5 osvědčených tipů proti kašli

Velikost textu: A A A

5 osvědčených tipů proti kašli

Ilustrační foto
  • autor: Redakce

Kašel může být příznakem různých onemocnění včetně alergie a nachlazení. Zjistěte, jak je od sebe rozeznat i jak si s nimi poradit.

Kašel může značit infekci, astma i zákeřnou rakovinu

Je váš kašel vlhký, suchý nebo dávivý? Jak dlouho se s ním potýkáte? Máte zvýšenou teplotu? To jsou základní otázky, které vám položí lékař na prohlídce. Žádné příznaky nepodceňujte.

Nachlazení a chřipka

Kašel z nachlazení bývá vlhký, provázený hleny. Pokud vás potká, nesnažte se ho tlumit, ale naopak si v lékárně pořiďte přípravek na podporu vykašlávání – tzv. expektorancia, například Robitussin Expectorans.

Chřipková onemocnění provází spíše kašel suchý, bolestivý a velmi obtěžující. Pomohou vám léky tlumící kašel, tzv. antitussika. Pokud nezaberou sirupy z lékárny typu Stoptussin nebo Sinecod, stavte se u praktického lékaře pro silnější kalibr.

Akutní bronchitida

Virová nebo bakteriální infekce dýchacích cest může přejít v zánět průdušek. Poznáte jej podle vyšší teploty a tvorby hustého hlenu, který nutí k bolestivému kašli. Hlen může i zapáchat a mít žlutavé nebo zelenkavé zabarvení. S mírným zánětem si možná poradíte samoléčbou. Pokud potíže neustupují a cítíte tlak na hrudi, spěchejte k lékaři.

Zadní „zastydlá“ rýma

Hustý hlen nejde vysmrkat a stéká po zadní stěně krku dolů. To vyvolává kašel a bolesti hlavy. Pomohou vám léky na ředění hlenu, tzv. mukolytika, a dostatečný pitný režim. Pokud během pár dní potíže neustoupí, vydejte se k lékaři.

Alergie

Rýmu, pálení očí a kýchání zná každý alergik. S rýmou se často pojí i suché pokašlávání. Objevuje se v závislosti na tom, které alergeny potíže vyvolávají. Pokud vám vadí pyly, většinou začnete „chrchlat“ zjara. Potíže ustupují na podzim. Alergeny z roztočů, zvířat a prachu dráždí celoročně. Alergolog vám poradí vhodnou léčbu.

Astma

Stačí změna teploty, vlhkosti nebo mírné znečištění vzduchu spojené s nižší imunitou a astma se naplno „rozjede“. Astmatický kašel je suchý, dráždivý, dusivý a velmi obtěžující. Mezi spouštěče astmatu patří běžné alergeny. V případě tzv. zátěžového astmatu i zvýšená pohybová aktivita. Poradí vám opět alergolog.

Onemocnění žaludku

Pokašlávání může souviset i s trávicími problémy. Důvodem je refluxní choroba jícnu, při které dochází ke zpětnému toku žaludečních šťáv do krku. Kyselá tekutina dráždí sliznice, poškozuje stěnu jícnu a nutí k odkašlávání. Nejvýraznější potíže vznikají ve chvíli, kdy si lehnete a žaludeční šťávy se vám dostanou nejen do
jícnu, ale i nosohltanu, průdušek a plic. Potíže bývají spojené i s pálivou bolestí za hrudní kostí.

Následek kouření a života ve městě

Kuřáci se často potýkají se záchvatovitým, hlavně ranním kašláním. Lékaři tento jev nazývají chronickou bronchitidou. Na vině může být i rakovina plic. Típněte cigaretu a navštivte lékaře. Ten provede vyšetření dechových funkcí a doporučí vám vhodnou léčbu. Odběry krve dokážou včas odhalit možné nádorové onemocnění.

5 tipů, jak se zbavit kašle

1. Čistý vzduch

Alergeny a různé nečistoty ve vzduchu mohou dráždit sliznice i u zdravých lidí. Pokud jste citliví na prach, pyly, roztoče, plísně nebo zvířecí srst, vyhoďte všechny zbytečné textilie z bytu. S vyčištěním vzduchu vám pomůže domácí klimatizace se speciálními filtry. Odstraňuje nejen pylové a prachové částečky, ale také nebezpečné bakterie a viry. Pohlídá správnou teplotu a vlhkost, osvěží vzduch, zklidní sliznice a zlepší spánek.

2. Bylinky

Vyzkoušejte přírodní sílu čajů, tinktur, zábalů i pastilek.

