Uvidíme se včera: Nezávislé filmy See You Yesterday a Mega Time Squad cestují časem vážně i komicky

29. květen 2019

K cestování v čase dnes už není potřeba luxusní auto značky DeLorean, kterým se v osmdesátkách vracel do budoucnosti Marty McFly a Doc Brown. Afroamerickým teenagerům z filmu See You Yesterday a novozélandskému buranovi z komedie Mega Time Squad stačí vybavení ze středoškolské fyzikářské laboratoře nebo prastarý čínský talisman. Chaos v časoprostorovém kontinuu ale dělají podobný jako slavná osmdesátková dvojka.

K nejpodařenějším komediím o cestování v čase z poslední doby určitě patří vynikající hororově-komediálně-vědeckofantastický film Všechno nejhorší 2, který jsme mohli vidět na konci loňského roku v kinech. Minimálně stejně dobré jsou ale i další dva nezávislé projekty, které si nedostatek velkolepých scén také bohatě vynahrazují originálními nápady, nezávaznou hravostí, řemeslnou precizností, ale i závažnými tématy.

Uvidíme se včera

See You Yesterday je celovečerní debut režiséra Stefona Bristola. Je to rozšířená verze jeho stejnojmenného absolventského krátkého filmu z newyorské filmové školy, který v roce 2017 zaujal mimo jiné i režiséra Spika Leeho. Ten se rozhodl stát se producentem celovečerní verze, která vznikla v jeho produkční společnosti 40 Acres & A Mule Filmworks a distribuuje ji Netflix. Film vypráví o dvojici afroamerických středoškoláků, kterým se v rámci školního fyzikálního projektu podaří vytvořit stroj času – sice trochu poruchový a energeticky náročný, ale pořád schopný přesunout své nositele pár dní do minulosti. Jeho tvůrci C.J. a Sebastian pro svůj vynález brzy najdou vhodné využití. Starší bratr C.J. byl totiž zastřelen policií, která ho považovala za pachatele přepadení. C.J. se snaží svého bratra zachránit, ale ukáže se, že ani cesty časem nedokážou tak snadno zabránit násilí páchanému v ulicích Brooklynu.

Režisér Bristol má guyanské kořeny a jeho hrdinové také pochází z této kultury. Zároveň se chtěl vyhnout stereotypnímu zobrazování Afroameričanů jako gangsterů, hiphoperů nebo vrcholových sportovců. Proto jsou jeho hrdinové obyčejní středoškoláci s neobyčejným nadšením do fyziky. Hrdinka C.J. navíc má v sobě umanutost vynálezce, který tak docela nechce vidět etické problémy, jež jeho výtvor může způsobit. Kromě toho, že se film dotýká tématu Afroameričanů zastřelených bílými policisty, je to také lehkonohý příběh o obtížích, které s sebou může přinést snaha měnit minulost.

Čas a hnus na Novém Zélandu

Ještě mnohem odlehčenější je komedie novozélandského režiséra Tima van Dammena Mega Time Squad. Film nás zavádí do hodně stylizovaného světa buranských kriminálníků, kteří jsou spíš hloupí než nebezpeční. Flákači jménem John se dostane do ruky prastarý čínský talisman, který funguje jako stroj času. Johnovi jsou nebezpečenství časoprostorového kontinua úplně ukradená, takže jednou z prvních věcí, kterou udělá, je, že se potká se svou vlastní verzí z minulosti. A ta se z toho nijak nezhroutí. John se tak díky skokům v čase brzy začne vyskytovat ve světě v několika kopiích a z nich vytvoří gang nazvaný Mega Time Squad.

Van Dammenův film je vynikající rozjívená krimikomedie plná klasických žánrových postav, jako jsou mafiánští bossové a jejich drsní pohůnci, čínské triády nebo orientální stařešinové střežící nadpřirozená tajemství. Jenže v tomhle filmu jsou všichni totálně neschopní a drsňáctví je pro ně jen póza. Styl humoru Mega Time Squad je blízký pozérské šmíře z upírské komedie Jemaine Clementa a Taiky Waititiho Co děláme v temnotách, ale promítnuté do světa novozélandských white trash, kteří neberou vážně nic, dokonce ani organizovaný zločin a cestování časem.

Víc o strojích času ze středoškolských kabinetů fyziky a čínských talismanech v rukou novozélandských gangsterů si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka