Nepovedená derniéra. Šafářová se s kariérou rozloučila sérií deseti prohraných gamů

29. 5. 2019, 16:57
Aktuality 36
FRENCH OPEN - Lucie Šafářová dnes odehrála poslední zápas kariéry. Na antukovém Roland Garros, na kterém v minulosti zaznamenala nejlepší grandslamový výsledek ve dvouhře a získala na něm dva z pěti titulů ve čtyřhře, v narychlo složeném páru se Slovenkou Dominikou Cibulkovou prohrály 4-6 0-6 s americko-německou dvojicí Sofia Keninová a Andrea Petkovicová, když od stavu 4-2 prohrály deset gamů v řadě.
Šafářová a Cibulková (© j48tennis.net)

Lucie Šafářová učinila rozhodnutí ukončit kariéru už během loňského roku, důvodem byly časté a vleklé zdravotní problémy. Rozlučku ale musela několikrát odložit kvůli různým zdravotním potížím (viróza, bakteriální infekce, vracející se bolesti kloubů, zánět šlachy v zápěstí, nemoc, operace mandlí).

A tak se dvaatřicetiletá rodačka z Brna dočkala derniéry až dnes na antuce v Paříži. Původně se těšila na start se svou velkou kamarádkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, s níž vyhrála pět grandslamů, ale Američanka se nedala dohromady po únorové operaci kolena a Šafářová teprve podruhé nastoupila v rychle složené dvojici s Dominikou Cibulkovou

A stejně jako v Sydney 2013 česko-slovenský pár po prvním zápase skončil. V Paříži sice Šafářová s Cibulkovou začaly proti Američance Sofii Keninové a Němce Andree Petkovicové dobře a vedly 2-0 a 4-2, ale poté prohrály deset gamů v řadě. Po hodině a pěti minutách returnovala Šafářová na Petkovicovou, která zápas ukončila.

Výsledek pro Šafářovou ale dnes nebyl podstatný. Chtěla se hlavně příjemně rozloučit s pařížským grandslamem a tohle očekávání se naplnilo. "Nečekala jsem, že to sem přijedu vyhrát, ale spíš že se ještě jednou podívám na grandslam, že si zahraju, užiju si to po boku někoho, s kým jsem kámoška, koho znám. A taky jsem se chtěla potkat s lidmi, co znám roky, a rozloučit se pořádně, ne nějak po telefonu, ale osobně," vykládala českým novinářům.

Před Paříží se Šafářová loučila dvakrát. Nejdříve s Fed Cupem, kdy vítězným volejem při mečbolu ukončila čtyřhru za rozhodnutého stavu v baráži s Kanadou. S českými fanoušky se pak rozloučila na začátku května na turnaji WTA J&T Banka Prague Open, kde hrála rovněž jen čtyřhru a vypadla v 1. kole.

V Paříži už prý neprožívala tak silné emoce. "To hlavní loučení pro mě bylo v Praze," přiznala Šafářová.

Čtyřnásobná vítězka Fed Cupu během kariéry vyhrála 7 turnajů WTA ve dvouhře, dostala se do finále French Open (2015) a semifinále Wimbledonu (2014). V žebříčku se vyšplhala nejvýše na 5. místo. 

Ještě větších úspěchů dosáhla Šafářová ve čtyřhře. Bývalá nejlepší deblistka světa v ní získala 15 titulů včetně 5 grandslamových, které slavila s Mattekovou-Sandsovou. K tomu přidala bronzovou medaili z olympiády v Riu de Janeiro 2016.

Letos si konečně více užívá Paříž
S přítelem Tomášem Plekancem a neteří se už byla podívat na oblíbená místa v Paříži. "Zjistila jsem, že mají skvělé elektrické koloběžky, na tom jsme prosvištěli celé město. Byli jsme na všech mých oblíbených místech, mám tu neteř, ta je poprvé na grandslamu. Kavárničky i klasiky, projedete se kolem Eiffelovky, kolem vody, Notre Dame, palačinka, kafe," vyprávěla.

