Bakala Foundation - květen 2019
poweredbyexperts

Oxford & Harvard vs. střední Evropa: Úroveň vzdělání, jakou v Česku nedostanete

Jsme zemí, kde pracoval Einstein, Wichterle, Kafka i Heyrovský, v praxi na to ale často zapomínáme. Považujeme se za montovnu, učíme podle osnov minulého století a většinou se nedokážeme moc dobře postarat o velké talenty mezi námi, které tu – věřte tomu! – opravdu jsou. Nejen o tom, jak z toho ven, jsme mluvili s molekulárním biologem Lukášem Čermákem, který mimo jiné už třetím rokem rozhoduje o tom, komu z nás se splní sen o studiu v zahraničí.

Jste člen komise, která rozhoduje o tom, kdo získá finanční podporu při studiu na prestižních světových univerzitách. Co v kandidátech hledáte?

Vášeň a cílevědomost.

Proč by podle vás měl mladý člověk studovat v zahraničí?

Zkušenost formuje talent. Naopak stagnace talent ubíjí. Každý člověk, který to myslí se svým vzděláním vážně, by měl hledat inspirující prostředí, kde dostane ty nejlepší odpovědi na své zatím nevyřčené otázky. Ti nejlepší učitelé, spolužáci, se kterými sdílí touhy, a systém přinášející tradiční a moderní formy vzdělávání. To jsou ty nejlepší školy na světě. Tam člověk o nic nepřijde.

Hlásí se dnes víc studentů než dříve?

Počet přihlášek roste a jsme rádi, že se hlásí víc studentů ze všech regionů a z různých škol. Důvodem bude větší informovanost a předávání zkušeností. Studenti tuší, že to, co jim nabídne Oxford či Harvard, jim v tuto chvíli nemůže žádná středoevropská univerzita nabídnout. Kvalita našeho vysokoškolského vzdělání je z celkového pohledu mizerná. Máme málo dobrých učitelů a přeplněné ročníky.

Mění se nějak trend toho, kam studenti nejčastěji směřují?

Ano, v posledních letech dochází k přesunu přes Atlantik zpátky na starý kontinent - zejména do Británie. Brexit s tím ovšem asi zamíchá.

Scholarship Bakala Foundation

Pokud přemýšlíte o studiu na zahraniční univerzitě, přijďte se poradit do Bakala Foundation. Jejich stipendijní program Scholarship už léta pomáhá talentovaným studentům na Harvard, Oxford, Cambridge a jiné prestižní univerzity, a to nejen penězi.

Zkuste to, třeba splní sen zrovna vám. Jak na to, najdete na bakalafoundation.org.

A co popularita oborů, vybírají studenti v různých letech jinak?

Myslím, že ani ne. Pro mě je obor vedlejší záležitost. Byl bych rád za více umělců, byl bych rád za více biologů, počítačových mágů, jsem pokaždé šťastný za lidi, kteří se angažují ve svém okolí nebo v politice, ale nikdy není obor důvodem přijetí či nepřijetí. Tím je pouze pocit, který bych u sebe charakterizoval jednoduchou otázkou: "Je šance, že tento svět bude lepším světem, když tomuto člověku splníme sen?" Pakliže cítíte, že ta šance existuje, není o čem přemýšlet.

Branko Černý - Bakala Foundation
poweredbyexperts
Branko Černý: Od psychologie k technice a zase nazpátek
8. 3. 2018
3 minuty inspirace

Jaký je podle vás přínos stipendijního programu Scholarship Bakala Foundation?

Ten přínos se snad ani nedá nijak popsat. Jsou to životní příběhy, které jsou tu v sázce, a to, že je měníme a uvádíme je v ty nejinspirativnější konotace, mění náš malý svět obklopený Sudety a vyčištěný hrůzami minulého století ve svět o drobek pestřejší. Věřím, že do budoucna se bude ten drobek obalovat jak sněhová koule a postupně převálcuje to zatuchlé a přetransformuje naši zem zpátky tam, kam jsme vždy patřili. V zemi, kde pracoval Einstein, Wichterle, Kafka či Heyrovský. V zemi, která si svůj talent hýčká a žárlivě střeží.

Foto: Bakala Foundation

Co byste poradil studentovi, který zrovna čte tenhle článek, přemýšlí o studiu v zahraničí, ale pochybuje, jestli na to vůbec má?

Ať neváhá. A ať nám důvěřuje. Ať se koukne na naše stránky a přečte si příběhy našich stipendistů. Pochybuju, že některý z nich o sobě někdy nepochyboval. To by nebyli tam, kde jsou. Přijďte pro radu, jsme tu a pomůžeme.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější