Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pět let byla jižní Morava bez europoslance, teď bude mít rovnou dva

  6:59
V končícím volebním období jižní Moravu nezastupoval žádný europoslanec, teď získala hned dva. Do Bruselu míří Marcel Kolaja a Markéta Gregorová za Piráty. Dalším dvěma kandidátům z kraje unikl post kroužkováním.
Pirátští europoslanci za jižní Moravu - Marcel Kolaja a Markéta Gregorová.

Pirátští europoslanci za jižní Moravu - Marcel Kolaja a Markéta Gregorová. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Je jim 38 a 26 let, i tak se Brňané Marcel Kolaja a Markéta Gregorová stanou nejlépe ohodnocenými politiky z jižní Moravy. S platy v Evropském parlamentu, které se jen v základu šplhají na více než 220 tisíc korun hrubého měsíčně, se dostanou téměř na dvojnásobek toho, co pobírá hejtman.

Nově zvolení pirátští europoslanci tak navážou třeba na brněnského exprimátora Petra Duchoně, jenž v Bruselu působil v barvách ODS v letech 2004 až 2009.

Ve víkendových volbách Piráti dosáhli na téměř 14 procent hlasů, čímž získali tři křesla.

„V programu jsme identifikovali zásadní problémy, s nimiž se Evropská unie potýká. Evropa potřebuje systematicky řešit témata, jako je reforma autorských práv, daňové ráje a zastropování zemědělských dotací,“ vidí důvod úspěchu Kolaja.

Sám se chce zaměřit zejména na ochranu spotřebitelů a občanských svobod. Slíbil pracovat na odstraňování překážek jednotného vnitřního trhu, a to i v digitální sféře.

Regionu chtějí pomoc řešit sucho a podpořit startupy

Nejvyšší dopad na jižní Moravu z pirátského programu bude podle něj mít boj proti suchu. „Chci také podpořit investiční nástroje, jako jsou výhodné půjčky. Ty pomůžou startupům v Brně, které je bez nadsázky technologickým centrem Česka,“ vyzdvihl Kolaja.

Spolu s Gregorovou hned v pondělí odletěli do Bruselu, kde jednali o tom, do jakých výborů a stran se zapojí. „Výbory jsou nejdůležitější k určení, na jakém tématu se budeme nejvíc podílet. Jednáme se Zelenými a na stole je i liberální frakce. Ale rozhodně platí, že nepůjdeme tam, kde bude i hnutí ANO,“ řekla Gregorová, která se chce zaměřit na přibližování Evropského parlamentu lidem a hodlá bojovat proti exportu zbraní do krizových oblastí.

V „domovském“ Brně, kde k hlasovacím urnám přišlo přes 32 procent voličů, byl pirátský výsledek téměř dvojnásobně lepší než při komunálních volbách. „Loni se rozdělily proevropské hlasy mezi Žít Brno, Zelené a nás. Teď Žít Brno nekandidovalo a Zelení se přidali ke konzervativnější kandidátce,“ míní brněnská zastupitelka.

Této funkce se brzy vzdá. „Byla jsem požádána, abych ještě přišla na červnové zastupitelstvo. Bude se řešit sociální bydlení a já jsem byla jednou z nositelek tohoto tématu. Uvidím, zda mi to vyjde. Informaci o odstoupení pošlu už v příštích dnech, ale ke konkrétnímu datu zastupitelstva,“ objasnila Gregorová. Ještě před ustavujícím zastupitelstvem loni v listopadu se vzdala domluveného křesla radní pro kulturu.

Náhradníkem na její zastupitelský post je právě Kolaja, a tak se tam dostane až další v pořadí – dvaatřicetiletá fotografka a provozovatelka vinárny Monika Lukášová Spilková. Ta je nyní šéfkou kontrolního výboru Brna-střed, zabývá se tak i zakázkami,které můžou souviset s korupční aférou exradního Jiřího Švachuly (dříve ANO).

Kroužkovací skokani vytlačili regionální politiky

Díky pirátské dvojici má Jihomoravský kraj po pětileté pauze zastoupení v Bruselu. Nebýt však systému kroužkování, mohlo být ještě lépe. U ODS, druhé nejsilnější strany voleb, přeskočil Ondřeje Krutílka až z 15. místa exministr zahraničí Alexandr Vondra, jenž získal téměř 30 tisíc preferenčních hlasů. Krutílek byl přitom čtvrtý na kandidátce, a skončil tak těsně pod čarou.

