Česká stopa v hollywoodských trhácích. Tvůrce triků u komiksových hitů a oskarové animované filmy

Pod oskarovým filmem Ratatouille najdeme podpis Jana Pinkavy
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Na plátně jsou přirozeně nejvíce vidět herci, ale dlouhé titulky plné jmen na konci filmu dokazují, že bez početného štábu by se žádná sláva nekonala. Češi se ve světě nikdy neztratí, a tak není překvapením, že se jejich jména objevují i v těch největších filmových hitech. Jaká méně známá jména se svým talentem prosadila ve světovém filmu?

Řeč nebude ani tak o Miloši Formanovi a Miroslavu Ondříčkovi, kteří se z českých rodáků prosadili v drsném světě filmu zdaleka nejviditelněji. Dva oskary pro režiséra a desítky filmů za kamerou hovoří za vše.

Hollywoodský velkofilm se však neobejde bez desítek talentovaných lidí z celého světa různých oborů. Díky barrandovským ateliérům, kde se hned několik zahraničních snímků realizovalo, mají široké portfolio úspěšné spolupráce hlavně čeští kaskadéři, osvětlovači a technici všeho druhu. Kdo se však ve svém oboru prosadil natrvalo přímo ve Spojených státech?

Hvězda světové reklamy

Ano, nejde o hollywoodské trháky, ale do budoucna s nimi možná u tohoto jména můžeme počítat. Ivan Zachariáš si totiž respekt zahraničních producentů vytvořil obdivuhodným portfoliem reklamních spotů pro ty vůbec největší světové společnosti. Navíc byl schopný každé ze svých reklam vtisknout originální podobu.

Firmy jako Adidas, Honda, Stella Artois, Wolksvagen se mohou chlubit právě jeho originálními spoty. Sám za ně získal hned několik cen té nejvyšší kategorie. Vzpomínáte na chudé chlapce v Jižní Americe, kteří si vybírají ty největší fotbalové hvězdy, aby se po jejich boku střetli na plácku za domem?

Tak to je dílo Ivana Zachariáše. V posledních letech se však pustil i do respektovaného seriálu Pustina pro HBO, takže je klidně možné, že v budoucnosti vytvoří nějaký povedený snímek v Hollywoodu. Producent by se rozhodně našel.

Filmové triky

Málokteré filmy v poslední době vzbudily takový celosvětový boom jako ty z dílny studia Marvel. Oblíbení komiksoví hrdinové ožili na plátnech kin v opulentní trikové show.

Pod třemi konkrétními projekty najdeme podpis českého tvůrce vizuálních efektů. Pavel Kacerle zkusil svoje štěstí za velkou louží a nemůže litovat. Dnes má ve svém portfoliu filmové hity jako Iron Man 3, Captain America 2 a Thor 2. Za “železného muže” byl jeho tým nominován na oskara za nejlepší vizuální efekty. 

Hrdost českého diváka tak může zaplesat, protože Pavel Kacerle není jen pouhým pěšákem v davu, ale díky své píli má zásadní vliv na vizualizaci konkrétních hollywoodských filmů.

Oskarová myš

Studio Pixar už je samo o sobě garantem výjimečných filmových zážitků. Nejinak tomu bylo u filmu Ratatouille. Animovaný snímek, který přiblížil krásu a gastronomie nádherné Paříže skrze pohled obyčejné krysy s kuchařským talentem, si můžeme alespoň částečně přivlastnit díky práci režiséra Jana Pinkavy.

Ten se sice s tímto oskarovým filmem musel v průběhu realizace rozloučit, ale i tak se může chlubit oskarem za svůj krátký animovaný film Geriho hra. Silná tradice české animace má tak ve svých řadách další talent, ke kterému do budoucnosti můžeme vzhlížet s velkým očekáváním. 

Nová vlna

Už zmínění Miloš Forman a Miroslav Ondříček o svých kvalitách Hollywood přesvědčili hned v několika úžasných filmech. V USA se však o svoji šanci popral i další představitel tzv. československé Nové vlny Ivan Passer.

Režisér legendárního snímku Intimní osvětlení se po své emigraci však nedostal na úplné výsluní a v Americe se podepsal pod několik filmů, kde spolupracoval s hvězdami jako Robert De Niro či Jeff Bridges, ale o žádné trháky se nejednalo. I tak je tento jeden z mála, který se v těžké konkurenci alespoň částečně prosadil.

Hudební skladatelé

Zdá se, že ten, kdo včas opustil Československo a o svoji kariéru zabojoval v těžké konkurenci, vyšel často jako vítěz s obdivuhodnými zkušenostmi. Podobný osud totiž prožil patrně nejslavnější našinec v oboru filmové hudby.

Elia Cmiral se totiž svou hudbou zapsal do hollywoodských snímků například prací na hvězdně obsazeném snímku Ronin, kde spolu při jeho hudbě zářili Jean Reno a Robert De Niro.

Trošku jiný příběh svými filmovými notami napsal Varhan Orchestrovič Bauer, který se podepsal pod hudební složkou filmu Goyovy přízraky. Poslední film Miloše Formana tak měl českou stopu nejen na režisérské židli.