslance a bývalého primátora Petra Beitla.

Opozice zároveň upozornila, že město provedlo úpravy v centru bez diskuze a komunikace s občany. „Tato úprava neproběhla řádným správním řízením dopravního a silničního úřadu,“ dodala Hozová. Radnice ale tyto námitky popírá. „Statutární město Jablonec nad Nisou nemělo důvod přistoupit k projednávání režimu vjezdu vozidel do pěší zóny. Nařízení, které upravuje i mimo jiné časy vjezdu vozidel, je platné, a tedy v souladu se stanoveným značením,“ reagovala mluvčí města Jablonec Jana Hajná

Podle mluvčí se město i nadále pěší zónou jako takovou zabývá a hledá vhodné řešení stávajícího stavu. Chce tak vyjít vstříc potřebám občanů. Úprava dopravního značení v centru navíc podle Hajné vychází z historických úprav.

Foto Město Jablonec

Štítky Jablonec, pěší zóna, doprava, Jablonec nad Nisou, dopravní značka, Štěpán Matek, Petr Beitl

Úprava vjezdu do pěší zóny se nelíbí opozici, přelepené značky jsou prý pirátsky upraveny  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.