www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Recenze: Rally is Life, do třetice všeho ... dobrého

27. května 2019 • 20:05

No konci loňského roku se objevilo na pultech knihkupectví další pokračovaní rallyového románu z pera Petra Poulíka. Celkem jde už o čtvrtou knihu z pera bývalého soutěžáka a mistra sprintrally skupiny N z roku 2002.

Po příjemném překvapení z úvodu série (Rally All In, 2016) a následného spíše zklamání z druhého dílu (Rally Forever, 2017) se mi dostalo do rukou třetí volné pokračování Rally is Life. Dopředu se přiznávám, že jsem se k recenzi třetího dílu dopracoval o dost později, než jsem plánoval, ale jak se říká, lépe pozdě než nikdy (a alespoň nebudu prozrazovat nic konkrétního z děje).

obálka knihy

Hlavní hrdina Pít je v Rally is Life opět konfrontován s 'radostmi' a strastmi aktivního účastníka automobilových rally a svádí boj nejen sám se sebou, ale i se svými rivaly na kolbišti nejen sportovním. Znovu se také setkáváme s ústředními postavami z předchozích dílů, tedy konkurentem Ronym, či Pítovým kamarádem z dětství, policistou Martinem.

V úvodu kniha nabírá na relativně slušných obrátkách a čtenáře postupně vtáhne do děje kriminální zápletkou, nicméně pak jí ale poněkud dochází dech a začíná se motat v lehce nadbytečných pasážích, jakou je např. sexuální úlet vedlejšího hrdiny na policejní škole. V závěru se však naštěstí vše začíná vracet do původních kolejí, když si i samotný Pít začíná uvědomovat, že reálný život není jen o uspokojování primárních potřeb v podobě adrenalinu, sexu a s tím logicky spojených peněz.

Rally is Life je přesto (a naštěstí) návratem k prvním dílu série. Ti čtenáři, kteří se v prostředí českých automobilových soutěží pohybují delší dobu, si pravděpodobně velmi rychle dokáží vytvořit spojitost mezi románovými a reálnými postavami, což je svým způsobem možná na škodu. Na druhou stranu si myslím, že kniha může o to více upoutat běžného fanouška či čtenáře 'nepolíbeného' pokud jde o rally.

V případě druhé zmiňované skupiny, jestli se někomu z ní dostal do rukou až třetí díl série, určitě bych mu doporučoval přečíst i díl první, aby snad nenabyl mylného dojmu, že rally na vrcholné úrovni je jen jakýmsi velkým zábavním podnikem pro pár vyvolených. Stejně jako každý sport a koneckonců i bežný život má i tento své černé i bílé ovce, ale Poulíkova kniha si určitě neklade za cíl někoho v tomto směru vychovávat či osočovat.

Co tedy mohu říci za sebe závěrem? Rally is Life by se klidně mohla jmenovat i ‘Rally is Way of Life‘, protože rally je opravdu pro mnohé prostě životním stylem. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu dokonce i protestovat ... ale to je opravdu asi tak vše. A tuto myšlenku měl Petr Poulík, aspoň doufám, na mysli především.

Úplně nakonec. Neodpustím si možná ještě dvě stručné poznámky. Stejně jako v předchozích dílech, tak i tentokrát zcela zbytečně dílo degradují pravopisné chyby, kterých je bohužel požehnaně a korektor by se nad sebou měl opravdu zamyslet. To je moje první, pro někoho možná hnidopišská poznámka.

Druhá má poznámka (a slibuji, že opravdu poslední) má trochu jiný rozměr. V podtitulu knihy je motto 'Nikdy, nikdy, nikdy se nevzdávej!' a nemalá část výtěžku z jejího prodeje je věnována na rehabilitaci našeho skvělého spolujezdce Petra Grose. Poulík toto motto možná věnoval právě Grossovi, ale já bych ho, s autorovým laskavým svolením, věnoval spíše partnerce a dnes již i manželce Petra Grosse, Daně.

Ukázku z románu si můžete přečíst zde.

Rally is life, 320 stran

autor: Petr Poulík

vydal: Kvartus Media, 2018

www.kvartus.cz, www.rallyallin.cz

P.S.: Další kniha Petra Poulíka s názvem 'Čtyři tváře' vychází 20. června 2019. Část výtěžku z jejího prodeje by měla opět putovat na podporu některého z bývalých účastníků MČR v rally.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist