Pokračovaly demonstrace proti Babišovi a Benešové. V Ostravě chtěli nové volby

  18:23aktualizováno  21:10
I v úterý podvečer lidé demonstrovali za nezávislost české justice. Po čtyřech pražských demonstracích proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové se protesty přesunuly do více než dvou stovek měst po celé republice.

„Praha se tentokrát nekoná. Vyzýváme všechny náplavy, ať se vrátí do své rodné obce a podpoří tak akce po celé republice,“ uváděli organizátoři akce v pozvánce na dnešní demonstrace. Organizátorům, tedy spolku Milion chvilek pro demokracii, se povedlo do protestů zapojit bezmála 240 obcí po celé České republice. Kde všude se protestující sejdou ukazuje interaktivní mapa.

Největší demonstrace se podle očekávání uskutečnila v Brně, na Dominikánské náměstí přišlo i přes vytrvalý déšť zhruba dva a půl tisíce lidí. Na náměstí dorazili i lidé s českými, moravskými i unijními vlajkami.

„Taktika počkáme, až se unaví, na nás očividně neplatí. Jediné, z čeho jsem unavená, jsou nekonečné výmluvy a žvásty o kampaních, že jsme placení, že jsme jenom studenti nebo lidé, kteří nikdy nepracovali a pořád jen pobírají nějaké dotace,“ přivítala přítomné za organizátory brněnský spolek Společně Brno a Milion chvilek pro demokracii Hana Strašáková.

Koller: Ať Babiš podstoupí test na detektoru lži

Jako hosté a řečníci vystoupili například zpěvák David Koller, který ale tentokrát nezpíval. „Vyzýváme Andreje Babiše, aby podstoupil test na detektoru lži a odpověděl deset našich otázek. Týkají se jeho podnikání i angažmá v StB,“ řekl Koller. Velký potlesk sklidil předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, který opět vyzval Andreje Babiše, aby s ním šel do televizní debaty a obhájil své kroky.

K protestům se přidala kromě herců brněnských divadel i zpěvačka Hana Ulrychová s písní Ideál. „Zpívala jsme ji v roce 1989 na náměstí Svobody v Brně a nikdy na to nezapomenu,“ poznamenala.

Protestující proti Benešové vyzvali na Václavském náměstí Babiše k demisi

Organizátoři pozvali účastníky k podpisu dopisu svým senátorům, poslancům a členům vlády se 7 pojistkami pro nezávislost justice. Tou nejzákladnější je podle organizátorů to, aby nebyl odvolán Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a zároveň, aby poslanci urychleně schválili zákon, který vládě možnost svévolného odvolání nejvyššího státního zástupce jednou provždy vezme.

Mezi vystupujícími se objevil i zpěvák Tomáš Klus, který po Brně osobně zval lidi na demonstraci. „Pokoušel jsme se se svojí ženou praktikovat v praxi mluvení s lidmi, protože každý máme jiný pohled na věc a je potřeba ho sdílet a zároveň si myslím, že je velice důležité, aby bylo mluveno s námi, protože to už není žádná školní stávka, ale skutečný protest. Chtěl bych se připojit k výzvě Mikoláše Mináře, aby Andrej Babiš s ním šel do dialogu. Chci slyšet jeho argumenty. Musíme mu neustále připomínat, že šéfem naší firmy není on, ale my, občané,“ poznamenal Klus.

Předčasné volby! zaznělo v Ostravě

Asi pět set lidí se v podvečer sešlo už po popáté v centru Ostravy. Účastníci opět požadovali především nezávislost české justice a demisi premiéra Andreje Babiše, kterému hrozí obžaloba. „Jde o to vzbudit občanskou angažovanost, vyvolat předčasné volby a vyhrát je,“ znělo také z pódia na Masarykově náměstí.

V Kladně, bydlišti Marie Benešové, přišlo na náměstí Svobody asi 250 lidí. Projevy měli místopředseda místního sdružení Pirátů Michal Hažlinský a náměstek kladenského primátora Tomáš Kutil (Kladeňáci).  Po hymně a společném fotu se lidé rozešli domů. 

V Karlových Varech se naproti městské tržnici sešlo zhruba 150 lidí s transparenty nesoucí nápisy jako Nás na koblihu nechytíš, Bureši, Jednou agent, vždycky agent, Evropo těš se na jednu kvalitu žrádel á la Agrofert... 