Na úplném konci kariéry pro ni byla společenská stránka podstatnější než ta sportovní. "Samozřejmě mě mrzí, že to nebylo po boku Bethanie, s ní jsem prožila nejdelší část kariéry. Jsem ráda, že si se mnou na poslední chvíli zahrála Dominika. Byla rozhodnutá, že tu debla hrát nebude, ale pak mi říká: 'Tak jo, tak si to dáme.' Bylo fajn si zase zahrát. Teď už se těším na to, co přijde," řekla Šafářová.

Chystá se strávit ještě den nebo dva v Paříži a pak se vrátí domů. "Asi naplánuju nějakou dovču, cesty, mám ráda přírodu, někam za přírodou. Nemám žádné konkrétní plány," doplnila Šafářová.

Chybět bude na okruhu i světové dvojce Karolíně Plíškové. "Fakt na naše zápasy budu strašně ráda vzpomínat, byly skoro všechny dobré. Samozřejmě je Lucka i super holka. Nebyly jsme nejlepší kamarádky, protože jsme od sebe věkově docela daleko, ale vycházely jsme spolu moc dobře. S Luckou podle mě nikdo nikdy nemohl mít problém, protože je takový mírumilovný člověk. Bude nám všem chybět a nejen Češkám, protože měla hodně kamarádek," řekla aktuálně nejvýše postavená česká tenistka.

• FRENCH OPEN •
Paříž, Francie, antuka, 42,661.000 eur
středeční výsledky (29. 5. 2019)
• Dvouhra ženy - 2. kolo •
Kar. Plíšková (2-ČR) - Kučová (SR) 6-2 6-2
Vondroušová (ČR) - Potapovová (Rus.) 6-4 6-0
Kužmová (SR) - Bertensová (4-Niz.) 3-1 / skreč B.
Stephensová (7-USA) - Sorribesová (Šp.) 6-1 7-6(3)
Svitolinová (9-Ukr.) - Kozlovová (Ukr.) / bez boje
Sevastovová (12-Lot.) - Minellaová (Luc.) 6-2 6-4
Muguruzaová (19-Šp.) - Larssonová (Švéd.) 6-4 6-1
Mertensová (20-Belg.) - Parryová (Fr.) 6-1 6-3
Keninová (USA) - Andreescuová (22-Kan.) bez boje
Vekičová (23-Chorv.) - Petersonová (Švéd.) 1-6 6-1 6-2
Kontaová (26-Brit.) - Davisová (USA) 6-3 1-6 6-3
Suárezová (28-Šp.) - Rogersová (USA) 6-1 6-7(4) 6-3
Martičová (31-Chorv.) - Mladenovicová (Fr.) 6-2 6-1
Kuděrmětovová (Rus.) - Dijasová (Kaz.) 7-5 6-1
Hercogová (Slovin.) - Bradyová (USA) 6-3 6-7(8) 6-4
Kanepiová (Est.) - Shuai Zhang (Čína) 6-7(4) 6-0 7-5
• Čtyřhra ženy - 1. kolo •
Hradecká/Klepačová (10-ČR/Slovin.) - Hibinová/Voráčová (Jap./ČR) 6-4 6-2
Su-wei Hsieh/Strýcová (3-Tchaj-wan/ČR) - Muhammadová/Sanchezová (USA) 6-0 6-1
Atawová/Srebotniková (USA/Slovin.) - Golubicová/Muchová (Švýc./ČR) 7-6(8) 7-5
Keninová/Petkovicová (USA/Něm.) - Cibulková/Šafářová (SR/ČR) 6-4 6-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
Frick
Co by zvládlo tělo, to nevíme, neví to asi úplně ani Lucka, hlava to už ale nezvládá. Ani u Mášeny nevíme, co tělo zvládne a asi to úplně neví ani ona, leč hlava to zvládá pořád. Co kdo pokládá za lepší, to je asi každého věc, já nebudu zastírat, že si teď, (svým způsobem) musím za její nezdolnou vůli vážit nyní více Máši, případně Sary a dalších.

Bohužel, nějaké ty paralely s Gábina x Lucka, Koukal x Plekanec, tam jsou. Ne, že tedy Lucka napíše taky knihu "Váříme z tamponu chutně, zdravě, hospodárně", leč ta transformace z objektu zájmu sportovních novinářů na objekt zájmu novinářů bulvárních tam je prostě také.
Reagovat
Frick
Ale jako jstě, že "končilky" jsou. Asi Ana se mohla prát více a taktéž i Aga. Nicméně spíše jsou v poslední době v menšině.

