Nejlepší ekofarmou roku je Bezděkovský mlýn z Rohozné

Sdílejte článek
Nejlepší ekofarmou roku je Bezděkovský mlýn z Rohozné

Nejlepší ekofarmou tohoto roku je Bezděkovský mlýn rodiny Řezníčkovy v Rohozné na Jihlavsku zaměřený na chov masného skotu. Ocenění Svazu ekologických zemědělců (PRO-BIO) současně s cenou Bartákův hrnec farmáři převezmou v sobotu, kdy bude statek zároveň přístupný veřejnosti. ČTK o tom informovala manažerka svazu PRO-BIO Kateřina Urbánková. Obě ocenění se letos spojí v jedno poprvé.

Manželé Řezníčkovi hospodaří na 180 hektarech půdy. Chovají masný skot a ovce a v režimu ekologického zemědělství pěstují obilí i brambory. Jejich zvířata jsou na pastvě od jara do podzimu.

Svaz PRO-BIO vybírá každoročně Nejlepšího sedláka roku, Nadační fond Richarda Bartáka uděluje ocenění Bartákův hrnec nejlepší ekologické farmě. Bezděkovský mlýn si podle Urbánkové obě ocenění zaslouží za ukázkovou činnost nejen v chovu masného skotu, ale celkové za hospodaření v režimu ekologického zemědělství.

Sobotní slavnost v Bezděkovském mlýně začne v 10:00, kromě prohlídky statku nabídne i ochutnávku biopotravin a farmářský trh. Podrobnosti o statku jsou na jeho webu.

Bartákův hrnec (který bude plný nových dvacetikorun) letos získává v pořadí již 27. ekologický statek. Zakladatelem akce je Richard Barták, nestor a jeden z prvních propagátorů ekologického zemědělství v České republice.

Zdroj: ČTK

 
Přečteno: 403x