Kam se ten kluk poděl?

Zmizeni Edwina Lindy_uvodni
Zmizení Edwina Lindy je dobrodružným příběhem dětí, které se snaží ukrýt záhadný Žeberův zápisník před největšími školními šikanátory. Podaří se jim to?

Tajemství Šumavy se ocitá v ohrožení v prvním díle dobrodružné série Tromby spisovatele Davida Jana Žáka. Knížka nese podtitul Zmizení Edwina Lindy a vyšla v nakladatelství Albatros 25. března 2019. Černobílými ilustracemi s tajemnou atmosférou ji doplnil Jindra Čapek (ilustroval např. také knihy Zpíváme s pohádkou nebo Špalíček lidových písní).

Poslední rok byl pro jedenáctiletého Edwina jako zlý sen. Jeho otec zmizel za podivných okolností ve skalách a maminka po autonehodě upadla do kómatu. Nešťastný chlapec žije od té doby jen s dědečkem. Pomalu na něj začínají dorážet temné síly a skupina surových starších kluků, kteří se neštítí ničeho. Edwin brzy pochopí, že se jim musí postavit čelem jako hrdinové jeho milovaných fantasy knížek. Spolu s nejlepší kamarádkou Anežkou a svérázným přítelem Ptáčkem se rozhodne ochránit věci, které mu těsně před zmizením zanechal otec: tajemnou mapu Šumavy a zápisník. Kdyby se tyto předměty dostaly do nesprávných rukou, hrozilo by, že se krásné šumavské hvozdy promění v kamennou poušť.

Zmizení Edwina Lindy bývá přirovnáváno k vrcholným dílům Jaroslava Foglara. Drsné zimní přírodě nechybí mrazivá a tísnivá atmosféra. Současnému školnímu prostředí zase neschází napětí způsobené krutým jednáním vypočítavých šikanátorů. Naštěstí se čtenář občas dočká i vřelých okamžiků, kdy spolu dva nejbližší přátelé prchají do světů svých oblíbených knižních sérií. Druhá stránka šumavské krajiny, ta laskavější a kouzelnější, pak vynikne při procházce s mladíkem, jemuž všichni přezdívají Ptáček, protože má rád ptáky, plní jim krmítka a stará se o ně.

Zmizeni Edwina Lindy_ukazka1Zmizeni Edwina Lindy_ukazka2

Začátek příběhu je poněkud zmatený a první dvě kapitoly působí značně nepřehledně, ale jakmile se přes ně čtenář dostane, začne postupně pronikat do smyslu věcí a užije si napínavou jízdu nejen vlakem. Díky mnoha zmínkám o populárních literárních či filmových dílech, jako je např. Harry Potter, Pán prstenů či Hra o trůny, se mladší čtenáři do vyprávění snáze ponoří a lépe se ztotožní se sympatickou knihomolkou Anežkou a snad i se zamlklým Edwinem. Dobré je, že i když základní téma je vlastně docela jednoduché – jedna skupina dětí bojuje proti druhé kvůli „mapě pokladu“ –, knížka přináší i zatím nezodpovězené otázky, čímž vzbuzuje zájem o další díl. Co se stalo s Edwinovým otcem? Probere se chlapcova maminka z kómatu? Podaří se dostat Žeberův zápisník do bezpečí? A kam se, u všech všudy, ztratil samotný Edwin???

Téměř do poslední chvíle není zcela zřejmé, proč se román jmenuje Zmizení Edwina Lindy. Chaotický začátek je v závěru knihy znovu připomenut a rozvíjí se do okamžiku, kdy hocha málem srazí vlak. Co se ale stane potom? Proč není Edwin nikde k nalezení? Vcucly ho snad vzdušné víry z fiktivního světa Trombů? Anežka si myslí, že možná ano. Rozhodně ale svého kamaráda nepřestane hledat.

Zmizení Edwina Lindy je zčásti fantasy, zčásti detektivka a do jisté míry i strašidelný horor. Proto má šanci zaujmout široké spektrum mladých čtenářů. Jedná se o autorovu první knihu pro mládež. Už teď ale David Jan Žák chystá pokračování Tajemství Žeberova odkazuKdo krade sny?, těšme se tedy na další vývoj tajemných událostí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZmizení Edwina Lindy
Tromby 1

Žák, David Jan

Albatros, 2019

Napsat komentář