Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Masturbace a fraška.“ Poslanci stihli odhlasovat jen čtvrtinu z 800 návrhů k EET

Aktualizováno -
29. května 2019
17:56
Autor: ČTK, kal, simao - 
29. května 2019
13:00

„Ta politická masturbace je jak za trest.“ Hlasování o změnách v EET bude ve Sněmovně pokračovat znovu v pátek, dnes se poslanci k závěrečnému schvalování nedostali. Hlasovali jen o části z osmi stovek pozměňovacích návrhů, což poslanec KSČM Jiří Dolejš komentoval slovy o „masturbaci a frašce“.  V dílčím hlasování vyňala Sněmovna z povinnosti evidovat tržby předvánoční prodej sladkovodních ryb a rozšířila okruh podnikatelů, kteří budou moci evidovat tržby pomocí papírových účtenek.

„Z hlasování o pozměňovacích návrzích k EET se stala fraška... ta politická masturbace je jak za trest a vůbec nic tyhle obstrukční průtahy neřeší. Pokračovat v tomto trapném titěráctví budeme v pátek...,“ postěžoval si na průběh středečního jednání Sněmovny svérázným způsobem poslanec KSČM Jiří Dolejš

Poslanci dnes absolvovali přes 250 hlasování. Před sebou mají ještě víc než 500 hlasování. Změna v EET především rozšiřuje evidenci tržeb na ostatní obory, které jí dosud nepodléhaly, například na řemeslníky, zdravotnická zařízení nebo podnikatele v zemědělství. Zatím platí hlavně pro obchod, restaurace a hotely.

EET na chov velbloudů

Celé jednání o novele EET a související novele zákona o DPH provází rozsáhlá kritika opozičních stran. Opoziční poslanci například zpochybňovali dosavadní přínosy EET nebo budoucí rozšíření na řemeslníky. Předseda ODS Petr Fiala slíbil, že pokud jeho strana uspěje ve volbách, evidenci tržeb zruší.

„Koalice zrovna uvalila EET například na chov velbloudů,“ napsal na svém twitterovém účtu Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Chystají se výjimky

Části podnikatelů novela umožní evidovat tržby bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek, které si vyzvednou na finančním úřadu. Vláda navrhla, aby tržby mohli evidovat v tomto tzv. zvláštním režimu podnikatelé s hotovostními příjmy do 200 000 korun, pokud nejsou plátci daně z přidané hodnoty a mají nejvýše dva zaměstnance. Sněmovna dnes tento limit zvýšila až na 600 000 korun.

Norma posouvá do desetiprocentní sazby DPH například stravovací služby, úklidové práce nebo domácí pečovatelské služby.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) opakovaně ujišťuje, že v případě vodného a stočného dohlédne ministerstvo financí prostřednictvím cenového výměru na to, aby se nižší DPH promítla i do nižší ceny. Jen snížení DPH na vybrané položky podle ní představuje dopad 3,4 miliardy korun. Původní návrh ministerstva financí počítal s tím, že se do desetiprocentní sazby DPH přesunou i řezané květiny. Během jednání ve vládě však tato položka z návrhu vypadla.

Vánoční kapři od EET osvobozeni

Na návrh Pavla Kováčika (KSČM) a přes nesouhlas ministryně financí Sněmovna schválila většinou 171 ze 180 poslanců osvobození prodeje vánočních kaprů od EET. Půjde však jen o prodej v termínu od 18. do 24. prosince.

Sněmovna hlasuje zvlášť o každém ze zhruba 750 pozměňovacích návrhů předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury, který navrhl vyjmout z evidence tržeb jednotlivé druhy činností podle úřední klasifikace. Stanjura pak také zpočátku přistupoval k řečnickému pultu a v průběhu hlasování informoval poslance, jaké činnosti se pod daným kódem skrývají. Odmítal, že by šlo o obstrukce, a zdůvodňoval to tím, že veřejnost má vědět, jak kdo hlasoval. Upřesnil třeba, že po kódem 01.27 se skrývá pěstování rostlin pro výrobu nápojů.

Zpravodaj k předloze poslanec ANO Jan Volný, který Sněmovnu hlasování provázel, posléze po výtkách opozičních poslanců začal jednotlivé činnosti upřesňovat sám. Sněmovna Stanjurovy návrhy postupně zamítala.

I o elektronické evidenci tržeb bude ve čtvrtek od 11:00 hodin živě hovořit premiér Andrej Babiš (ANO) v pořadu Ptám se, pane premiére.

josefostravak ( 1. června 2019 22:49 )

On už nás Babiš šidí od nepaměti, viz třeba privatizace Unipetrolu http­s://ww­w.res­pekt­.cz/ko­rupce/­dvoji-privatizace-unipetrolu

dtrpetrr ( 29. května 2019 20:55 )

--=_Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : da.gd/nahe

pomnenka ( 29. května 2019 20:04 )

A co fcil... kdo ho vyhodi, ani jeden nemame tu silu a moc.

marmat ( 29. května 2019 18:55 )

Něměstí jsou obraz akceptování EET....kdo měl dost koupil byt/y....kdo měl víc koupil apar­tmány­...pen­ziony­...ho­tely­....hos­pody­....ta­to praxe se politikům a jejich příbuzným NEVYHNULA...tudíž ani EET Jak chcete, aby si ji pochvalovali ???

ferrys ( 29. května 2019 18:40 )

První se nauč gramatiku slavný "živnostníku" a potom házej přiblblé rozumy.Když si dám opravit u takového živnostníka, jak jsi Ty své auto,a potom neprojdu STK, nebo ještě horší, zaviním z důvodu technického stavu nehodu, tak nemám doklad, že jsi mi to zfušoval a Ty mi vše s klidem zapřeš.Peníze na ruku a doklad nikde.Hrát si na "podnikatele" a kde nic, tu nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa