Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Propadáky voleb: Teličkovi nestačil Hlas. Lídr ČSSD dostal k narozeninám tvrdou ránou

  • Autor: simao - 
    27. 5. 2019
    20:30

    Mandát europoslance jim pomalu končí, svá křesla v Bruselu neobhájili. Platí to jak pro Pavla Teličku a Petra Ježka (oba Hlas, dříve ANO), Jaromíra Štětinu (ESO, dříve za TOP 09) či neúspěšného lídra ČSSD Pavla Poce. Pro Poce znamenal volební propadák sociálních demokratů zároveň pořádně  „vypráskanou“ narozeninovou oslavu. Kromě nich se mezi poražené eurovoleb přidávají i lidovci Pavel Svoboda či neúspěšný „lapač“ funkcí Hayato Okamura, který neuspěl v dalších volbách v řadě.

  • 1.Zkažené narozeniny lídra ČSSD

    Hlavní poražený eurovoleb je jasný. ČSSD doufala v co nejmírnější ztráty, nakonec přišla o vše. Čtyři mandáty v europarlamentu budou brzy minulostí a Hamáčkova sociální demokracie nebude mít zastoupení žádné. Oči pro pláč zbydou i Pavlu Pocovi, který se jako volební lídr neosvědčil. Právě Poc přitom v neděli slavil 54. narozeniny. Dárek k nim dostal neradostný.

    „Je to překvapení, je to prostě tvrdá rána. My tu ránu musíme přijmout, musíme udělat všechny analýzy, které můžeme udělat, abychom zjistili, čím to bylo. Jestli to jsou témata, jestli je to to, jak už tady někdo z vás říkal, účast ve vládě apod.,“ zmínil Poc po volebním krachu.

    Utěšování od Škromacha i Haška

    S europarlamentem se loučí i jeho kolegyně Olga Sehnalová. „Svou práci jsem vykonávala s nejlepším vědomím a svědomím. Největší poděkování patří rodině a týmu mých spolupracovníků. Problém dvojí kvality, který jsem přinesla do Evropského parlamentu a dovedla k legislativnímu řešení, se stal ústředním tématem volební kampaně a jsem ráda, že se zvedlo téma dvojího metru v EU,“ podotkla na facebooku a sklidila utěšující komentáře členů ČSSD.

    „Byla jsi jednička! Škoda, že to nevyšlo,“ nechal se slyšet exministr Zdeněk Škromach. „Olgo, 10 000 hlasů je závazek do budoucna... Blahopřeji k důvěře takového počtu voličů, soc. dem. je bude potřebovat jako sůl,“ přidal se někdejší korunní princ ČSSD Michal Hašek

    Video  Poc: Nedoporučí Jourovou na eurokomisařku a přemýšlí o účasti ČSSD ve vládě  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 2.Teličkovo sbohem a souznění s Kalouskem

    Rozkmotřili se s ANO, odešli dobrovolně z Babišova „ráje“, ve kterém by patrně mohli slavit obhajobu svých mandátů. Pavel Telička a Petr Ježek, před pěti lety jednička a dvojka na kandidátce ANO, se tentokrát snažili prosadit s vlastním hnutím Hlas. A v některých momentech i silnou „antibabišovskou“ rétorikou.

    Stačilo to na 2,38 procenta hlasů i volební příspěvek, sám Telička (bývalý eurokomisař, kterému však bývá čas od času vytýkáno někdejší členství v KSČ) sice dostal 17 448 přednostních hlasů, ale ačkoli to dotáhl až na místopředsedu Evropského parlamentu, jako europoslanec končí.

    „Musím říct, že tolik povzbuzení den po vyhlášení jsem nečekal. Děkuji za maily a soukromé zprávy i za upřímnost, že řada z vás se bála propadnutí hlasu. Vím, že 2 měsíce byla krátká doba. Děkuji i za ty sprosté, též mě povzbuzují,“ uvedl Telička v pondělí na twitteru. Přidal gratulace TOP 09, STAN, Pirátům a ODS k volebním výsledkům. „S mnohými se názorově lišíme na další vývoj EU, nicméně zvoleným europoslancům přeji hodně zdaru a proměnění volebních slibů v realitu,“ dodal Telička.