  • Skvěle funguje jitrocelový čaj, šťáva z jitrocele nebo sirup proti kašli. Díky obsahu flavonoidů a kyseliny křemičité tlumí zánět, uvolňuje hleny a usnadňuje odkašlávání.

  • Černý bez pomáhá při nachlazení, zánětech dutin a senné rýmě.

  • Heřmánek zabijí bakterie i viry a léčí záněty. Zbaví vás tak kašle, bolesti v krku i otravné rýmy.

  • Se silným dusivým kašlem si poradí čajová směs tymiánu, vlaštovičníku a divizny s medem.

  • Výborné účinky mají také pastilky ze šalvěje, eukalyptu, heřmánku a tymiánu.

3. Zázvorový čaj

Zázvor patří mezi nejúčinnější léčebné prostředky přírodní medicíny. Má antibakteriální a antivirové účinky, výborně chutná a příjemně voní. Pokud vás skolí chřipka či nachlazení, uvařte si zázvorový čaj. Zázvor oloupejte a nastrouhejte, zalijte vroucí vodou a později přidejte také šťávu z citrónu a med.

4. Olejový zábal

Jako základ použijte jakýkoliv rostlinný olej. Pro zvýšení účinku přidejte éterický olej z eukalyptu, levandule nebo cypřiše. Namočte utěrku do teplého oleje, přiložte ji na hrudník a záda, zabalte se do igelitu a nakonec přikryjte dekou. Zábal nechte působit 20–30 minut.

5. Inhalace vodní páry

Nalijte vodu do hrnce a zahřívejte tak dlouho, dokud se z ní nezačne kouřit. Přidejte bylinky nebo přírodní vonný olejíček z eukalyptu či levandule, nakloňte se nad hrnec, přes hlavu přehoďte ručník a páru inhalujte. Sliznice se zvlhčí a kašel zmírní.

Ideální prevence?

Zdravý jídelníček a dostatek pohybu i odpočinku Imunita začíná už u živin, které tělu dodáváte. Dobré jídlo vás ochrání před nachlazením i vážnými nemocemi.

Zaměřte se především na čerstvou zeleninu a ovoce, celozrnné obiloviny, libové maso, ryby a oříšky. Nezapomeňte ani na dostatečný pitný režim. Zařaďte aspoň 2,5 h procházek týdně, nebo si najděte jiný pohyb, který vás bude bavit. Dbejte také na odpočinek a dostatek spánku.

 

Reklamní článek

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách LEKARweb.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti. Za to se předem omlouváme a je to další důvod, proč byste se měli obrátit na vašeho ošetřujícího lékaře.

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: czechklima.cz

Štítky: pr, zdraví

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Jarní očista organismu

Velikonoce se blíží a dle křesťanské tradice přichází chvíle pro jarní očistu organismu,tzv. postní doba trvající 40 dní…

Zdravá pleť potřebuje hydrataci

Tvrdí to každý dermatolog. Zdraví pleti kráčí ruku v ruce s dostatečnou hydratací zevnitř i zvenčí. Platí to v případě jakékoliv,…

8 hlavních podmínek u dárců kostní dřeně 1/2

 Dárci kostní dřeněProstřednictvím dárcovských center se provádějí nábory dárců kostní dřeně pro národní registr dárců.…

8 hlavních podmínek u dárců kostní dřeně 2/2

 Darování kostní dřeněČeská republika patří k zemím, kde je registrováno hodně dobrovolných dárců kostní dřeně.…

Inhalování: pomoc při respiračních onemocněních

Inhalace neboli vdechování roztoku minerální vod nebo léků představuje účinný způsob v boji s respiračními onemocněními…

V čem je ruská kuchyně prospěšná lidskému zdraví

 KapustaRuská kuchyně obsahuje hodně kapusty. Šči je například známou kapustovou polévkou, kde nechybí mrkev, maso,…

Chilli papričky mají na zdraví super účinky 1/2

 Zrychlení metabolismu a chilli papričkyPálivé chilli papriky obsahují hodně kapsaicinu, který zvyšuje hladiny norepinefrinu…

Proč jíst papriky 2/2

 Mírné projímadloPaprika obsahuje asi dvě procenta vlákniny. Právě vláknina společně s obsaženým kapsaicinem fungují…

Zdravotní rady pro nastávající maminky

 Doba těhotenství, porodu a příchodu miminka je pro ženy speciálním a velmi krásným obdobím. Současně každá nastávající…

 

RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY