Mercedes-Benz SL: Předběhl dobu i svou konkurenci

Vůz, který předběhl dobu ve všech ohledech. Je zažitý jako rychlý luxusní roadster a jen málo lidí ví, že se vyráběl i ve verzi kupé. Jeho sportovní vlastnosti podtrhuje fakt, že na jeho základě byl postaven i závodní speciál. Mercedes-Benz řady R107 se vyráběl dlouhých 18 let a tyto Mercedesy s označením SL jsou i na dnešní poměry moderně vypadající auta.

Dlouhá a bohatá historie

Pokud se podíváme do historie těchto vozů, tak zjistíme, že řada R107 je již třetí generace. Vozy se vždy vylepšovaly a Mercedes-Benz se nebál udělat velké změny. Už v padesátých letech se na silnicích objevil 190 SL R121. Disponoval moderními tvary, neobvyklými světlomety s vodorovným žebrováním a zešikmenými blikači. Ty nejlepší vlastnosti se přenesly až do třetí generace, která se prodávala ve třech variantách: roadster R, kupé C a wagen W. Diskutovalo se i o verzi s odnímatelnými střešními panely.

Luxusní, bezpečný a velice rychlý

Při konstrukci vozu se nesoustředili pouze na jeho vzhled, ale byl konstrukčně dokonale promyšlený. Povozek byl vyroben hned z několika druhů oceli. Ty disponovaly různou tvrdostí a při nehodě pohltily většinu nárazu. Automobilka si na bezpečnosti posádky vždy zakládala a takový Mercedes-Benz SL nebyl v žádném případě výjimkou. Roadstery měly zesílené sloupky i rám předního okna. Volant i i palubní deska byly vyplněny změkčenou pěnou. Zajímavé je i zavěšení kol, díky kterému auto sedělo na silnici jako přibité i při 200 km/h.

Koupit Mercedes-Benz SL je zatím poměrně snadné

Ve své době stál Mercedes-Benz 450 SL přes 36 000 marek. Nejlevnější vůz to tedy na tu dobu rozhodně nebyl. Dnes už se situace změnila. Jedná se totiž o poměrně mladého veterána, u kterého cena nestihla drasticky vzrůst. Jak už se ale mnohokrát potvrdilo, tak to se během několika let změní. Pokud si chcete s takovým stylovým sporťákem od Mercedesu udělat radost, tak teď je ta správná chvíle.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *