Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Falešné, bez porážky či syntetické. Jak budou Američané říkat umělému masu?

Magazín

  5:10
NEW YORK - Maso bez porážky, čisté maso, maso 2.0, falešné maso či syntetické maso: termínů pro označení alternativ pro normální maso, které jsou vyrobeny z rostlin nebo ze zvířecích buněk, je mnoho. Někoho nadchnou, jiný skřípe zuby, píše agentura AFP.

Umělé maso foto: Lidové noviny

„Pokud jde o produkty ze zvířecích buněk, lidé se skutečně neshodnou,“ prohlašuje Matt Ball, mluvčí sdružení The Good Food Institute, které tyto alternativy propaguje. První burger vyrobený ve zkumavce způsobil v roce 2013, že o něm tisk psal jako o Frankenburgeru. Někdy se mluvilo o laboratorním masu či umělém masu. Později se rozšířil termín čisté maso a nedávno i maso na bázi buněk.

Umělé maso k večeři? Za tři roky si ho budete moci objednat v restauraci

Aby The Good Food Institute zjistil nejlepší výraz, který by konzumentům vyhovoval, zveřejnil loni v září studii o tom, jak jsou mezi lidmi různé názvy umělého masa rozšířené. Ve Spojených státech bude ministerstvo zemědělství pověřeno označit nové produkty, až přijdou v roce 2021 na trh. Úřady budou pravděpodobně vyžadovat přesné a podrobné termíny, aby se v nich zorientovali i alergici, říká Matt Ball.

Pravidla hry nejsou jasná

Maso vyrobené z buněk, jak se dělá dnes, má svou texturou daleko ke steaku z nízkého roštěnce, grilovanému kuřeti či vepřové pečeni. Chuť je velkou neznámou. Konzistence běžného masa vzniká jeho zráním po porážce. Ve Spojených státech se chovatelé snaží o to, aby nenastala situace jako u mléčných výrobků, kdy se začaly prodávat rostlinné nápoje pod názvem mandlové či kokosové mléko.

Sdružení amerických chovatelů dobytka (USCA) soudí, že název maso musí být vyhrazen jen pro maso zvířete, které se normálně narodilo, vyrostlo a bylo tradičním způsobem poraženo. „Konkurence na pultech řeznictví je vítaná, když jsou pravidla hry jasná,“ říká jeho mluvčí Lia Biondová.

Americká asociace producentů hovězího (NCBA) ještě nezaujala postoj k produktům na bázi živočišných buněk, protože nezná jejich přesné složení. Nepodpoří termíny, které jsou nevědecké, jako je čisté maso, protože by to pak vypadalo, že běžné maso je špinavé, konstatuje zástupkyně NCBA Danielle Becková.

Klamání spotřebitele?

Pokud jde o produkty na bázi rostlin, NCBA je radikálnější a soudí, že některé příbalové informace jsou dost zavádějící. „Používají slovo maso, a to může spotřebitele mýlit,“ říká Jim Dinklage, chovatel dobytka ze státu Nebraska.

Otázkou pojmenování masa se začali zabývat i někteří zákonodárci. Missouri se stal loni v létě prvním z amerických států, který oficiálně definoval maso jako potravinu vzešlou ze zvířat. Podobné texty se projednávají i jinde.

Ve Francii poslanci loni schválili předpis týkající se zejména produktů spojujících termíny steak, šunka či párek s potravinami obsahujícími významnou složku rostlinného původu. V Německu, kde se většinou hovoří o náhražce masa, koncem loňského roku ministerstvo zemědělství zveřejnilo doporučení, podle něhož má být na balení výrobek označen jako vegetariánský či veganský.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!