Příběh hry pokračuje kontinuálně ve vyprávění ságy, která započala restartem série z roku 2011 a pokračovala skvělým dílem Mortal Kombat X. (Vyšel i v kompletní verzi se všemi postavami, která se jmenovala Mortal Kombat XL). Raiden porazil Shinnoka, ale stálo ho to mnoho. Vlivem tajemného amuletu se z něj stal zlý Dark Raiden. Rozhněvaný usekl hlavu nesmrtelnému Shinnokovi, zmrzačil ho, ale nezabil a tím se rozjely temné události, které neberou konce.

Vtahující příběh ve stylu béčkového filmu

Na scéně se objevila Kronika – nová postava v sérii, která ovládá čas a chce restartovat časovou linii. Samozřejmě ve svůj prospěch. Nic ale není černobílé a hrdinové brzy zjišťují nejen, že je Dark Raiden padouchem, ale také, že Kronika je Shinnokova matka a její úmysly nejsou o nic čestnější než ty od boha hromu a blesku, který se přiklonil k temnotě a hoví si v zabíjení. Vinou Kroniky se narušily časové linie a hrdinové z minulosti se potkávají se svými současnými já. Tato neplecha vyústí hned v několik vtipných situací.

Mortal Kombat 11 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Proč takto detailně rozebírám příběh v bojovce? Jednoduše proto, že je naprosto skvělý. Ve story režimu hráče čekají 4 hodiny videosekvencí. Samy o sobě jsou zábavným béčkovým filmem, který si nezadá ani s kultovní adaptací z roku 1995, kterou natočil Paul W.S. Anderson. Samozřejmě vás v tomto módu čeká i několik osudových bojů a úmrtí. Několikrát taky rozhodnete o tom, kteří hrdinové půjdou do ringu. Celkově je zhruba 6 hodiny trvající mód velkým tahákem Mortal Kombat 11.

Choose your destiny!

Režimů je ale ve hře samozřejmě více. Klasické věže, v nichž se utká hráč s řadou po sobě přicházejících bojovníků, nemohou chybět. V časových věžích, které se neustále mění, ho pak čeká boj s nejrůznějšími podmínkami. Například v kyselinovém dešti nebo mezi vypálenými raketami. Vybavit se však můžete nejrůznějšími zlepšováky anebo do boje přizvat na chvíli dalšího zápasníka. Nechybí samozřejmě ani rychlý boj jen tak nebo tutoriál. Ten je velmi obsáhlý a zaslouží si pochvalu, jelikož vás naučí vše, co potřebujete vědět.

Mortal Kombat 11 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Multiplayer je v každé bojovce stěžejní a i v něm MK11 vyniká na celé čáře. Nejlepší je podle mě v rámci jednoho obýváku s přáteli, ale za pochvalu stojí i jeho online podoba. V ní nechybí hodnocené ani volné zápasy. Překvapením je nečekaný režim king of the hill. Pochválit chci stabilitu online klání. Nestalo se mi ani jednou, že by hra spadla nebo došlo k lagování. Hra vás neustále odměňuje. Za každý zápas získáte mince nebo další měny. A je jedno, zda jste ho odehráli na síti, ve story režimu nebo v jiném módu.

Ohákněte se do ringu

Odměny včetně nových kostýmů, kusů oblečení, předmětů nebo dalších mincí pak získáte klasicky v kryptě. V ní se pohybujete stylově se svou postavou z pohledu z třetí osoby, rozbíjíte nejrůznější vázy s mincemi, řešíte jednoduché hádanky a občas se i leknete. Jenže předměty jsou v rakvích rozmístěny náhodně, což je opruz. Mnohdy tak z krypty odejdete s obrázky nebo jinými nesmysly. Systém odměn opravdu povedený není. Kazí ho i to, že si vše můžete koupit za reálné peníze prostřednictvím mikrotransakcí. Fujtajbl!

