Bylinky nápomocné při léčbě cukrovky

Pro lidi s onemocněním diabetes mellitus je důležité dodržování režimových opatření. Mezi obvyklá doporučení patří dietní stravování, pravidelná pohybová aktivita a někdy též aplikace inzulínu. Kromě výše uvedeného a předepsaných léků je však možné vzít si na pomoc i bylinky. Mohou zlepšit průběh onemocnění a přispějí k celkové harmonizaci organismu. Mnoho z nich můžete klidně využít v kuchyni při přípravě jídla nebo k jeho okořenění.

Bez černý

Z černého bezu využijete listy a mladé výhonky, které napomáhají ke snížení hladiny cukru v krvi. Nápoj si vytvoříte povařením částí rostliny (na zhruba deset minut) ve vodě. Pak už jen přecedíte a můžete pít dvakrát denně. Při cukrovce najdou využití i usušené plody této rostliny.

Stévie sladká

Stévii si můžete zamilovat jako ideální sladidlo. Klidně si ji můžete vypěstovat doma v květináči a využít ji hned čerstvou, případně pak nasušit do zásoby. V našem těle dokáže optimálně regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje funkci slinivky břišní, která je zodpovědná za vylučování inzulínu.

Smetanka lékařská

Najít venku pampelišku nebývá složité. Prospějí vám obsažené hořčiny, flavonoidy, fytosteroly, vitamíny, mangan a draslík. Listy můžete rozžvýkat samotné nebo je vmíchat do salátu. Odvar se připravuje z kořene rostliny – dvě čajové lžičky usušeného kořene stačí přelít šálkem vroucí vody a následně pár minut povařit. Po vylouhování můžete pít dvakrát denně.

Ženšen pravý

Můžeme zaslechnout též označení „všehoj ženšenový“. Opravdu je možné využít ho k léčení mnoha zdravotních neduhů. V našem těle dokáže kromě jiného také utlumit vstřebávání cukrů a zároveň podpoří vylučování inzulínu.

Borůvkové listy

Ideální doba na sběr listů je těsně před dozráním plodů. Můžete si z nich udělat čaj – stačí jednu polévkovou lžíci sušených listů zalít 500 ml vody. Pak přiveďte vše k varu a chvilku povařte.

Puškvorec obecný

Puškvorcový čaj lze připravit z půl litru vody a dvou lžiček sušené rostliny. Nijak se nevaří, ale necháte vše vylouhovat přes noc. Ráno si čaj akorát ohřejete a můžete užívat v průběhu dne vždy trochu čaje před jídlem i po něm.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak sbírat a dále zpracovávat bylinky? Možná už bylinky pravidelně používáte, nebo se teprve chystáte, že je vyzkoušíte k řešení některých svých zdravotních obtíží. V obou případech je však podstatné, kde bylinky sesbíráte, a jak se k nim poté chováte. Někdy celý jejich léčebný vliv může pokazit to, jak s nimi nakládáme a nezískáme pak m...
Jaké bylinky uleví při bolesti hlavy? Migrénu lze popsat jako úpornou bolest hlavy, ke které se mohou přidružovat i další příznaky. Může jít o žaludeční nevolnost, zvracení nebo světloplachost. Prostě nic, o co by člověk stál. Než sáhnete po analgetikách, zkuste využít pomoc bylinek. Na migrénu si častěji stěžují ženy. Spouštěčem moh...
I břízu je možné využít pro své zdraví Tento strom nás snadno upoutá na první pohled. Působí velmi ladně, romanticky, a pokud se pod něj na chvíli položíte do trávy, jistě si díky bříze celé místo hned zamilujete. Nejen odpočinek pod břízou ale může posílit naše zdraví. Bříza bělokorá (latinsky Betula pendula) je mezi ostatními stromy...