Bylinky

Jak Bazalka může tvořit základ i české kuchyně – vše o této úžasné bylince

Bazalka (Ocimum basilicum) je populární kuchyňská bylinka používaná pro ochucení potravin. Kromě toho je také známá díky jejími zdravotními přínosy.

Bazalka je základem medicíny po celé generace a používá se k léčbě různých zdravotních problémů, jako například pro záněty po kousnutí hmyzem. Využijeme ji nejen v italských receptech, ale také v mnoha jiných pokrmech.

Historie bazalky

Bazalka se pěstuje již mnoho tisíc let. Poprvé byla zmíněna v anglickém psaní v polovině sedmnáctého století a v americké literatuře asi o 100 let později. Hindské kultury považují bazalku za posvátnou bylinku. V některých kulturách je tato rostlina zase znamením lásky a oddanosti mezi mladými páry.

O bazalce

Bazalka je jednoletá bylina, která roste do výšky 24 cm. Má světle zelené hedvábné a jemné listy, které jakoby byly pomačkané. V hrotech na konci vrcholu každého stonku se objevují bílé květy. Pokud pěstujete bazalku jako bylinky do pokrmů, předejděte vytvoření květů tím, že tyto hroty odstřihnete. Bylina totiž s vytvořením květů přichází o svou chuť. Původem pochází z tropické části Afriky, později se dostala z Indie do Evropy přes pozemní obchodní cesty. V současné době již není problémem bazalku pěstovat i v podmínkách, jaké jsou v České republice.

Zásady pěstování bazalky

Bazalku můžete vysadit do zahrady, tam bude růst dokud nezmrzne. Semínka zasejte do jemné bohaté půdy. Rostlinka také miluje slunce. Chladný vítr netoleruje. Poté, co se vyvinou dvě sady pravých listů, rozsaďte rostliny do vzdálenosti asi 20 cm od sebe (nebo jim poskytněte samotné květináče). Pokud chcete mít čerstvou bazalku vždy po ruce, zasévejte semínka každých několik týdnů. Pěstujte bazalku v dobře připravené půdě, ale nehnojte ji, protože to vede k vytvoření obrovských rostlin – ale bez chuti.

Sklizeň bazalky

Sklízejí se listy rostliny, a to ještě před vykvetením bílých květů. Tyto listy můžete zmrazit nebo usušit. Pro dlouhodobé skladování funguje nejlépe italská metoda. Suché listy bazalky skladujte ve vrstvách ve skleněné nádobě. Mezi každou vrstvu nasypte špetku soli. Když je plná, zalijte ji olejem (jak jinak než olivovým) a uzavřete. Uchovávejte v lednici.

Bazalka foto
Bazalka

Bazalka v kuchyni

Bazalka je silná bylina s aromatickou vůní a přizpůsobivou chutí. Její příjemná chuť vám umožní přidat do mnoha receptů onen příjemný akcent. Bylina se obecně nenachází v receptech pocházejících ze zemí severní Evropy a severní Francie. Tato bylina je klíčovou složkou pro omáčky z rajčat a pro různá pesta. Francouzská kuchyně například s oblibou používá pesto v polévkách. Italové upřednostňují pesto smíchané s olivovým olejem a používají je v kombinaci s těstovinami. Čerstvé pesto je vždy lepší než verze zakoupená v obchodě. Bazalka se dobře hodí ke sladké paprice, rybím pokrmům, masovým pokrmům, omáčkám z česneku, kuřecímu masu. Můžete ji přidat jako jednu z bylinek do bylinkového másla a použít na steaky k letnímu grilování. Čerstvé listy jsou skvělým doplňkem k jakémukoliv salátu, sýru nebo nádivce.

Bazalka a rajčata

Bazalka a rajčata jsou přirozenou kombinací. Skvělým receptem je rozkrojená ciabatta na polovinu – osolte ji, zakápněte olivovým olejem, přidejte několik listů bazalky a plátky čerstvých rajčat. Salát caprese je jednou z nejlepších kombinací bazalky a rajčat, které doplňuje sýr mozzarela.

bazalka
Autor fotografie: FocalPointCC BY-SA 3.0, Link

Zdravotní přínosy bazalky

Bazalka je již dlouho považována za antidepresivum. Připravuje se z ní vynikající čaj, který působí na kůru nadledvin, a může pomoci tělu stimulovat hormony, které regulují přirozenou reakci těla na stres, může také zlepšovat paměť, léčit průjmy, střevní parazity, horečky a kožních infekce. Někteří věří, že může pomoci regulovat menstruační cyklus. Kromě toho bazalka může stimulovat imunitní systém a snížit obsah kyseliny močové, která je zodpovědná za artritidu a dnu. Bazalka může být také použit k léčbě bolesti a zánětu artritidy.