Mortal Kombat 11 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Samotný bojový systém je skvělý jako vždy. Nechybí ikonické zvedáky, komba, chyty ani speciální údery. Tentokrát je boj o něco málo pomalejší než minule. Je proto strategičtější a techničtější. Rentgenové útoky nahradily fatální údery. Jde o speciální a devastující útoky, které se zpřístupní až poté, co bojovníkovi klesne ukazatel zdraví pod 30 %. Kultovní fatality a brutality, kterými soupeře zabijete krvavým a bolestivým způsobem, chybět samozřejmě nemohou.

Fatality: Dobrý den, střeva ven

A to je to, po čem fanoušci MK prahnout. Pokud na to máte žaludek, uvidíte vyhřezlá střeva, vzduchem letící bulvy, prasklé lebky a spoustu poškozených vnitřních orgánů. Prostě perverzně brutální nádhera. Každý bojovník má svůj vlastní styl i fatality. Zápasníků je v základu 19. A jejich výběr je, ehm, sporný. Zatímco klasičtí rváči jako Sub-Zero, Scorpion nebo Sonya Blade (dabovaná skutečnou zápasnicí Rondou Rousey) a Johnny Cage potěšili, někteří navrátivší bijci jsou přinejlepším sporní nebo drsněji řečeno nevítaní.

Mortal Kombat 11 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Kdo má radost z návratu Kabala, Errona Blacka nebo D'Vorah (dabovaná Kelly Hu), to vážně nevím. Spoustu bojovníků lze navíc získat jenom jako stahovatelný obsah. Shao Kahn byl zdarma k předobjednávce, jinak si ho musíte koupit. Tvůrci už také slíbili, že řady zápasníků rozšíří čaroděj Shang Tsung, kterého lze spatřit v kryptě. O jeho dabing i podobu se nepostaral nikdo jiný než Cary-Hiroyuki Tagawa, který Shang Tsunga ztvárnil ve filmu Mortal Kombat i v druhé sezóně seriálu Mortal Kombat Legacy.

Tři hratelní nováčci

Nováčci jsou tři. Tedy ti hratelní. Kronika se sice objevuje poprvé, ale vybrat si ji k boji nemůžete. Zahrát si můžete za Cetrion, Gerase a Kollectora. První jmenovaná je dcerou Kroniky a sestrou Shinnoka. Cetrion je starší bohyní, která ovládá přírodu a elementy. Geras je služebník Kroniky, který je pomalý, silný a ovládá čas. Údajně nemůže zemřít. Kollector je šestiruký zástupce rasy Naknada, který slouží Shang Tsungovi. Nováčci jsou vítané posily, navrátivší rváči však ne všichni. Potěšitelné jsou možnosti úprav vzhledu a kostýmů bijců. Jsou téměř nekonečné!

Fotogalerie
115 fotografií

Arény, kterých je dostatek, jsou parádní. Nechybí ani interakce s předměty v pozadí. Boje jsou jinak klasicky ve dvourozměrném provedení, i když je grafika samozřejmě trojrozměrná. Její podoba je parádní, bombastická, prostě skvělá. Všechny postavy bojovníků jsou hodně detailní a jejich animace včetně obličejů plynulá a ladná. Je vidět, že si vývojáři dali hodně práce s motion capturingem. Krásné jsou i arény, dabing je prvotřídní a hudba je spíše nevýraznější. Už je tomu 27 let, co vyšel první díl Mortal Kombat. Nynější 11. díl dokazuje, má tato sága stále své místo, i když byl MKX větší mela. Tak dost řečí a šup do boje!

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Výborná bojovka se zdravými základy
Krvavé, brutální a nechutné – tak, jak máme rádi
Několik skvělých bojovníků včetně nováčků
Povedený story režim
Offline i online multiplayer
Vizuálně na vysoké úrovni
 
Minusy:
Nevyladěný systém odměn
Několik otravných bojovníků
Mikrotransakce, fuj!
 
Infobox
Datum vydání: 23. duben 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, Switch, PC
Cena: 1699 Kč (konzole), 1399 Kč (PC)
Výrobce: NetherRealm Studios
Vydavatel: Warner Bros. Interactive Entertainment
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry