Hlavní obsah

Australský holič vyrábí z lahví od šamponu na 3D tiskárně umělé končetiny

První prototyp protézy se tiskl déle než devět hodin.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Holič Bernie Craven vyrábí umělé končetiny z plastového odpadu. První prototypy otestují dvě děti Haley a Connor, které se narodily každé s jednou rukou. Pokud se vše podaří, budou moci žít zase normální život.

Článek

Od odpadního plastu po funkční protézu vyrobenou ze starých šamponových lahví. Bývalý kadeřník Bernie Craven změnil sklad na malou 3D tiskárnu, ve které vyrábí umělé končetiny, snaží se tak mimo jiné snížit množství odpadu ze salonu.

Haley Wrightová a Connor Wyvill se narodili bez části levé paže. „Měla jsem spoustu přezdívek jako třeba jednoruké monstrum a tak,“ říká Haley.

Věci se ale mění. Oba dva byli vybráni k testování prototypů protéz a nyní se těší na nové možnosti. „Budeme si moci vyzkoušet nové věci, stejně jako lidé s oběma končetinami. Zavážu si boty a budu pravděpodobně jezdit i na kole,“ říká Connor Wyvill.

„Všechno začíná, když posbírám týdenní odpad v kadeřnictví a přinesu ho zpět do skladu. Odpad roztřídím a proměním na 3D vlákno. S ním vytváříme protézy,“ vysvětluje Craven.

První prototyp protézy se tiskl déle než devět hodin a jeho součástí bylo 42 metrů extrudovaného plastu. Výrobci doufají, že pokud bude pokus úspěšný, stanou se recyklované plastové protetické končetiny komerčně životaschopné.

„Buď bychom ušetřili na protetickou ruku, nebo bychom mu koupili jeho první auto. Na oboje bychom neměli,” říká matka Connora Amanda.

Reklama

Doporučované