„Demonstrace se tady koná už po několikáté. Je vidět, že ani ty předchozí nebyly kampaní proti hnutí ANO před volbami do Evropského parlamentu. Už je po volbách a jsme tu zase. Jde o protestní shromáždění za spravedlivou justici a spravedlivý proces pro trestně stíhaného premiéra,“ uvedl karlovarský aktivista Jiří Slach. 

„Přišli, i když pršelo, i když se hrálo mistrovství světa v hokeji. Lidé se radikalizovali po jmenování paní Benešové šéfkou justice,“ řekl Jiří Slach s tím, že demonstranti požadují její odvolání. Demonstranti se už několik týdnů pravidelně scházejí také v Chebu a k celorepublikové vlně protestů se přidal v Karlovarském kraji také Sokolov, Mariánské a Františkovy Lázně, Chyše a Horní Blatná.

Na Masarykovo náměstí v Hradci Králové i přes nepřízeň počasí dorazilo několik stovek demonstrantů. Ti nezapomněli ani na transparenty s hesly: Lež má čapí nohy nebo Babišova mafie = Marie Benešová. Jeden z protestujících se vybavil transparentem v podobě koblihy s komentářem: I ty platíš mou linku na tousty. 

„Byla jsem tady i minule a pokud to bude nutné, přijdu zase,” řekla seniorka, která nad hlavou mávala červenými trenkami s nápisem: demise. Většinu času se však hradeckým náměstím neslo jedno jediné: Chceme demisi!

Spíše mocnářství než republika

Několik set lidí přišlo na demonstraci v Liberci. Na náměstí u radnice se kriticky vůči Babišovi vyjádřil i emeritní rektor liberecké univerzity Richard Lukáš. Babiše označil za osobu, která se proviňuje proti dobrým politickým mravům. „Koncentrace politické, ekonomické a mediální moci činí z České republiky spíše mocnářství než republiku,“ uvedl Lukáš v projevu.

Zhruba 800 lidí se sešlo v Plzni. Tamní herec Přemysl Kubišta, který na centrálním Náměstí Republiky mluvil také na podzim 1989, řekl dnes před lidmi, že tenkrát se navzdory veškerému vyhrožování nakonec dočkali demise tehdejší komunistické vlády během několika dnů. Vyzval lidi, aby na náměstích demonstrovali dál a nevzdávali se. V Plzni se dnes také poprvé pochodovalo ulicemi poblíž centra, průvod prošel ulicí B. Smetany a Smetanovými a Kopeckého sady ke kašně před Západočeským muzeem.

Protestovat chtěli i Češi, kteří se zdržují v zahraničí. Například v Berlíně se krajané měli sejít u Braniborské brány. Účast na demonstraci ve Vídni pak skrz facebookovou událost potvrdil bývalý předseda Strany zelených Ondřej Liška

Milion chvilek pro demokracii

Spolek milion chvilek vznikl po sněmovních volbách 2017.

Babiše vyzval k tomu, aby plnil předvolební sliby občanům, zejména to, že bude podporovat a rozvíjet demokracii v ČR.

To podle spolku neplnil. V reakci chtěli za sto dní získat milion podpisů od lidí, kteří si myslí, že má premiér podat demisi. Petici dosud podepsalo více než 300 tisíc lidí.

Impulzem pro vlnu demonstrací, z nichž první se konala 29. dubna, byla demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a volba jeho nástupkyně, jíž se stala poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Benešová. Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil 18. dubna, pouhý den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo.

Největší demonstrace se pak konala minulý týden. Lidé zaplnili takřka celé Václavské náměstí, podle organizátorů bylo na místě zhruba padesát tisíc lidí. K demonstrantům ve zhruba dvouhodinovém hlavním programu promluvili také například pražský biskup Václav Malý, zpěvák Tomáš Klus, někdejší hokejista Dominik Hašek a moderátorka Ester Janečková.

Autoři: , , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Ukrajina bude mobilizovat méně vojáků, než se očekávalo, uvedl velitel Syrskyj

29. března 2024  14:08

Sledujeme online Ukrajinská armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně...

V Tádžikistánu zadrželi devět lidí v souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě

29. března 2024  13:32

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na...

OBRAZEM: Přes deset ukřižovaných, další zbičovaní. Filipínci si připomněli smrt Ježíše

29. března 2024  13:11

Více než deset hluboce věřících lidí se na Filipínách nechalo přibít na kříž, aby na Velký pátek...

KOMENTÁŘ: Smrtelné hříchy strany lidové aneb proč je KDU-ČSL na dně

29. března 2024

Premium KDU-ČSL je nejvíce „nemocným mužem“ vládní koalice, její podpora zamrzla kolem dvou procent. Proč...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...