InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Obyvatelé Milevska by se mohli už za rok zapojit do rozhodování o penězích

MILEVSKO - Zastupitel Michal Polanecký přišel s návrhem, aby i Milevsko umožnilo o části peněz z městského rozpočtu rozhodovat přímo občanům. Sám měl z minulosti zkušenost, kdy jako občan neuspěl s návrhem, aby byla do rozpočtu zařazena stavba workoutového hřiště. Stejně tak neprošly loni v prosinci návrhy občana Václava Málka, když žádal do rozpočtu na letošní rok zařadit vybudování parkoviště před školou na sídlišti anebo zpracování projektu na parkoviště za poliklinikou.

Občanské návrhy zatím neměly šanci

V prosinci, kdy se rozpočet projednává, se už obvykle úřadující vedení města brání tomu, aby se do připravené konstrukce rozpočtu dělaly zásahy. V minulosti se aktivní občané odbyli tím, že se rozpočet připravuje řadu měsíců, občan provázanosti jeho položek nerozumí a pokud navrhuje nový výdaj, má taky navrhnout, co jiného se v rozpočtu škrtne. Václav Málek proto přišel loni připravený - navrhoval škrtnout budování nových kanceláří na radnici, ale neuspěl tím spíš. Ukázalo se totiž, že rekonstrukce radničních prostor je zařazená do letošního rozpočtu jen formálně, aby se vyrovnal účetní stav. Byla v tu dobu už zaplacená a dodnes se neobjasnilo, kdo rozhodl o tak vysokém výdaji, který v minulém rozpočtu vůbec nebyl. V zájmu "klidu na práci" pak zastupitelé dokonce hlasováním zamítli, že by měl starosta na tuto otázku veřejně odpovědět.

Participativní rozpočet by tak mohl být částečně řešením situace, kdy se připravený rozpočet města předem na měsíc zveřejňuje, občané k němu mohou podávat připomínky, vystupovat s nimi mohou i při projednávání rozpočtu, ale obvykle jim to je málo platné. V Milevsku dosud vítězí odkazování na zastupitelskou demokracii - nás jste si zvolili, tak nás nechte rozhodovat!

To se ale mění v řadě měst, kde už s participací občanů na rozhodování pracují. V Českém Krumlově loni občané mohli sami rozdělovat částku 500 tisíc, letos už se navýšila na 750 tisíc. Projekt Krumlov sobě, kdy v devíti městských částech lidé navrhovali, co by si přáli vylepšit nebo upravit, měl úspěch. Lidé se zapojili a chtěli pro své čtvrti třeba dětské hřiště, úpravy sportovních hřišť, vylepšení cest, posezení u potoka nebo vybudování místa pro sousedské setkávání. V každé z devíti čtvrtí se hlasovalo o vítězném návrhu a ty pak byly podrobeny celoměstskému hlasování. Kdo byl aktivní a dokázal získat pro svůj návrh podporu ostatních obyvatel, mohl uspět. Participativním rozpočtem už vtahují občany do rozhodování o jejich okolí v Brně, Praze 5, Opavě, Děčíně, Chomutově, Semilech, Litoměřicích, nedávno se rozhodli vyčlenit milion pro návrhy občanů třeba v Jeseníku. Mnohde tyto iniciativy souvisejí i se vznikem osadních výborů, které pak jednají za jednotlivé čtvrti s vedením města. Ne všude je ale toto oživení občanské aktivity politiky vítáno, stejně jako participativní rozpočet.

Debata o námětech občanů už za rok?

Vedení města Milevska doposud participativnímu rozpočtu nakloněno nebylo. A zřejmě si i Michal Polanecký uvědomoval, že tato změna bude pro Milevsko téměř revoluční. Na dubnovém zastupitelstvu vystoupil s návrhem, aby vedení města zařadilo tuto věc k projednání na říjnové zasedání, aby bylo dost času. Tím se ovšem návrh už nebude týkat rozpočtu na příští rok. Polanecký navrhuje rok 2020 využít k přípravě a poprvé by se měla část rozpočtu dát k dispozici občanům v roce 2021. Podle něj by úměrně velikosti města mohlo být pro občanské návrhy vyčleněno 500 tisíc. Milevsko ročně pracuje s rozpočtem kolem 200 milionů korun. Už za rok by si tak o peníze na konkrétní vylepšení svého okolí mohli říct třeba obyvatelé starého sídliště nebo některé části města, kde vyrůstají malé děti.

"Motivovalo mě, že není jednoduché vstupovat do již hotového rozpočtu. Myslím, že bychom tak mohli využít složku Živé Milevsko na něco konkrétního," řekl Polanecký a dodal, že s koordinátorem Živého Milevska Vítem Králem na toto téma mluvil a ten vnímá nápad pozitivně. Starosta Ivan Radosta ale nebyl pro, aby se návrh předal k rozpracování Živému Milevsku. Možná po zkušenosti s půjčovnou elektrokol, která ukázala, že od vyhledávání námětů a administrace grantů je k fyzické realizaci dost daleko a někdo se musí chopit konkrétní organizační práce a mít k tomu také kompetence. Starosta řekl, že na přípravě participativního rozpočtu se musí podílet víc partnerů. Samotnému participativnímu rozpočtu už se nebránil. "Vidím tu příznivý ohlas a současně se trochu divím, protože nám ve městě chybí peníze na velké potřebné akce," naznačoval starosta, že půlmilion poskytnutý k rozhodování občanům se může postrádat jinde. Místostarosta Michal Horek návrh podpořil: "Může to působit jako rozhazování peněz, ale nám to může naopak peníze ušetřit, protože my se při hlasování o návrzích dozvíme, kolik lidí si jejich realizaci vlastně přeje."

