2019,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 6/2019

Vážení čtenáři,
červnová Meduňka je tady a doprovodí vás z jara do léta. A co v ní najdete?
V úvodním rozhovoru jsme si povídali s Jarmilou Průchovou o makrobiotice, které se věnuje více než čtyři desetiletí, i o jejích pestrých životních peripetiích a bohatých zkušenostech.
V dalším dílu svého seriálu se MUDr. Ludmila Eleková zabývá zásadní rolí roli imunity při onkologických nemocněních. Pro posílení imunity jsou kromě jiného důležité postupy na zmírnění chronického stresu, kontakt s přírodou, odpočinek a žití s vědomím smyslu života – není to dobrý plán na blížící se léto?
Hlavní téma tohoto čísla jsme nazvali Šťastné dětství, základ života. Je život dnešních dětí snazší a radostnější, než byl život jejich předchůdců v minulých desetiletích? Navzdory všem možnostem a vymoženostem, které mají, není odpověď jednoznačná. Zrychlující se svět zvyšuje životní tempo dospělých, a tím se zrychluje i život dětí. A v té rychlosti se ze života může vytrácet to, co je zdánlivě neefektivní, pomalé, křehké: péče o vztahy, povídání a sdílení, prožívání a projevy blízkosti, lásky a sounáležitosti…
Prožít šťastné dětství znamená dostat do života pevný základ. Nad předpoklady šťastného dětství uvažují ve svých článcích naši autoři. Co všechno by měli rodiče předat svým dětem? Kromě základních návyků pro život také etické a duchovní hodnoty, které jsou nejlepší prevencí před konfliktními vztahy a nešťastným osudem, píše ve svém článku Květa Kolouchová. MUDr. Hanuš v dalším článku připomíná, že vnímání, chování a životní postoje dětí jsou ovlivněny především rodinným prostředím a chováním rodičů, mnohem méně školou či kamarády. Každé dítě také touží být na základě „instinktu smečky“ součástí nějakého společenství. Pokud rodina není bezpečnou „smečkou“, hledá dítě náhradu jinde.
V červnu nastává vrchol bylinkové sezony a s ním i možnost nasbírat si bylinky pro potěchu těla i duše dětí. Co třeba utužit smečku společným bylinářským výletem? Inspirujte se v článku M. Kolára.
Po přečtení všech článků v tématu tohoto čísla docházím k závěru, že zásadním předpokladem harmonického dětství jsou především šťastní, vyrovnaní a odpovědní rodiče (prarodiče), schopní dát svému dítěti kromě vhodného materiálního zázemí lásku, pocit bezpečí, předat mu důvěru v život, učit ho vytvářet vztahy a radovat se (nejen z materiálních věcí), vštěpovat mu etické hodnoty a věnovat mu svůj čas. Problém nastává, pokud toho dospělí z nějakých důvodů nejsou schopni. Člověk nemůže někomu předat něco, co sám nemá nebo neumí – a děti se učí hlavně příkladem. Na začátku cesty ke šťastnému dítěti by tedy měl stát dospělý člověk – rodič (učitel, vychovatel), který pečuje o své srdce, duši a mysl, a díky poznání a pochopení pak může vědomě tvořit šťastný život pro sebe, své děti a celou rodinu i pro širší společenství. Kéž se to všem daří.
Přeji všem radostný červen a dobrý vstup do léta!
Zuzana Pulusová

Rozhovor s Ing. Jarmilou Průchovou 6
Mgr. Zuzana Paulusová

TÉMA:
ŠŤASTNÉ DĚTSTVÍ – ZÁKLAD ŽIVOTA

Kvalitní jídlo pro děti 10
MUDr. Vladimíra Strnadelová,
Jan Zerzán

Letní bylinky pro naše nejmenší 12
Bc. Martin Kolár

Sourozenecké konstelace 14
Milena Králová

Dětská výchova a problematika 18
Květa Kolouchová

Chirofonetika v pomoci dětem 20
Radka Šubrtová

Deprese u dětí a mladistvých 22
doc. MUDr. Bohuslav Hanuš

Krátkozrakost (nejen) u dětí 23
Ing. Yvona Švecová

Jsi omamná jak divizna 25
Václav Větvička

Léčebné obrazce:
prenatální rozvoj dítěte 29
Jan Hnilica

Posvátná geometrie
v architektuře 30
Jan Hnilica

Kůň a zdraví v roce 2019 34
Eva Joachimová

Psychospirituální krize
jako vědomá cesta 36
Helena Hudečková

Co byste měli vědět o rakovině (5) 38
MUDr. Ludmila Eleková

Astroporadna 41
Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.

Výklad tarotových karet
na měsíc červen 42
Judita Katona Peschlová

Astrokukátko 44
Ing. Zdeněk Bohuslav

Koupit Meduňku