Samozřejmě, že bych asi nepokládal za smyslupné, kdyby to Lucka nějak lámala přes koleno, nicméně znova zopakuju, že kdyby třeba se držela někde na 70. - 95. místě, měla redukovaný program s preferencí INTů a GS, tak bych s tim problém neměl. Ve smyslu toho, že bych si řekl, že je fajn jí vidět hrát, vyhrávat a sem tam i vyhrát po dobrém výkonu nad nějakou známou soupeřkou. Nicméně je evidentní, že tohle by nebylo něco, co by jí uspokojovalo. To lze říct s jistotou. Druhou věcí je samozřejmě zdraví, které by ani nemuselo stačit na toto. To ale nemůže nikdo vědět. Já určitě nebudu říkat, že by to zvládla, ale zároveň jsem přesvědčen, že nikdo nemůže napsat, že by to nezvládla.
Reagovat
Frick
Tak nejen Lucka se dneska loučila smutně.
Reagovat
Blondie
škoda, co :( moc jsem to PČ přála.
Reagovat
misa
si taky vzpomněl :)
https://www.idnes.cz/sport/tenis/lucie-safarova-konec-kariery-rozhovor-roland-garros.A190529_182012_tenis_elv

Nahoře pěkná slova Karolíny Plíškové, díky! Všechna ta hodnocení hráček jsou pro Lucku velká čest.
Reagovat
makro99
Karolína? Kde?
Reagovat
misa
V tomhle článku na TP :)

Chybět bude na okruhu i světové dvojce Karolíně Plíškové. "Fakt na naše zápasy budu strašně ráda vzpomínat, byly skoro všechny dobré. Samozřejmě je Lucka i super holka. Nebyly jsme nejlepší kamarádky, protože jsme od sebe věkově docela daleko, ale vycházely jsme spolu moc dobře. S Luckou podle mě nikdo nikdy nemohl mít problém, protože je takový mírumilovný člověk. Bude nám všem chybět a nejen Češkám, protože měla hodně kamarádek," řekla aktuálně nejvýše postavená česká tenistka.
Reagovat
com
https://www.super.cz/639466-to-je-lasky-lucie-safarova-a-tomas-plekanec-si-uzivaji-romantiku-v-parizi.html
Reagovat
Blondie
32 let... nedovedu si představit, že za rok a půl, max. za dva a půl se budeme loučit s Petrou. Ty bláho, to abych si už začala šetřit na heroin, abych pak něčím zaplnila díru v životě.
Lucko, hodně štěstí v dalším životě. A ať jste s druhou Lucií časem kámošky! ;-)
Reagovat
Davor1
Skôr ako heroín ti odporúčam nájsť si chlapa. Ten ti tú dieru s radosťou zaplní :D
Reagovat
Blondie
A budeme fetovat spolu a vzpomínat na Petru! :P :D
Reagovat
brixner
Jaja, zapchá ju s radosťou:-))
Reagovat
Blondie
Blbci :D :D :D :D
Reagovat
misa
přeju ti hodně zdraví, ať ti všechno vychází a ať máš v životě víc dětí než kolik uhrála dvojice s tvou účastí dnes ve druhém setu gemů :) Nezapomenu.

Pro fanoušky článek z jara 2005 věnující se jejímu prvnímu velkému úspěchu mezi dospělými, vyhranému turnaji v Estorilu.
http://jyxo.info/uploads/A3/a3318e5c3c4ac54127178c6b0e20594fbfac41c8.jpg

Na závěr děkuji všem lidem, kteří si se mnou o Lucii na Tenisportalu psali, bylo jich samozřejmě hodně, tak je nebudu všechny jmenovat - nerad bych na někoho zapomněl.
Reagovat
makro99
A máme tu další krásný článek na WTA:
https://www.wtatennis.com/news/fan-favorite-lucie-safarova-retires-professional-tennis

Jaký kontrast titulků mezinárodních a domácích... (neslušelo by se trošku pozměnit?).
Reagovat
misa
Pěkné video :)
Reagovat
Dobry-den
Přál jsem Lucy důstojnější loučení než kanára na závěr, ale může si za to sama, že jí nestačí jedna rozlučka. :-(

Tak sbohem, Lucy, a hodně štěstí mimo tenisový svět. :-)
Reagovat
Davor1
Škoda, že jej to vypálilo tak blbo, mala sa asi odhlásiť spolu s Beth a ukončiť to potom vo Wimbledone...