„Musím uznat porážku. Saša Vondra byl silný soupeř. Počítal jsem s tím, že může na preferenčních hlasech získat, překvapil mě ale jejich počet. Už jsme se domlouvali i na spolupráci,“ uvedl brněnský specialista na legislativu Evropské unie.

Jana Hrnčíře z Blanska, dvojku kandidátky hnutí SPD, který dnes kumuluje funkci obecního i krajského zastupitele společně s mandátem poslance, podobným způsobem přeskákal armádní generál Hynek Blaško z osmého místa. Získal čtvrtý nejvyšší počet preferenčních hlasů mezi kandidáty ze všech politických uskupení – celkem ho zakroužkovalo 47 505 lidí.

Silnou pozici měli jihomoravští politici i v dalších hnutích, ale neuspěli. Propadlo Moravské zemské hnutí, jemuž dalo hlas jen 0,13 procenta voličů, stejně tak Moravané se ziskem 0,27 procenta hlasů. Pod hranicí jednoho procenta skončilo také hnutí Vědci pro Českou republiku, které vzniklo pod taktovkou spolku Brno+ Roberta Kotziana. Pro dvacítku akademiků a výzkumníků hlasovalo 19 tisíc lidí.

Na 1,56 procenta se však vyšplhalo hnutí s názvem ANO, vytrollíme europarlament. Více než 37 tisíc voličských hlasů zajistilo uskupení, které založil Brňan Jiří Kyjovský, podporu od státu. „Trollové“ si tak přijdou na více než 1,1 milionu korun. Příspěvek 30 korun za jeden hlas získávají politické subjekty, jež si ve volbách do Evropského parlamentu vysloužily hlasy alespoň jednoho procenta voličů.

Jihomoravští europoslanci

Marcel Kolaja

Osmatřicetiletý Kolaja pochází z Moravské Třebové, má bakalářský titul z informatiky na Masarykově univerzitě. Členem České pirátské strany je od roku 2010. Ačkoli ve straně nezastával žádné výraznější pozice, vedení mu dalo důvěru ve volbách do Evropského parlamentu. Lídr pirátské kandidátky uspěl se ziskem 15 398 preferenčních hlasů. V minulosti se podílel na založení spolku Otevřená města, který podporuje radnice ve vstřícnosti k lidem či transparentním hospodaření. Také vystupoval proti zavedení softwarových patentů, které by výrazně poškodily inovace i menší softwarové firmy.

Markéta Gregorová

Šestadvacetiletá Mostečanka má bakalářský titul z Masarykovy univerzity v oboru mezinárodní vztahy a evropská studia. V České pirátské straně působí od roku 2013, od loňského prosince je předsedkyní Evropské pirátské strany. Ve volbách do Evropského parlamentu kandidovala z druhého místa a získala 14 158 preferenčních hlasů. Před pěti lety jako trojka neuspěla. Loni se stala brněnskou zastupitelkou. Po volbách měla zastávat pozici radní pro kulturu, ale funkce se vzdala, protože nesouhlasila se vznikající koalicí ODS, lidovců, Pirátů a ČSSD. Mandát zastupitelky nyní přepustí Monice Lukášové Spilkové.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Konec impozantní série. Basketbalistky USK v lize padly po 11 letech. Radují se Žabiny

22. dubna 2024  20:08

Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály ve druhém ligovém finále na palubovce Žabin Brno 69:71 a v...

Trolejbus se zastavil na rušné křižovatce v Brně. Roztlačili ho cestující

23. dubna 2024  15:52

Nevšední zážitek mají za sebou cestující z brněnské trolejbusové linky z centra města do Slatiny....

Zchátralou vilu Brno místo privatizace přemění na muzeum židovské kultury

23. dubna 2024  12:33

Před pár týdny se v Brně otevřela návštěvníkům zrekonstruovaná Arnoldova vila, jež sousedí s mnohem...

Série 301 výher, kdo další to má? Nikdo. USK Praha drží mnoho rekordů

23. dubna 2024  12:15

Série 301 ligových vítězství v podání basketbalistek ZVVZ USK Praha, kterou v pondělním druhém...

Pokladní s brýlemi z pornofilmu v „nehobbyčejné“ knize. Pokřtí ji Čtvrtníček

23. dubna 2024  10:13

Před pár dny uplynulo pětadvacet let od smrti výjimečného moravského básníka Karla Křepelky....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...