Kosovské jednotky zatkly Srby na severu země, srbská armáda je v bojové pohotovosti

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 5. 2019 17:20
Speciální jednotky kosovské policie v úterý ráno a dopoledne zadržely 20 až 30 osob na severu země, který je zčásti pod kontrolou Bělehradu. Zranění utrpělo pět policistů a šest civilistů. Podle kosovské vlády šlo o zásah proti trestné činnosti. Srbský prezident Aleksandar Vučić je ale přesvědčen o tom, že zjevným cílem bylo zastrašit srbské obyvatelstvo, a v reakci uvedl armádu do stavu bojové pohotovosti.
Kosovské jednotky zasahují v oblasti Zubin Potok.
Kosovské jednotky zasahují v oblasti Zubin Potok. | Foto: Reuters

Podle tvrzení prištinských úřadů jsou zatčenými lidmi příslušníci kosovské policie, kteří jsou podezřelí ze zapojení do organizovaného zločinu, pašování, braní úplatků či zneužití pravomocí. Vučić na druhé straně akci označil za zjevnou snahu zastrašit Srby s cílem ovládnout sever Kosova, kde většinu populace tvoří Srbové.

"Cílem dnešního zatýkání Srbů na severu Kosova je nahnat jim velký strach, protože jediným cílem Prištiny je obsadit sever," prohlásil prezident. Smyslem je podle něj vyprovokovat Srbsko a znemožnit pokračování dialogu o normalizaci vztahů, který si vůdci kosovských Albánců nepřejí. Reakce Bělehradu bude "plánovaná, vážná a nijak slabá", dodal Vučić.

Zatýkání se odehrálo den poté, co Vučić v srbském parlamentu zdůraznil, že jeho vláda dává přednost pokračování dialogu. Zároveň upozornil, že zmrazení stávajícího stavu k ničemu dobrému nepovede a mohlo by už velmi brzy skončit napadením Srbů.

"Tato operace je proti organizovanému zločinu a jejím cílem jsou policisté a celníci," tvrdil předtím kosovský premiér Ramush Haradinaj. Srbské obyvatelstvo Kosova přitom vyzval ke klidu. Počet zatčených kosovská strana neupřesnila.

Výroky Haradinaje nepřímo potvrdil mluvčí mezinárodních mírových sil KFOR Vicenzo Grasso, podle nějž akce nebyla namířená proti Srbům, nýbrž proti zločincům a korupčníkům. Dodal, že se neuskutečňuje pouze na severu země. Zatím však nejsou k dispozici informace, že by se podobné zásahy prováděly v jiných částech Kosova.

Podle zatím posledních informací Vučiče bylo zadrženo 28 lidí, včetně 19 policistů, z nichž je 11 Srbů, sedm Albánců a jeden Bosňák. Mezi zadrženými byl i ruský pracovník mise OSN UNMIK Michail Krasnoščenko, kterého Albánci později po intervenci Moskvy propustili. Srbský prezident řekl, že zasahující policisté tohoto Rusa zbili.

Mise OSN podle agentury Reuters potvrdila, že byli zadrženi dva její pracovníci, z nichž jeden byl Rus. Uvedla přitom, že oba už byli propuštěni a že jsou jim ošetřována zranění.

Kosovské jednotky zasahují v oblasti Zubin Potok.
Kosovské jednotky zasahují v oblasti Zubin Potok. | Foto: Reuters

Vučić v reakci na zadržení kosovských Srbů nařídil uvést všechny složky armády a speciálních jednotek policie do stavu bojové pohotovosti. Podle státní televize RTS byl zaznamenán pohyb vojsk na srbském území směrem k hranici s Kosovem. Kvůli eskalaci napětí se rovněž má sejít bezpečnostní rada státu.

Rozsáhlé zatýkání se uskutečnilo na několika místech severního Kosova, policie při něm údajně zabavila množství důkazního materiálu. Podle kosovského listu Koha Ditore se v obci Zubin Potok strhla přestřelka, v níž byl lehce zraněn kosovský policista. V etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici zněly sirény a na hlavním náměstí v srbské části města se shromáždilo množství obyvatel.

Bělehrad ztratil kontrolu nad svou jižní provincií v roce 1999, částečný vliv si udržuje pouze v několika severokosovských okresech, kde převládá srbské obyvatelstvo. Působení kosovskoalbánských policejních jednotek v severním Kosovu je tudíž pro Srbsko velmi citlivé. V roce 2011 se vláda v Prištině pokusila obsadit hraniční přechody Jarinje a Brnjak, aby zajistila přísnější kontrolu a plnění tehdejšího obchodního embarga na srbské zboží. To místní Srby rozhořčilo, postavili barikády k přechodům a jeden z nich vypálili. Při incidentech byl zabit jeden kosovský policista. Kontrolu přechodů pak převzali vojáci mezinárodních sil KFOR.

 

Právě se děje

Další zprávy