Teď mě zabij publikum rozplakalo

29.05.2019 19:43:38 | Autor: Irena Malá Svatá | Rubrika: Kultura | Obce: Jablonec nad Nisou

Teď mě zabij publikum rozplakalo

Hra Brada Frasera Teď mě zabij, s níž přijelo do Jablonce Městské divadlo Mladá Boleslav, nese podtitul Strhující příběh pro pět herců a nekonečno emocí a jedná se o podtitul více než výstižný.

Pod režijním vedením Petra Mikesky, v překladu Pavla Dominika a dramaturgii Lenky Smrčkové se na pódiu představil famózní Milan Ligač alias postižený syn Joey Surdy, jeho otce Jakea Surdyho ztvárnil Roman Teprt, tetuTwylu Malvína Pachlová, otcovou milenkou Robyn se stala Lucie Matoušková a rodinným přítelem a pomocníkem Rowsym se stal Jan Hofman. Zmíněné pětici protagonistů to spolu na jevišti náramně svědčilo a i přes tíži příběhu byla znát jejich symbióza a velmi příjemný, ničím nepřemotivovaný projev.

Samostatnou kapitolou by byl výkon Milana Ligače, který se dostal až na dřeň a byl v roli těžce postiženého teenagera velmi, velmi uvěřitelný. Jeho cit pro postavu a extrémní fyzické i emocionální vypětí by se snad dalo přirovnat pouze k Dustinu Hofmanovi ve filmu Rain man. Tady však šlo o něco jiného, o příběh, který se kdykoli může stát komukoli z nás, na první pohled je tragický, ale uvnitř v sobě skrývá tolik síly a odhodlání, které si mnozí ´ve svých šťastných dnech´vůbec nedokáží představit. Já sama patřím mezi ty, kterým se zdravotní problémy nevyhýbají a mezi mně podobnými se pohybuji už dlouhou řádku let. Nepřekvapuje mě tedy jakási čistota a způsob uvažování lidí, kteří jsou nuceni se vyrovnat s těžkým handicapem a těch, kteří jsou jim oporou. A tak je možná ode mě na místě, abych řekla, že právě tu ryzí podstatu Mladoboleslavský ansámbl vystihl do puntíku.

Hrozně nerada zobecňuji, a tak se omezím na označení většina (místo nabízejícího se všichni) populace vidí smysl v pomoci člověku tak, aby žil co nejdéle. Ale jen člověk znalý bolesti a překážek, které mu jsou kladeny do cesty dnes a denně, je schopen rozlišovat žití od přežívání, má radost i ze zdánlivých maličkostí a rozezná tu tenkou hranici, kdy už zkrátka lidské síly na život nestačí. A i tohle je v představení ´Teď mě zabij´ vyjádřeno velmi přesně. Před očima mi probíhaly příběhy mých kamarádů, kteří se v situaci, jakou prožíval hlavní hrdina, ocitli a museli se s ní poprat. A výsledek? Ještě nikdy jsem v divadle nebrečela. Tentokrát mi ovšem tekly slzy přímo krokodýlí a se mnou plakalo mnoho dam, zatímco pánové nervózně pokašlávali, aby zakryli dojetí. A přes všechny ty slzy mohu konstatovat, že se na tohle divadlo půjdu podívat minimálně ještě jednou a totéž doporučuji vám všem, kteří jste to tentokrát nestihli.

Příběh jedné rodiny probudil v publiku obrovské emoce a závěrečný standing ovation byl jasným potvrzením vynikajícího divadelního počinu. Bravo.

Sdílet s přáteli na facebooku

Související články

Program Městského divadla Jablonec v květnu

Diskutujte s námi

Firmy v regionu Jablonec nad Nisou

Naše Jablonecko s.r.o. ( Internetové služby , Firmy ) , ODS Jablonec ( Volby ) , Petr Rubín - REKUPER ( ) , TOP09 Jablonec ( Volby ) , VisionWorks ( Internetové služby , Firmy ) | Další firmy

 

 

Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
 

Vyberte obec

Krátké zprávy z regionu Jablonecka

Jeden a půl milionem podpoří Liberecký kraj vědomostní soutěže žáků

Částkou 1 605 000 korun podpořil v letošní roce Liberecký kraj konání vědomostních olympiád žáků základních a středních škol. Okresní a krajská kola se konají již od začátku roku. Další finanční prostředky na soutěže ve výši 630.000 korun čerpá kraj ze státního rozpočtu. „Organizaci vědomostních soutěží zajišťuje na základě příspěvku zřizovatele ve výši 1 200 000 korun Střední škola a Mateřská škola Na Bojišti, Liberec. Jedná se o krajská a okresní kola vědomostních soutěží a klání ve středoškolské odborné činnosti. Na organizaci okresních kol mimo Liberec se podílejí příspěvkové organizace obcí. Jedná se například o domy dětí a mládeže či střediska volného času," uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Kulturní aktivity v regionu letos podpoří kraj více než 2,5 milionem korun

Rozdělení dotačního programu nazvaného 7.1 Kulturní aktivity v Libereckém kraji pro rok 2024 odsouhlasilo na svém zasedání krajské zastupitelstvo. Žadatelé obdrží celkem 2.615.379 korun.„V letošním roce jsme měli původně v tomto dotačním programu dva miliony korun. Žadatelé připravili projekty ve dvojnásobné výši, proto jsme využili zbylých prostředků z nevyčerpané alokace minulých období a přidali jsme přes šest set tisíc, abychom mohli uspokojit více žadatelů," uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.


Archiv krátkých zpráv

Nejnovější články

Umění, design i řemeslo v jabloneckém muzeu
Hledá se nejlepší knihovna Libereckého kraje
Trojstrannou zahraniční spolupráci připomenou Slavnosti Trojzemí
Hořel dům v libereckém Starém Harcově. Hasiči zachránili dvě osoby
Slavíme Den Země

Nejčtenější články

21.04.: Tak co vlastně ten tým umí?
22.04.: Obrazem: Sto zvířat rozeznělo zaplněnou sokolovnu ve Sklenařicích
21.04.: Obrazem: Liberečtí stolní tenisté postoupili do semifinále extraligy

Další »

Události dle data

Stalo se | Připravuje se

Vyberte datum:
Po Út St Čt So Ne

Infomail


Chcete pravidelně dostávat informace o novinkách na tomto serveru?

Zadejte svůj e-mail:
 

Facebook

Twitter

Instagram

https://www.instagram.com/nasejablonecko

Odkazy

Fotogalerie Videogalerie Soutěže Anketa

INZERCE | KARIÉRA | KONTAKT

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím | Další informace