V oceánech na celém světě plave až 150 milionů tun plastového odpadu. Architektka Aachen Marcella Hanshová vyvinula model, který by mohl odstranit plasty z moří.

Znakové potápění v Kapverdách

Marcella Hanshová si nepamatuje, kdy poprvé viděla moře. Každoročně trávila letní prázdniny na holandském pobřeží − co mohlo být přirozenější! Nohy v křišťálově čisté vodě, obklopené hejny rybek − v mnoha částech světa tento obraz již neexistuje.

Vědci zjistili, že každý rok se do moře vypouští 4,8 až 12,7 milionů tun plastového odpadu. A plán Marcelly zněl: vyčistit moře od plastů.

Podnět získala na poslední dovolené při potápění na Kapverdách před pěti lety. Ale to, co mělo být malebné, se ukázalo jako děsivé.

Plavala jsem v kaši plastových odpadků. Je třeba něco udělat, pomyslela jsem si, říká dnes Marcella.

Odpověď prezentovala ve své disertační práci o projektu s názvem Pacific Garbage Screening.

Architekti ve své disertační práci obvykle navrhují budovy. Místo toho se Marcella zaměřila na řešení globálního problému znečištění oceánů.

Již dříve učinil pokus mladý Holanďan Boyan Slat se svým projektem „Čištění oceánu“.

Ale jeho model je schopen sbírat pouze velké kusy plastu. Nezachycuje malé části plovoucí pod vodou. Model Marcelly měl být univerzálnější.

Četla knihy o původu oceánů, pracovala ve strojírenství, čistírnách odpadních vod a likvidaci odpadních vod, zabývala se plastovými směsmi a chemických reakcemi ve slané vodě − to znamená, že studovala disciplíny, se kterými nemá architekt nic společného. „Chtěla jsem to úplně pochopit!“ říká Marcella.

článek pokračuje na další stránce…