Přečtěte si – Bazalka: úžasná bylinka, přírodní antibiotikum, krevní čistič, antioxidant a mnoho dalšího

Použití listů bazalky

Rostlinu lze použít různými způsoby. Z čerstvých listů lze vyrobit obklad, semena se mohou namlít a použít k přípravě jídla. Bazalka má také antiseptické vlastnosti, takže když listy potřeme kousnutí od hmyzu, můžeme odstranit svědění. Další vynikající použití je jako repelent proti hmyzu. Bylinka se používá do tinktur. Pomáhá vykašlávání, takže může pomoci v boji proti bronchitidě a kašli. Bylinka je vhodná pro širokou paletu plicních onemocnění, a když je kombinována s yzopem a omanem, můžete ji použít do čaje, který pomáhá v boji proti nachlazení. Z bylinky si také můžete připravit čaj, který vypijete nebo vdechujete. Bazalka se používá v řadě produktů aromaterapie.

Druhy bazalek

Druhů bazalek je celá řada, my si vyjmenujeme hlavně ty nejrozšířenější.

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Rostlina se dorůstá 30 až 50 cm. Lodyha je čtyřhranná a během léta se můžeme setkat s bílými kvítky, které kvetou v horní části rostliny. Listy jsou větší ve spodní části a mají pilovitý okraj. Právě tuto používáme nejčastěji v kuchyni.

Bazalka posvátná (Ocimum sanctum)

Tento druh může dorůst do výšky klidně i jednoho metru. Roste zejména v Arábii, Indii, Indonésii až k Polynésii. Používá se k rituálním obřadům zejména v Indii, kde je považována za posvátnou. Stonky bazalky se nosí jako růženec a mají čistit auru. Moderní medicína ji používá pro snížení horečky.

Bazalka vytrvalá (Ocimum gratissimum)

Tento druh pochází z východní Indie, kde se používá k přípravě čaje i při vaření. Listy jsou velmi aromatické. Pokud ji pěstujete, musíte ji na zimu přenést dovnitř.

Autor fotografie: Jon Eben Field CC BY 2.0, Link

Úžasná rostlinka

Zkrátka a dobře – bazalka je úžasná bylina, která má rozšířené použití. Můžete ji jíst jednoduše proto, že vám chutná (a to v nespočtech různých receptů), nebo také pro její léčivé účinky. Protože je velmi snadné ji pěstovat, můžete mít její zásobu vždy po ruce. I když vám přes zimu v zahradě nejspíš zmrzne, zasaďte si ji také do květináčů, které v zimě přenesete do interiéru. Pokud se navíc chcete zbavit otravných komárů, dejte si bazalku do okna – působí jako repelent. Vzhledem k takové šíři použití a snadnosti pěstování je to velice vděčná rostlina. 

FOTO

Více fotografií bazalky naleznete pod tímto odkazem.

Zdroje

Bazalka – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bazalka

Bazalka: skvěle chutná, zázračně léčí – Abecedazahrady.cz. Abecedazahrady.cz – Zahrada, rostliny, pěstování [online]. Dostupné z:https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/bazalka-skvele-chutna-zazracne-leci

Fotografie bazalky, pěstování, použití nejen v kuchyni. Pěstování bylinek [online]. Copyright © 2019 Bylinkový ráj [cit. 04.07.2019]. Dostupné z: https://bylinkovyraj.net/bazalka-prava-ocimum-basilicum/

Bazalka posvátná (Tulsi) – Herbal-store.cz. Bylinky, bylinné extrakty a čajové směsi: Herbal-store.cz [online]. Copyright © 2019 Herbal Store [cit. 04.07.2019]. Dostupné z: https://www.herbal-store.cz/clanek/87/bazalka-posvatna-tulsi/

Ocimum sanctum – bazalka posvátná, tulsi Zahradnictví Krulichovi – zahradnictví, květinářství, trvalky, skalničky, bylinky a koření .Zahradnictví KRULICHOVI – zahradnictví, květinářství Praha [online]. Copyright © [cit. 04.07.2019]. Dostupné z:https://www.zahradnictvikr ulichovi .cz/prodej/Ocimum-sanctum—bazalka-posvatna–tulsi

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Jana Hlaváčová

Zahradničení a bylinky jsou mojí dlouholetou zálibou. Bylinky pěstuji již léta a věřím, že jejich nespornou výhodou je jejich nenáročnonost (rostou často jako plevel). Má zahrádka se stále rozrůstá, protože neustále hledám informace o nových bylinkách. A protože si své poznatky nechci nechávat pro sebe, rozhodla jsem se, že se o ně s vámi podělím.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button