Jackie Chan oslavil 65. narozeniny a natáčí dál. Legendu nezastavila ani vážná zranění

Jackie Chan patří mezi největší žijící legendy (nejen) asijské kinematografie. Nedávno navíc oslavil pětašedesátiny, což ovšem neznamená, že by zatím pomýšlel na filmový důchod.

Jackie Chan ještě na filmový důchod nepomýšlí

Začátky nebyly jednoduché

7. dubna 1954 se v Hong Kongu narodil chlapec jménem Čchen Kang-šeng. Tehdy asi nikdo netušil, že se jednoho dne stane jedním z nejznámějších Asiatů napříč všemi kontinenty. Rodina se každopádně roku 1960 přestěhovala do Canberry v Austrálii. Zatímco otec pracoval jako kuchař pro americkou ambasádu, syn ve škole neexceloval, zlobil a před spolužáky se předváděl. Proto byl brzy poslán zpět do Číny, kde začal navštěvovat Chinese Opera Research Institute pro budoucí herce pekingské opery.

Zde se vyučovala akrobacie, bojová umění, tanec, zpěv i herectví, což jsou všechno oblasti, ve kterých Čchen Kang-šeng později vynikal. Navíc se tu seznámil se svými budoucími hereckými kolegy, Sammem Hungem a Yuenem Biaem. Herec a mistr pekingské čínské opery Yu Jim Yuen měl přitom v roce 1962 na starosti akční scény ve filmu Da xiao huang tian ba. Zahrál si v něm také osmiletý Čchen, čímž byla vlastně zahájena jeho herecká kariéra.

V rámci Chinese Opera Research Institute vynikal především v bojových uměních a akrobacii. Brzy tak začal působit jako kaskadér u filmu, přičemž si zahrál i v posledních filmech Bruce Lee. Legenda bojových filmů ovšem v roce 1973 umírá, čímž došlo ke snížení zájmu o snímky s touto tématikou. Čchen se proto vydal opět do Austrálie, kde mj. pracoval jako dělník na stavbě. Místní stavbyvedoucí si přitom nemohl zapamatovat jeho jméno a začal mu říkat „Little Jack“ a později „Jackie“.

Jackie Chan slavným hercem

V životě Jackieho Chana se objevilo i období, kdy neměl peníze, a díky tomu si dokonce střihl roli v pornofilmu. Nakonec se ale vrátil k bojovým snímkům a postupem času začala jeho hvězda prudce stoupat. Ve filmech se totiž objevovala nejen bojová umění, ale také složité kaskadérské scény a humor. Vzorem Jackieho byla ostatně legenda němé grotesky, Buster Keaton. Na vrcholu slávy byl Chan v 80. a 90. letech, kdy vznikly celosvětově známé série jako Police Story (1985–1992) nebo Božská relikvie (1986 a 1991). Právě film Božská relikvie ho ovšem málem stál život.

Jackie uvedl, že za nejoblíbenější film, který natočil, považuje film Legenda o opilém mistrovi (1994). Tento snímek vznikl v Hong Kongu, ale Chan se pokoušel prosadit také v Hollywoodu. Přestože jsou výsledky této snahy rozporuplné, minimálně trilogie Křižovatka smrti (1998–2007) se stala velmi úspěšnou. Jackie nyní oslavil 65. narozeniny, jeho láska k natáčení filmů však nekončí. Ačkoli dnes už jeho snímky kaskadérskými kousky tolik neoplývají, v nejlepších letech dokázal skoro neuvěřitelné. Ostatně posuďte sami.

Zdravotní pojištění? Ani omylem!

Jackie Chan (stejně jako třeba Jean-Paul Belmondo) za sebe nenechá náročné scény točit kaskadéry. Při vší úctě k Belmondovi, jehož filmy také často oplývaly mixem perfektních akčních scén a humorem, jsou snímky Jackieho z hlediska kaskadérských kousků choreograficky výrazně náročnější. Podíváte-li se koneckonců na soupis hercových zranění, zjistíte, že snad neexistuje část těla, kterou by si neporanil. Díky tomu má Jackie, stejně jako členové jeho kaskadérského týmu, obvykle problém sehnat zdravotního pojištění a zdravotní náklady tak musí hradit sám. A největší zranění? Během natáčení filmu Božská relikvie se díky zlomené větvi zřítil k zemi a prorazil si lebku o kámen (na videu níže v čase 3:08). Scénu ovšem po uzdravení a s kovovou destičkou v hlavě napodruhé natočil.

Nejen herectvím živ je člověk

Jackie Chan není pouze herec, mistr bojových umění a kaskadér, ale také režisér (vloni např. točil v České republice film My Diary), producent, scénárista, podnikatel a dokonce i zpěvák. Vydal už ostatně kolem 20 alb. Hercem i popovým zpěvákem je navíc i Jackieho jediný syn Jaycee Chan (*1982), jehož má s herečkou Lin Feng Jiao. Ovšem vzhledem k tomu, že sám vyrůstal prakticky bez rodičů a díky pracovní vytíženosti, se s rodinou nikdy moc nevídal.

Těžištěm Jackieho kariéry však bylo a stále je herectví. Hned 10 jeho filmů bylo nominováno na některou z cen v rámci Hong Kong Film Awards a sám herec v roce 2004 získal Ocenění za celoživotní přínos filmu. S natáčením však rozhodně nekončí. Podíváte-li se na ČSFD, zjistíte, že na letošek je v hercově filmografii hned devět snímků, přičemž na rok 2020 se chystá i čtvrté pokračování Křižovatky smrti, ve kterém si opět zahraje po boku Chrise Tuckera.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

35 celebrit a jejich změny vzhledu po letech

Tragické nehody během natáčení se občas dějí. Které herce na place potkala nečekaná smrt? Ani Čechům se tyto nehody nevyhýbají!