Cibuľkovú to čaká tiež už onedlho. V tejto sezóne ešte neuhrala prakticky vôbec nič a v rebríčku ju držia len výsledky z Wimbledonu a USO, ktoré v tejto forme a rozpoložení prakticky nemá šancu obhájiť, čo bude znamenať prepad v rebríčku možno aj do druhej stovky. To by som už potom videl na koniec niekedy na AO možno... Ona sa po kvalifikáciach a ITFkach ako Hantuchová vláčiť nebude...
Reagovat
makro99
Ale zase udělala dva přesvědčivé body proti Brazílii. :)

Jak sem koukal na ty WTA stránky, tak zase možná lepší končit se (singlovýma) osobnostma Cibulkovou a Petkovic ze svojí generace, než třeba po boku Báry Š. a proti dvou "bezejmenným" deblistkám...
Reagovat
janek_da
No, tak je to tady. Ech jo. Minuta ticha 1GSL
Reagovat
sojka1
8-(
Reagovat
smazaný uživatel
Tajně jsem si přál, aby se na čtyřhru Lucka domluvila s Timeou...
Škoda, že Timea nedala před 4 roky Serenu...
Reagovat
misa
Pozoruhodné, že si tyhle dvě vrstevnice na okruhu nikdy nestřetly.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, čekal jsem na ten zápas. Říkal jsem si při vší smůle, že se střetnou v 1. kole a nakonec se míjely...
Myslím, že Timea po třicítce nebude ve WTA dlouho přesluhovat.
Reagovat
smazaný uživatel
(čárka před a..., a nakonec se míjely)
Reagovat
lukassb
A ono je to mozna i k necemu dobry. Samozrejme bych Lucce pral ?dustojnejsi? rozlucku, ale pokud je rozhodnuta, tak tohle ji alespon ve svym presvedceni utvrdilo. Pokud by dosla daleko, mohla by ji tam ta myslenka ?mam to jeste zkusit?? hlodat dlouho. Lucka mela vybornou karieru. Vek 32 mi prijde na konec kariery idealni.:) Diky Lucko.
Reagovat
peggy
Lucinko,prala jsem Ti super rozlouceni a ne takto.Vim,ze hrat s novou partackou asi neni lehke,ale stejne Ti dekuji za to co jsi pro tenis udelala.DIK!!!
Reagovat
freeteepek
Chudák Lucka:-/
Reagovat
Kozoroh
Lucka by si bývala zasloužila lepší konec kariéry, než prohra v 1. kole s kanárem :-(
Reagovat
tommr
zavinila si to ale sama. Zbytečně to loučení protahovala a bez pořádný přípravy to snad ani jinak dopadnout nemohlo ...
Reagovat
Torn
Lucka doslova odletěla na ptákovi..:( Fakt je mi jí líto, celé to rozloučení plánovala tak nějak systematicky, že ten její odchod až neskutečně vyčpěl...
Reagovat
makro99
jak už sme si poplakali vedle, celé to hodně ovlivnilo to logické, ale nakonec nešťastné čekání na Beth - s Bárou Š. a Dominikou na poslední chvíli to už pak bylo těžké...
Reagovat
misa
Kdo si na to za pár měsíců vzpomene? Ale že hrála finále French Open se bude připomínat v tenisových kruzích ještě dlouho. Lucka byla první česká občanka, které se to od dob Mandlíkové povedlo. Po 34 letech.
Reagovat
makro99
a máme článek na WTA!
The Czech star, 32, who was runner-up in singles here to Serena Williams in 2015 and who was doubles champion in 2015 and 2017 - two of her five Grand Slam doubles crowns alongside Bethanie Mattek-Sands, drew a standing ovation from Court 4... pěkné, milé :)
https://www.wtatennis.com/news/safarova-bows-out-final-doubles-roland-garros
Reagovat
misa
https://twitter.com/WTA/status/1133743921287303168

Ty zvýrazněné cifry jsou nadmíru výtečné :)
Reagovat
lars
Mela ji ukoncit ve Wimblu s Mattek
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist