Hlavní obsah

Zlaté české ručičky: Jak jim to jde v módě?

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Jména těch nejvěhlasnějších světových návrhářů dokážou mnozí vyjmenovat i ze spánku, módní tvůrce z našich krajů by však museli z paměti lovit mnohem déle. Čeští a slovenští designéři jsou ale obrovskou konkurencí i pro takové značky, které v naší zemi nenajdete nikde jinde než v Pařížské. Kdo tedy patří mezi špičku v oboru?

Článek

Autorská tvorba se od běžné konfekce liší nejen originalitou, ale také kvalitním zpracováním i použitými materiály. Modely od návrhářů tedy opravdu nepořídíte za pár stovek. Pokud se rozhodnete do podobných kousků investovat, nemusíte se bát, že se vám po několika sezonách rozpadnou. Se správnou péčí vydrží ve vaší garderobě celý život. Anebo se nechte pouze inspirovat, jaké trendy letos pofrčí.

Petra Balvínová 

Od roku 2006 tvoří Petra Balvínová pod značkou Tiqe a v jejích kolekcích převládají přírodní materiály, jako je hedvábí, bavlna, kůže a vlna. Červené maxišaty připomínající róby hollywoodských hvězd jsou pro letošní léto „must have“ položkou dámského šatníku. V kombinaci se sportovními teniskami pak představují alternativu pro méně formální příležitosti.

Foto: Eva Malúšová

Na foto: šaty (Tiqe by Petra Balvínová, 19 900 Kč); prsten (Klára Bílá, prodává Vidda Store, 5800 Kč); kabelka (Humanic, 999 Kč); tenisky (Tezyo, 1263 Kč) Foto: Eva Malúšová

Kateřina Geislerová 

Do povědomí českého publika se dostala až poté, co sklidila úspěch v mekce módy – Paříži. Svůj ateliér si Kateřina Geislerová otevřela rovnou na konci Champs-Élysées a díky tvrdé práci i odhodlání brzy získala bohatou klientelu. Nová kolekce pro jaro/léto 2019 je hravá, plná barev, květinových potisků a třpytivých flitrů. Nám naprosto učarovala, co vám?

Foto: Eva Malúšová

Na foto: náušnice (Tezyo, 230 Kč); top a sukně (oba kousky Kateřina Geislerová, info o cenách u návrhářky); boty (Tezyo, 8190 Kč) Foto: Eva Malúšová

Lukáš Krnáč 

Notnou dávku originality nelze upřít ani našim slovenským sousedům. Lukáš Krnáč zazářil se svou provokativní kolekcí pro podzim a zimu 2019/2020 na letošní události MBPFW (Mercedes-Benz Prague Fashion Week) a jeho jméno rozhodně stojí za zapamatování, protože z módní branže jen tak nezmizí. Vášnivé barvy, holografické doplňky a asymetrické střihy se prolínají celou řadou a vnášejí do dnešního světa neobvyklé kouzlo i netradiční look.

Foto: Eva Malúšová

Na foto: sluneční brýle (Tezyo, 290 Kč); top, šortky, kabát a kabelka (všechny kousky Lukáš Krnáč, info o cenách u návrháře); tenisky (Adidas, 2399 Kč)Foto: Eva Malúšová

Pavel Berky 

Další talentovaný designér pochází z malého města Rimavská Sobota na východním Slovensku, ale jeho tvorbu spatřili už na londýnském i newyorském týdnu módy. Košilové transparentní šaty z dílny Pavla Berkyho upoutají pozornost dokonalou souhrou barev a uchvátí jistou špetkou éterična. Poloprůsvitný model naše stylistka doplnila o trendy ponožky a bílé sandálky na vysokém podpatku. Také jste z této kombinace nadšené?

Foto: Eva Malúšová

Na foto: náušnice (Tezyo, 290 Kč); šaty (Pavel Berky, prodává Vidda Store, 16 700 Kč); ponožky (Lindex, 149 Kč); boty (Tezyo, 2290 Kč) Foto: Eva Malúšová

Ivana Mentlová 

Bezpochyby patří mezi jednu z nejvýraznějších ikon současného návrhářství u nás. Od roku 2007 můžete její modely vídat pod značkou IAM, což je akronym jména Ivana Anna Mentlová, a dlouhodobě spolupracuje také se značkou Pietro Filipi. Kožený komplet v tělovém odstínu potěší milovnice nadčasového designu i vyznavačky minimalismu.

Foto: Eva Malúšová

Na foto: náušnice z bílého zlata a s pravými perlami (Nomio, prodává Vidda Store, 19 350 Kč); kožená košile (IAM Ivana Mentlová, 16 400 Kč); prsten s pravými perlami (Nomio, prodává Vidda Store, 8350 Kč); kožená sukně (IAM Ivana Mentlová, 19 800 Kč); boty (Gino Rossi, 3490 Kč) Foto: Eva Malúšová

Mezi české módní stálice patří také Beáta Rajská. Pokud vás zajímá, jak to vypadá v její dílně a jak vypadá její chystaná kolekce, podívejte se na reportáž.

Náš tým a poděkování 

  • Foto - Eva Malúšová
  • Modelka - Kateřina Kozlová (Czechoslovak Models)
  • Styling - Šárka Štursová
  • Vizáž - Janka Letková

Za poskytnutí prostor k focení děkujeme Winternitzově vile, Na Cihlářce 2092/10, Praha 5.

Reklama

Související témata:

Načítám