Nakonec pro to, aby vedení města připravilo na říjnové zasedání bod o participativním rozpočtu k projednání, zvedli ruku všichni.

 

Diskuse k článku - 14 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • anonym 

    Reagovat

     

    Pan starosta je ve funkci již druhé volební období a tak předpokládám, že musí mít "v šuplíku" již mnoho zpracovaných projektů ve finančním rozmezí 0,5 - 1 mil. Kč. Předložit návrh participativního rozpočtu občanům ve variantách již nyní by neměl být problém. Není argument, že by pak peníze "mohly chybět jinde". Existuje mnoho způsobů, jak to provést aby nechyběly. Od převodu ušetřených finančních prostředků - běžné výdaje na investice před koncem roku (v kompetenci Zastupitelstva), etapizace projektu zakotvená ve smlouvě s platbou po etapách při alokaci finančních prostředků pro platbu poslední etapy v následujícím roce, zálohové faktury atd. Jen chtít.

    Vloženo 28.5.2019 15:37:41

  • bonanza 

    Reagovat

     

    je to vůbec možný. tak zastupitele v milevsku nezajímá, proč a za co na radnici pomazaní utratili miliony korun. to podivně páchne, co když to bylo špatné hospodaření, nebo dokonce trestná činnost? oni chtějí krýt takovýhle jednání? proč? pro koho?

    Vloženo 28.5.2019 09:40:11

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Tam maškarní lavička v Milevku u muzea maškar za půl mega, ta bude ze zlata????

    Vloženo 28.5.2019 06:50:08

    • Karel 

      Reagovat

       

      Asi bude zlatá provize na finančně náročné kampaně do voleb pro Jihočechy.

      Vloženo 28.5.2019 07:49:15

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Za 4000000 opravil restauraci v klubu. Jinde za to pořídí dům i s pozemkem. v kulturáku ty čtyři miliony v restauraci vidět moc nejsou. Nyní vymysleli, že vezmou 57 milionů z rozpočtu města a budou opravovat kulturní dům. To že už tam po troškách nacpali miliony to nikoho nezajímá. Nekoncepčnost amatérismus arogance.To že budou mít kasu na nule to je jim jedno.

    Vloženo 28.5.2019 06:35:27

  • maškaráda 

    Reagovat

     

    Neskutečné pokrytectví, drzost, arogance od milevského starosty Radosty a výsměch všem občanům města Milevska. V článku se píše :
    "Vidím tu příznivý ohlas a současně se trochu divím, protože nám ve městě chybí peníze na velké potřebné akce," naznačoval starosta, že půlmilion poskytnutý k rozhodování občanům se může postrádat jinde.

    A potom jde a nechá prakticky zbytečně opravit WC, pár kanceláří na radnici a nandat do nich a do své kanceláře klimatizaci to vše bez příslušného shválení ( na tohle peníze Ivan má) a to prosím občané za pouhých cca 5 000 000,-Kč, když ve městě Milevsku chybí 1 000 + 1 důležitější věc. A co na to zastupitelé? Vůbec nic. K čemu tam jsou? Takto to v Milevsku chodí. TAkového tam mají pana starostu.

    Vloženo 28.5.2019 06:11:42

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Jsou i jiná města kde vedení radnice svým občanům kálí na hlavu. V Milevsku jdou bohužel dál, tam to občanům na hlavách ještě rozmazávají. Ale v Milevsku to lidem moc nevadí, naopak se jim to spíš líbí. V tom jsou výjimeční...

      Vloženo 28.5.2019 07:08:46

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Fatálních selhání politiků, dostávají se k politickému rozhodování naprostí diletanti. Zajímá mne, zda stát bezdůvodné obohacení úředníků vymáhá. Obecně mě děsí, jak si funkcionáři a úřední činitelé dokážou vše odůvodnit bez toho, aby se obávali postihu za své často úmyslné pochybení nebo nedbalost.

      Vloženo 28.5.2019 09:21:34

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        ti milevší končelé na to evidentně nemaj. to je pro to milevsko pohroma.

        Vloženo 28.5.2019 09:42:19

    • anonym 

      Reagovat

       

      Tak to je jednoduché. Stavební veřejné zakázky do 5 mil. bez DPH se považují za veřejné zakázky malého rozsahu. To znamená, že se na ně nevztahuje Zákon o zadávání veřejných zakázek s výjimkou toho, že musí být transparentní a zachován princip rovného zacházení. Tato zakázka se pak řídí pravidly, které si schvaluje samo Zastupitelstvo :-) A o tom o je :-)

      Vloženo 29.5.2019 07:14:34

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace