Method krmítka nejsou jen placky

- Milan Tychler



Method krmítka, což je sice divný název, ale vžitý, nejsou jen ty někdy nesmyslně drahé plastové placky s několika žebry a olověnou zátěží nazývané „flat“ (plochý), jak si mnozí myslí. Do této skupiny patří v podstatě všechna otevřená krmítka, tedy spirály na trubce i bez ní a také krmítka žebrová. Tato krmítka sice nezaručují, že vždy spadnou správně na jednu stranu a nepohřbí tak pod sebe nástrahu s háčkem zapíchnutou do vnadicí směsi, aby se návazec nezamotal, ale jinak jsou naprosto funkční a některé mají oproti malým plochým krmítkům i své výhody. Celkem chápu to neuvěřitelné nadšení některých feederových kolegů pro způsob lovu s touto pomůckou, ale přitom si říkám, proč tímto stylem nechytali už dříve? Vždyť naši rybáři používali otevřená krmítka už dávno před tím, než na pulty našich rybářských prodejen vtrhly zahraniční výrobky!



Samozřejmě není tajemství, co za tím stojí a proč se otevřená krmítka ve spojení s feederovými pruty prosazují až v posledních letech. Feederové pruty se ujaly velmi rychle, ale téměř vždycky se představovaly jen ve spojení s klasickými košíky a nikoli s otevřenými krmítky. Byly propagovány jako vynikající „nástroj“ na lov menších a středně velkých kaprovitých ryb, a nikoli kaprů. Ty s nimi pomocí otevřených krmítek chytalo jen málo lidí. Teprve až se povědomí o feederových prutech a jejich možnostech rozšířilo více a začala se utvářet téměř samostatná disciplína, tedy lov kaprů s otevřenými krmítky, vznikl z toho nový boom. Toho se samozřejmě chopili i výrobci nástrah a návnad a začali na trh chrlit spoustu menšího boilie, pelet, dipů atd. v malých baleních. Hodně z toho používám. Dobrý nápad…



Řekl bych, že v současné době se mnoho z těch, kdo si vyzkoušeli feeder, obrací k lovu větších ryb, respektive kaprů. Je to zčásti zřejmě tím, že si rádi povodí větší ryby a také zjistili, že ulovit kapra tímto způsobem není až tak těžké, protože otevřené krmítko s menší nástrahou na háčku ležící velmi blízko něho prostě funguje. Známe to i v souvislosti s dnes už zcela správně odsuzovanou a zakázanou „srkačkou“. Připevnění návazce napevno k žebrům krmítka je skutečně nehodné opravdového rybáře a mělo být zakázáno už dávno. Pár ryb s touto parádou u tlamy jsem sám ulovil a není to nic, nač by mohl být rybář pyšný. Tohle může vážně udělat jen ten, kdo chodí k vodě pro maso.



Ale vraťme se zpět. Když ke spirálovému krmítku nepřipevníte návazec natvrdo, ale krmítko bude fungovat jako průběžné, není na tom vůbec nic špatného. Je to prostě jen jedna z možných variant otevřených krmítek a ta já používám celkem rád na místech s tvrdým dnem, například při lovu v zatopených pískovnách. Používám krmítka zatížená, i bez zátěže ve spojení s velmi krátkými návazci, pokud nejsou opatřena trubičkou proti zamotání. Rád používám nezatíženou osmicentimetrovou variantu k lovu nakrátko u břehu s jemnými pruty. Dají se rychle naplnit pohybem jedné ruky a dobře v tomto krmítku drží i méně soudržné směsi, které by v klasickém plochém krmítku byly dost problematické.