    Eurovolby 2019: Pavel Telička ve štábu společně s manželkou Evou a dcerou Kateřinou Eurovolby 2019: Pavel Telička ve štábu společně s manželkou Evou a dcerou Kateřinou | ČTK

    Teličkovo souznění s Kalouskem

    O víkendu bylo přitom na sociální síti patrné i to, že Miroslav Kalousek (TOP 09) litoval, jak se roztříštily voličské síly. A že TOP 09 pod vedením Jiřího Pospíšila nenašla společnou řeč právě třeba s Hlasem.

    „O tříštění doporučuji přečíst si vyjádření Miroslava Kalouska. Z mé strany vůbec nejde o osobní vztahy. Byl jsem připravený jednat a nekandidovat. Pokud je ale někdo v jiné frakci, tak se liší i politikou. Politika pro mě není o osobních ambicích,“ tvrdil Telička. Odkazoval tak na moment, kdy Kalousek šil do vlastních řad.

    „Teď už mohu nahlas říci, aniž bych se zpronevěřil stranické loajalitě: Za tzv. ,tříštění sil′ si můžeme my sami a bylo by nefér vyčítat to Evropa společně a hnutí Hlas. Když někoho odmítáte za partnera, nemůžete mu klást za vinu, že do toho jde sám,“ podotkl Kalousek. Najdou společnou řeč do budoucna? Teličkovy plány se zdají být jasné. Hlas chce kandidovat do dalších voleb. „Tam budeme o dost silnější,“ myslí si Telička.

  • 3.Štětinův propadák

    Zatímco hnutí Hlas má nárok alespoň na nemalý státní příspěvek za svých 56 449 hlasů, Evropa společně s lídrem Jaromírem Štětinou získala pouhých 12 587 hlasů, což dalo v úhrnu slabých 0,53 procenta hlasů. Jaromír Štětina, který před pěti lety kandidoval za TOP 09 a STAN, tak v Bruselu také balí kufry. 

    Bezprostředně po volbách je přitom jasně patrné, kde byl mezi Štětinou a Topkou problém - v osobních vztazích Štětiny a předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila. Štětina vyzdvihl úspěch jiného kandidáta TOP 09 Luďka Niedermayera (ten si připsal celkem 67 430 přednostních hlasů, takže pětkrát více, než celé ESO dohromady), zatímco Pospíšilovi zaslal gratulaci ironickou.

    Štětina šije do Pospíšila

    „Gratuluju vítězům. Především panu Niedermayerovi. Gratuluju i panu Pospíšilovi, jehož strategie tvrzení o ,propadlém hlasu′ byla profesionální a zabrala. Jsem rád, že jsme dali přednost cti před volebním výsledkem,“ vzkázal Štětina a přidal své poděkování voličům: „Díky voličům, kteří nám dali svůj hlas. Nepropadl.“

    Štětina na twitteru pak nadále vysvětluje, proč se s TOP 09 rozešel: „Odmítl jsem být na kandidátce topky mnoho týdnů předtím, než se vůbec objevil zárodek kandidátky. Důvod: nemohu být na kandidátce s člověkem, který veřejně šíří komunistické pomluvy. Čest je pro mne víc než volební výsledek.“ A ESO otevřeně pogratulovalo nejen Niedermayerovi, ale i lidovecké europoslankyni Michaele Šojdrové a skokanovi voleb Alexandru Vondrovi (ODS).

  • 4.Vykroužkovaný lídr lidovců

    Zatímco Šojdrová a také Tomáš Zdechovský se u lidovců mohou radovat a v Bruselu pokračují v dalším období, pohořel naopak lídr kandidátky Pavel Svoboda, kterého výše zmínění předskočili v preferenčních hlasech. Svobodovi tak nepomohl ani jeho boj proti střídání letního a zimního času či další aktivity, voliče zaujal méně a doplatil na lidoveckou ztrátu jednoho mandátu. 

    Hayato Okamura: Znovu to nevyšlo

    Mezi poraženými však u KDU-ČSL není sám. Marnou se ukázala snaha zaujmout v podání exministra kultury Daniela Hermana, který kandidoval sice z posledního místa kandidátky, ale Vondrův úspěch nenapodobil. Zatímco Zdechovský si připsal 24 823 přednostních hlasů a Šojdrová 22 649, poražení lidovci dopadli následovně - Svoboda 21 821, Daniel Herman 8 459 a neúspěšný „lapač“ funkcí Hayato Okamura 7511.

