Hlavní obsah

ANO trollům hrozí až 300 tisíc pokuty. Stejně tak i polovině stran a hnutí, co šly do eurovoleb

Stranám hrozí pokuta ve výši až 300 tisíc korun.

Reklama

Pokuta od 20 do 300 tisíc korun za včasné nedodání seznamu dárců hrozí téměř polovině všech stran a hnutí registrovaných do evropských voleb.

Článek

Recesisté z ANO, vytrollíme europarlament mají problém. Podle zjištění Deníku N totiž v zákonné lhůtě nezveřejnili seznam svých dárců, a tak jim od státu hrozí pokuta až 300 tisíc korun.

Nejsou ale jediní. Stejný problém má podle zjištění Seznamu dalších 17 stran a hnutí.

„Dohromady seznam dárců nezveřejnilo celkem 18 registrovaných subjektů. Vzhledem k tomu, že kandidovalo 40 stran a hnutí, je to skoro polovina,“ popsal člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí František Sivera.

Drtivá většina z nich se týká menších politických uskupení, která nedosáhla ani na jednoprocentní podporu – a tak nedostanou ani finanční příspěvek od státu.

Patří mezi ně třeba strana republikánů Miroslava Sládka, Agrární demokratická strana, Pravý Blok Petra Cibulky, sdružení Moravané, Vědci pro Českou republiku, koalice Rozumní nebo Strana soukromníků a nezávislých s podporou ODA.

Tři subjekty navíc spolu se seznamem dárců nezveřejnily ani zvláštní transparentní účet. „Ty vlastně veřejnosti neposkytly nic,“ řekl Sivera. Jsou to Romská demokratická strana, JSI PRO? a politické hnutí NE-VOLIM.CZ.

Dohromady všech 18 stran zastupuje podle výsledků v evropských volbách 5,4 % voličů.

Podle Sivery na tom ale velikost výsledné pokuty nezávisí. „Nyní budeme posuzovat závažnost jednotlivých provinění. Bude záležet třeba i na tom, kolik jednotlivé strany investovaly do kampaně. Ale na tom, kolik strana nakonec dostala od státu, to nezávisí. Nezveřejnění dárců považujeme vždycky za závažné,“ doplnil.

Do 90 dnů od voleb ještě jednotlivé strany musejí úřadu zaslat zprávu o účetnictví. Až poté bude podle Sivery ÚDHPSH posuzovat všechny zákonné podmínky transparentnosti: „Je to poslední krok, který musejí splnit.“

Hnutí ANO, vytrollíme europarlament podle mluvčí úřadu Lindy Hrubešové hrozí pokuta ve výši od 20 do 300 tisíc korun. Pokuta musí být vyměřena tak, aby na subjekt neměla likvidační dopad.

Podle koordinátora kampaně hnutí ANO, vytrollíme europarlament Jesetera už strana svoji chybu napravila.

„Seznam dárců jsme zveřejnili a byl dostupný na našem webu. Je tam stále k dispozici. Naše pochybení, která uznáváme, jsou: nedodání auditu za minulý rok, nezřízení provozního účtu kampaně, nedodání úřadu včas odkaz na naše stránky s odkazem na financování,“ vylíčil Jeseter.

Reklama

Související témata:

Doporučované