Jak vybrat nejlepší sedadlo v letadle. Které je nejpohodlnější a kde máte největší šanci přežít v případě nehody

Každé místo v letadle má své výhody i nevýhody. Poradíme vám, kde budete mít nejvíc pohodlí a kde největší šanci na přežití v případě, že dojde k havárii.

Každé místo v letadle má své výhody i nevýhody

Tradiční otázka. K okénku nebo do uličky?

Vybrat sedadlo v letadle může být pěkně komplikované, pokud začnete přihlížet k faktům, která jsou daná statistikami. Takovým prvním úsudkem je sedět u okénka, nebo v uličce. Tohle je každému jasné – u okénka máte nerušený výhled ven, ale zároveň se nemusíte zvedat, když chce cestující vedle vás na záchod. V uličce se naopak můžete zvednou bez toho, aniž byste kohokoliv rušili, a zároveň máte větší přehled o dění v letadle. Navíc je tu určitý pocit většího prostoru, který v rohu u okénka není. Jste tam prostě zabarikádovaní. No a pokud je letadlo vybavené sedadly uprostřed, nechte ho někomu jinému. Nemá totiž ani jednu z vypsaných výhod.

Nedočkavci sedí vpředu

Pokud chcete ušetřit čas, je dobré sedět v přední části letadla. Pasažéři vpředu totiž vystupují jako první, zatímco vám někde vzadu trvá i dlouhé minuty, než se ostatní pobalí a pomalu vysoukají ven. Zajímavostí je také fakt, že sedět před motory znamená vnímat menší hluk – v přední části letadla je mnohem nižší, než v zadní, kde máte motory před sebou. Pokud jste nedočkaví na bagetku, jídlo dostanete taky většinou mezi prvními, protože letušky prostě vyrazí od kabiny směrem dozadu.

Komu je v letadle nevolno

Sezení uprostřed poskytne hlavně tu výhodu, že když to začne s letadlem houpat, pocítíte to nejméně právě tady. Dává to smysl, protože když začne stroj poskakovat jako houpačka, prostředek je nejstabilnější. Pokud sedíte navíc u nouzového východu, který je nad křídlem, máte nejvíc prostoru pro nohy.

Tady je nejbezpečněji

A jakou výhodu poskytuje sezení v zadní části letadla? Skoro to vypadá, že všechny plusy vybral předek nebo prostředek, ale něco se najde i tady. Navíc z předchozího vyplývá, že je tu větší hluk. Zaprvé, pokud letadlo cestuje ne zcela plné, buďte si jistí, že vzadu bude nejvíce volných míst. Takže kolem sebe máte více prostoru i vzduchu. Zadruhé, právě zadní sedadla jsou ta nejbezpečnější, pokud jde o případnou havárii letadla. Statisticky je to dané za desetiletí sledování pádů letadel.

Pár čísel pro ty, pro které je létání noční můra

Ano, slýcháte to pořád dokola. Létání je nejbezpečnější způsob dopravy. Statisticky, na objem cestujících, dochází k nejméně nehodám právě v letecké dopravě. Ale má to i stinné stránky, protože jak všichni víme, když už spadne letadlo, šance na přežití není zrovna vysoká, a to i v případech, kdy se případná havárie stane při vzletu nebo jen malý kousek nad zemí. I tak je ale pravděpodobnost, že se vám něco stane při cestování letadlem, 1: 8000. Při jízdě autem je to 1 : 120, což je skutečně pořádný rozdíl.

Kde sedět z hlediska bezpečnosti?

Dlouhodobý průzkum ukázal, že nejbezpečnější místo k sezení v letadle při havárie je vzadu. Právě pokud cestujete v zadní části letadla, máte statisticky největší šanci na přežití v případě havárie. O něco menší šance vychází procentuelně uprostřed, což je způsobeno i faktem, že jsou tam většinou bezpečnostní výstupy. Ještě menší šanci potom poskytuje sezení v přední části letadla, z čehož vyplývá, že cestování první nebo bussines třídou můžete zvážit. Svoje šance vyváznout z případného maléru zvýšíte i tím, že budete sedět v uličce, případně co nejblíže zmíněnému nouzovému východu.

Také pamatujte na to, že sedět vedle toalet znamená, že vás mohou vyrušovat pasažéři, kteří budou často chodit tam a zpátky. To není zrovna nejvhodnější na spaní, ale pokud cestujete hodinu a půl, nehraje to roli. V případě několikahodinového letu už je to na zvážení.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Záhady zmizelých letadel, ve kterých cestovaly slavné osobnosti! Které lety zmizely beze stopy a které se našly?

Preppeři se chystají na globální kolaps a světovou katastrofu. Jsou to blázni nebo vizionáři a počátek budoucnosti lidstva?