Hlavní obsah

Mörkö, mörkö! Co to řvali finští fandové? Probuzené monstrum zařídilo titul

Bratislava

Z finských hráčů nikdo, ale trenér Jukka Jalonen si coby přímý aktér mohl vybavit báječné pocity po zisku titulu mistrů světa. Po osmi letech je zažíval znovu. A opět v Bratislavě. O jeho týmu pro MS na Slovensku se dlouho přitom jen a jen pochybovalo. Žádné eso z NHL, jen dva borci ze stínu hvězd v prestižní zámořské soutěži: Juho Lammikko odehrál za Floridu v sezoně jen 40 zápasů, Henri Jokiharju z Chicaga ani to ne. Hlavním hrdinou nakonec nečekaně byl Marko Anttila, matador s kapitánským céčkem.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Finská euforie! Kapitán týmu a střelec dvou gólů ve finále Marko Anttila oslavuje se spoluhráčem Veli-Mattim Savinainenem.

Článek

"Tohle jsou pro nás šťastné chvíle, ať už pro hráče, nebo i pro mě samotného. Jsem hrdý a hrozně šťastný, čeho jsme dosáhli jako tým i země," radoval se kouč Jalonen.

Nejvíce hráčů si pro MS vybral ve finské nejvyšší soutěži - dvanáct. K tomu přidal mix z KHL, Švýcarska, Švédska a také ze zámořské AHL.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Fin Marko Anttila překonává kanadského gólmana Matta Murrayho ve finále MS.

´Týmová práce´, to bylo prosté zaklínadlo, které Finy dovedlo k nečekanému zisku zlata. Samozřejmě spolu s takřka magickým procitnutím Anttily.

V play off si zkušený útočník dal nejúžasnější dárek k 34. narozeninám, které připadly hned na první den po MS.

Foto: David W Cerny, Reuters

Fin Marko Anttila jásá po vyrovnávacím gólu ve finále MS.

Ve své kariéře se přitom dosud nikdy ničeho opravdu hodně zářivého nedočkal. Nic významného nevyhrál. Teď zažil příběh jako z Hollywoodu. Nemotorný s nehokejovou, 203 cm vysokou postavou v Bratislavě zažil nejfantastičtější momenty.

Jako jednomu z nejstarších mu ve finském výběru připadlo kapitánské céčko. A ze čtvrtého útoku se vyšplhal k pozici hvězdy šampionátu. Ještě v základní části nezískal ani bod, play off ovšem patřilo právě jemu. Zachraňoval situaci proti Švédsku, Rusku i Kanadě.

"Je to parádní úspěch celého týmu," zářil Anttila. "Ani nevím, jak jsem všechny ty góly dal. Velmi jsem chtěl titul. Je to ten nejlepší dárek, jaký jsem mohl dostat," rozplýval se.

Z "nuly" se stal hrdinou, kvůli kterému finští diváci skandovali cosi pro Středoevropany podivného: "Mörkö, Mörkö!"

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Pohár pro mistry světa líbá Atte Ohtamaa.

Strašidlo nebo monstrum, zní překlad. Taková je Anttilova přezdívka. Na MS vskutku byl postrachem favoritů. „Nikdy bych nepomyslel, že vstřelím ve finále dva góly. Jako junior jsem získal mistrovský titul ve Finsku, ale mezi dospělými nikdy nic," připomínal chlapík, který jako první zvedl nad hlavu vytouženou trofej. "Toto mužstvo přitom bylo nezkušené, nikdo nevěděl, co od něj očekávat. Během turnaje jsme zažívali náročné chvíle, ale ani po prohrách nám nikdo nic nevyčítal. A tady je výsledek!"

V roce 2004 Anttilu draftovalo Chicago z celkového 260. místa. NHL si ale nikdy nezkusil. Hrál doma v Ilvesu Tampere či TPS Turku, štěstí hledal v Novokuzněcku a Örebru. Poslední tři sezony nastupoval za Jokerit Helsinky v KHL. Reprezentoval na ZOH 2018 v Pchjongčchangu i na dvou světových šampionátech - vždy, když Finové nic nezískali. Ještě před pěti lety hrál pouze nižší ruskou VHL... "Momentálně ale je určitě nejznámějším mužem ve Finsku," tvrdí obránce Mikka Koivisto.

Foto: David W Cerny, Reuters

Novopečení finští hokejoví mistři světa se zlatými medailemi a pohárem.

Anttila se postaral i o pozoruhodné opakování historie. Bratislava a jméno trenéra totiž nejsou jedinou paralelou s rokem 2011. I tehdy Finové prohrávali ve finále 0:1, pro změnu se Švédy.

I tehdy se jim zdařil obrat, přičemž vítězný gól vstřelil v čase 42:35 Petteri Nokelainen. Teď se ve stejné chvíli pro změnu trefil Anttila, snad nejoslavovanější muž současného Finska.

„Na nějakou hvězdnou kariéru to u něj dlouho nevypadalo, teď ho u nás zná každý," dodává Koivisto.

Reklama

Související témata: