Další mimořádné volby v Újezdečku se budou konat 14. září
Zasedání zastupitelů 27. května. Květoslav Koutník druhý zprava. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Újezdeček – V Újezdečku si v současné době přijde na své autor sarkastických sloupků i glosátor. Děním v obci hýbou vyostřené vztahy znepřátelených stran zastupitelstva. Po neúspěšných mimořádných volbách 16. března došlo ke stejné patové situaci jako na podzim 2018 a vedení obce nebylo ustanoveno. Atmosféra se dá v Újezdečku krájet a bezvládí s jediným mužem u kormidla, starostou Petrem Pokorným, už trvá půl roku. Další mimořádné volby se budou konat 14. září. Jenomže o naději, že by se po nich mělo něco zlepšit, tu už lidi nechtějí s nikým ani mluvit.

Opoziční zastupitelé svolali na pondělí 27. května veřejné zasedání. Avízo o jeho konání přitom pustili do světa partyzánským způsobem, prostřednictvím facebookové stránky a vyvěšením letáků po obci. Bývalý starosta Petr Pokorný, který na schůzi nebyl, jim údajně zveřejnění pozvánky na úřední desce neumožnil. Zastupitelé s občany probrali aktuální problémy v obci a možnosti jejich řešení. Mluvilo se o organizaci oslav Dne dětí, na kterou starosta podle opozičních zastupitelů odmítl vydat korunu z obecních peněz. Řešily se černé skládky, bezdomovci ve starých garážích, možnost tyto garáže zbourat a řeč se stočila i na instalované osvětlení v osadě Dukla. Tam místní poukazují na špatně odvedenou, leč dobře zaplacenou, práci firmy.

Květoslav Koutník (OČR) informoval o tom, že si opoziční zastupitelé ve spolupráci s ministerstvem vnitra ujasňují své zbytkové pravomoci. Chtějí, aby věci v obci fungovaly a někdo se o obecní záležitosti staral. Poukázal na skutečnost, že s nimi starosta obce odmítá komunikovat a není jim umožněno nahlédnout do materiálů, jako jsou smlouvy nebo faktury, související s akcemi, které odčerpávají finance z obecní kasy. Do toho vstoupil Antonín Šlechta (KSČM), který naopak tvrdil, že požadované materiály jim sám vydával. Koutník namítl, že šlo jen o části smluv a ne všechny, které požadovali.

Z řad místních občanů se ozvalo, že se do obce těsně před volbami nastěhovali potencionální voliči starosty Pokorného a že starosta přiděluje obecní byty do pronájmu lidem, kteří v obci nebydlí, na úkor místních. Pavlína Fišerová (Pro změnu) k tomu uvedla, že na postup starosty už je podaná stížnost. Než se ale vyřeší, stihne starosta nejspíš pronajmout cizím lidem další byty. „Vadí nám, když se přidělí obecní byt lidem odněkud z Ústí a naši občané, kteří jsou v tíživé situaci, byt nedostanou,“ zaznělo v diskusi.

Zeptali jsme se na názor starosty Petra Pokorného. Ten odmítl nařčení, že by nechtěl zveřejnit informaci o schůzi zastupitelů na úřední desce. „Přišli za mnou, jestli to budu svolávat. Řekl jsem, že ne, ať si to svolají sami. O vyvěšení pozvánky na úřední desce ale nikdo nepožádal ani mě ani úředníky.“ Ohledně smluv a faktur Petr Pokorný tvrdí, že mu opozice napsala, že chce vidět všechny dokumenty do 10.4. a ty jim byly vydané. „Pak mě osočovali, že jsem jim nedal všechno. Kdyby mi napsali do 20.4., tak by měli papíry do 20.4. Teď tu byla nedávno havárka žumpy, musel jsem rychle sehnat někoho, kdo by to udělal a zavolal jsem známému, o kterém vím, že přijede do několika minut. A už jsem měl od opozice na stole žádost, abych jim vydal k nahlédnutí příslušnou smlouvu.“

Co se týče přidělování obecních bytů, Pokorný tvrdí, že přiděluje byty tomu, kdo je potřebuje a kdo si požádá. „Vím, o co jde. Tím občanem v tíživé situaci měli na mysli pána, který měl exekuci a přišel o dům. Ale já mu tu exekuci neudělal. Byt jsem přidělil mámě s dětmi, kterou jsem pokládal za potřebnější.“ Na dotaz, proč starosta se zastupiteli nekomunikuje, Pokorný odpověděl, že nechce. „Neustále mě napadají, roznášejí o mně lži a jsou sprostí. Nedělám nic jiného, než jen odpovídám na jejich dopisy a řeším stížnosti, které na mě podávají. Je mi jasné, že pan Koutník chce dělat starostu, ale nechápu, proč volí takové způsoby.“

Podle Petra Pokorného býval Újezdeček pěknou obcí, příjemnou k bydlení. Dnes jsou lidé v obci proti sobě rozeštvaní a hádají se mezi sebou přímo na ulici. „Mně už bude sedmdesát. Doufám, že to do těch voleb přežiju a pak ať si to tu dělá někdo jiný,“ uzavřel starosta. 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru