Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zemřel šerif Radek „Bill“ Zíka, zachránce zvířat a milovník přírody: Jeho koutek pro zvěř nejspíš skončí

Autor: DH - 
27. května 2019
17:28

V pátek obletěla okolí Ralska smutná zpráva. Bez známek života tu byl ve své záchranné stanici pro handicapovaná zvířata nalezen Radek Zíka, známější pod pseudonymem Šerif Bill. V tuto chvíli není jasné, kam zvěř poputuje, prozatím se o ni stará město.

Šerif Bill ležel údajně v Hradčanech v Ralsku přibližně 2 až 3 dny. Příčina smrti velkého milovníka zvířat není jasná, měl ale  zdravotní problémy. O jeho skonu informoval i starosta Ralska Miloslav Tůma. „Dnes je velice smutný den. Bohužel nás opustil poručík Radek Bill Zíka, který celý svůj život věnoval péči o zvířata,“ napsal na facebook.

Zíka se ve své stanici staral o poraněná nebo handicapovaná zvířata sám. On nejlépe věděl, co potřebují. Město tak nyní jeho péči supluje, ale tuší, že bez Šerifa to dál nepůjde. Navíc, všemu brání i byrokratické problémy. „Rádi bychom zachovali toto místo. Ovšem majetkové poměry nám to nedovolí. Část pozemku byla pronajata od soukromníka, část byla přímo Billa a zbytek pronajatý od Vojenských lesů. Budeme muset najít nový domov většině tamních zvířat. Už hledáme náhradní péči,“ řekl Tůma serveru iDnes. Starosta by i rád místo provozoval jako pomník pro Zíku.

Šerif Bill se v původní trampské osadě staral o zraněné divočáky, daňky, lišky, tchoře, ale i o různé druhy lesního ptactva včetně sov a dravců. V akváriích tu plavaly nejrůznější sladkovodní ryby. Součástí osady byla i hospůdka, kterou Zíka provozoval a financoval z ní péči i krmivo pro zvěř. Podle místních to byl poslední pravý tramp. V Hradčanech v Ralsku žil od roku 1988. Osadou provedl stovky žáků, kteří díky němu věděli, jak vypadají zvířata českých lesů.  

„Dnes jsem vzpomínal, že jsem Billa nikdy nezažil, že by se k někomu zachoval sobecky nebo špatně. Vždy byl přátelský a hodný,“ vzpomněl starosta Ralska. „Odešla jedna veliká duše a osobnost, na kterou bychom měli vzpomínat pouze v dobrém. Osobnost, která nám každým dnem ukazovala, že jde být lepší. Věřím, že pokud existuje nebe, tak právě Billa tam přijali s otevřenou náručí,“ uzavřel svoji dojemnou vzpomínku Tůma. Za obec Ralsko navíc připomněl, že pokud by chtěl někdo pomoci s péčí o lesní zvěř, ať ho neváhá kontaktovat.

Lukáš Štěpán ( 28. května 2019 14:37 )

Město dělá dobře,že převzalo odpovědnost,ale měli by to dotáhnout do konce a jako poctu poručíkovi,by měly pozemky pokud možno odkoupit a sjednotit a stanici provozovat dál aj hospůdku,třeba jako pomník Billa. Aj nějaká sbírka by asi neuškodila. Je to každopádně obrovská škoda,že takovýto člověk,jakých je jako šafránu,odešel navždy. RIP

nemocna ( 27. května 2019 23:32 )

Chudáci zvířata co s nimi ted bude a nejvíce s věrným mazlem pejskem, všem bude chybět takových lidí by mělo být víc a vůbec by neměli existovat lidi co nemají zvířata rádi

marianskelazne ( 27. května 2019 18:36 )

Velika skoda takovychto lidi!!! RIP

Zobrazit celou diskusi