Někteří rybáři mají obavu z toho, že jim bude spirálové krmítko kroutit vlasec, a hlavně si myslí, že by jejich nástraha mohla po dopadu krmítka na dno zůstat pod ním a ryby ji pak nenajdou. Ani jedna z těchto obav není ve skutečnosti ani zdaleka tak horká, jak vypadá. Pokud je krmítko průběžné, a tudíž na vlasci volné, nikdy jsem problém s kroucením vlasce neměl. Navíc je mnoho těchto krmítek vybaveno excentrickou zátěží, takže vlasec skutečně nekroutí. Co se „pohřbené“ nástrahy týká, s tím také problém nemám, protože používám návazec jen tak dlouhý, aby se nemohl obhodit okolo hlavního vlasce, a nechávám ho volný. Mimochodem vynalézavost některých lidí je skvělá, a tak jsem objevil i kombinaci plochého krmítka se spirálou.



Pokud potřebuji z nějakého důvodu použít návazec delší (obvykle na zabahněném dně), použiju krmítko s trubičkou proti zamotání, ale ani tehdy nepoužívám návazce delší než 15 cm. Některá tato krmítka jsou dlouhá až 25 cm. V takovém případě trubičku krátím na 20 cm, což je naprosto dostačující. Dobrá zpráva je i to, že tato krmítka díky trubičce, která částečně působí i jako stabilizace, dobře a přesně létají.



Kdysi jsem objevil docela zajímavé žebrové krmítko z plastu ve tvaru kapky se zátěží v základně. Je to už dávno a v té době se tu ani o feederových prutech příliš nevědělo. Koupil jsem jich pár spíše jako zajímavost. Teprve později jsem si uvědomil, že právě tohle by mohla být docela dobrá volba pro lov tam, kde jsou sedimenty, protože tohle krmítko nemá tendenci stahovat návazec hluboko do bahna.



Spirálová krmítka jsou fajn, ale je třeba dát si pozor na přípravu vnadicí směsi. Jestliže ji připravíte lepivější, než je třeba, bude se z krmítka špatně uvolňovat. Na druhou stranu, spirály drží i málo lepivé směsi poměrně dobře. Rozhodně doporučuji věnovat přípravě směsi dostatek pozornosti a při její přípravě směsi a vlhčení používat provzdušňovací síto.

Další skupinou jsou krmítka žebrová. Existují dvě varianty: krmítka celá odlitá z olova a pak krmítka s drátěnými žebry. Některá jsou sice malá, ale zato hodně těžká. Taková nemohou nést mnoho vnadicí směsi, a pokud ano, musí to být směs lepivější, což mnohdy znamená méně funkční, a to zrovna není ideální stav. Mnohem více směsi poberou krmítka s drátěným žebry. Ta olověná se dělají s trubičkou i bez ní, ta s drátěnými žebry jsou obvykle s trubičkou proti zamotání.

Krmítka, která pojmou větší množství směsi, jsou oblíbená u rybářů chytajících kapry klasickým způsobem na položenou, ale k lovu feederem se samozřejmě hodí také. Ovšem chce to opravdu silné pruty, které dokážou házet tato poměrně těžká krmítka i do hodně velkých vzdáleností. Mnoho filmů o této technice pochází z Maďarska, kde se lov kaprů tímto způsobem hodně propaguje. Ovšem není to nic, co bychom už léta neznali. Jen jsme k tomuto lovu nepoužívali feederové pruty.

Jak je vidět, v „method“ krmítkách máme ve skutečnosti obrovský výběr, i když někteří rybáři na žebrová krmítka či spirály vůbec nepomysleli a možná nemají chuť používat je ani teď, protože prostě nejsou dost „in“, a někteří si dokonce myslí, aniž by je kdy zkusili, že je to krok zpátky. Podle mě není a držím se jednoduchého pravidla, které říká, že účel světí prostředky!

Když chci lovit pomocí feederu, k čemu je mi krmítko, které zapadá do bahna, a k čemu je mi krmítko, do kterého se vejde sotva náprstek směsi, když potřebuji dostat na loviště pořádnou porci? Krmítko si prostě vybírám ne podle toho, co je moderní, ale podle toho, co je účelné. Naštěstí je výběr více než dostatečný a mnohdy je lepší krmítko doslova za pár kaček než drahá novinka, která ale může dobře posloužit zase někde jinde…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (109 reakcí)

Přečteno: 10 849x
Průměrná známka: 1.42