MENU

Vzdušné síly AČR na Aviatické pouti

Již tento víkend 1. a 2. června proběhne na pardubickém letišti známá Aviatická pouť. V letovém programu nemůže tradičně chybět ani ukázka současných vojenských strojů.

„V programu bude mít, tak jako každý rok, svou účast i české vojenské letectvo. Na statické ukázce představí základní typy používané v současnosti a návštěvníci se budou moci s jednotlivými typy i blíže seznámit. Vojenské stroje pochopitelně nebudou chybět ani na pardubickém nebi. V letovém programu je zařazena oblíbená scéna útoku dvojice bitevníků L-159 Alca na letiště, doprovázená pyrotechnickými efekty. Na ni naváže ukázka těchto letadel v různých letových režimech. K vrcholným ukázkám patří předvedení letounu JAS-39 Gripen v podání skvělého pilota Ivo Kardoše, jehož velice dynamická letová ukázka je také součástí programu Aviatické poutě. Na letišti nebudou chybět ani zástupci pozemního vojska Armády ČR s rozmanitou technikou, kterou si budou moci všichni zájemci dopodrobna prohlédnout.

K programu Aviatické pouti patří pravidelně i vystoupení Centra leteckého výcviku Pardubice. To všechny své typy předvede ve statické ukázce, a navíc ve vzduchu představí nový obratný vrtulník Enstrom 480B. Jedinečnou ukázkou se stane společný let současného cvičného proudového letounu L-39 Albatros ve skupině s historickým vrtulovým cvičným strojem C-11 z padesátých let,“ přibližuje vojenskou účast Ladislav Minařík z organizačního štábu Aviatické poutě.

Vedle více než pětihodinového letového programu čeká na návštěvníky i bohatý celodenní pozemní program s rozmanitou paletou atrakcí, dětských soutěží a ukázek veteránů, vojenské, policejní a hasičské techniky. Letiště bude po oba dny otevřeno od 8.00 hodin.

Více informací o aktualitách o Aviatické pouti, která se koná na pardubickém letišti ve dnech 1. a 2. června, lze získat na stránkách www.aviatickapout.cz.

Nezapomeňte, že letos je unikátní příležitost vidět Red Bull Air Race Demo na Aviatické pouti s piloty Martinem Šonkou a Petrem Kopfsteinem mezi pylony.

Vstupenky a VIP vstupenky na www.aviatickapout.cz.

Text a foto: Avitatická pouť

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.