    Starší bratr šéfa SPD se přitom předtím pokusil prosadit i ve volbách do Sněmovny, komunálu a také Senátu. Nevyšlo to ani v bitvě o Brusel.

  • 5.Propadák Svobodných

    Z Evropského parlamentu kromě Poce se Sehnalovou (a dalších dvou sociálních demokratů Jana Kellera a Miroslava Pocheho, kteří však nekandidovali), Teličky s Ježkem, lidovce Svobody či komunistů Jaromíra Kohlíčka či Jiřího Maštálky, mizí i zástupce Svobodných. V průběhu funkčního období přitom Petra Macha vystřídal Jiří Payne. A Mach skončil i v čele strany. Svobodným tohle „okysličení“ nijak neprospělo.

    Ztratili 64 tisíc voličů

    V koalici Svobodní, Liberland a Radostné Česko - Odejdeme bez placení s volebním lídrem Vítem Jedličkou z Liberlandu a šéfem Svobodných Tomášem Pajonkem jako dvojkou získali 0,65 procenta hlasů (15 492). V roce 2014 to bylo přitom 5,24 procenta hlasů (79 540).

    „Je nám líto, že jsme nepřesvědčili více voličů. Přesto jsem rád, že jsme v rámci kampaně připomněli, že členství v EU je pro občany České republiky velmi drahou záležitostí. Bohužel, veřejnou diskuzi ovládla pseudotémata jako dvojí kvalita potravin,“ postěžoval si Jedlička. Právě Svobodní se snažili zaujmout v kampani účtenkami, na kterých bylo vyčísleno, kolik Česko údajně členství v EU stojí. A přeletem letadlem nad Čapím hnízdem.

josefostravak ( 1. června 2019 21:49 )

Agrofert v čele s Babišem okrádá Evropskou unii a Česko zároveň. Pozor na Babiše, protože to co dělá je propaganda a populismus. Češi ale nejsou hloupí, aby těm jeho neustálým lžím o účelovce a kampani věřili.Dotačních problémů, které si současná vláda "agrofertu" přihrává je ještě víc, viz http­s://ec­ho24­.cz/a/­SVgxm/­dalsi-rana-pro-agrofert-v-cervnu-ma-dle-ctk-dorazit-jeste-jeden-audit-k-babisovi

Ocicko ( 27. května 2019 22:22 )

Hnusák křivej Telička si zase sežene nějaké koryto, aby nemusel makat.Ale nemusí, má za ty roky z Bruselu nahrabáno. A to jste ještě neviděli jeho krasavici manželku.A že je křivák vědělo jeho okolí již dávno.

1pravda1 ( 27. května 2019 21:12 )

Nechápu proč ČSSD nerozumí svoji volební porážce. Já se o politiku zajímám, ale o Pocovi a Sehnalové jsem do dozvěděla asi 14 dní před volbami z Barrandova Voliči ČSSD prostě vůůbeeec k volbám nepřišli, - proč? Nezapomněli na Sobotkovu demisi nedemisi a podvodníka Chovance s jeho rychlodeformou policie. Prostě 3 roky úspěšné vlády Sobotka zničil - svoji vlastní vládu vyhozením nejlepšího ministra financí Babiše z vlády, a na to se nikdy nezapomene. BABIŠ VYHRÁL VOLBY KROMĚ PRAHY VE VŠECH KRAJÍCH, A ONI HO MĚLI V ÚSPĚŠNÉ VLÁDĚ, SHÁNĚL JIM PENÍZE NA SOCANSKÉ SLIBY A ČSSD DĚLALA ANTIBABIŠE POSLEDNÍ ROK VLÁDNUTÍ JAKO VZTEKLÁ. PROSTĚ UŽ SE JIM NEVĚŘÍ, JEJICH PROBLÉM. A přitom jsou lepší nyní než ODS-TOP-STAN-KDU-PIRÁTI ALE VOLIČI UŽ NA NĚ KAŠLOU, ZKLAMÁNÍ BYLO VELKÉ, a přitom tři roky vládli s ANO v pohodě a měli 20%....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa