TOPlist

Recenze Huawei FreeLace: bezdrátová sluchátka s výdrží až 18 hodin

Huawei FreeLace recenze

V dnešní době jsou nejen mezi sportovci populární kompletně bezdrátová sluchátka. A není se čemu divit, výrobcům se za poslední roky povedlo vyřešit veškeré porodní bolesti v čele se slabou výdrží. Svého zástupce v tomto segmentu má i čínská společnost Huawei (FreeBuds), nicméně pro konzervativnější uživatele nabízí řešení v podobě sluchátek FreeLace; a právě ty vám v dnešní recenzi představíme.

Huawei FreeLace jsou tradiční bezdrátová sluchátka, která v jeden celek spojuje plochá silikonová objímka se dvěma kvádříky – v těch jsou umístěné akumulátory, se kterými výrobce slibuje výdrž až 18 hodin při poloviční úrovni hlasitosti. O výdrži vám více povíme v dalších odstavcích, ale už teď vám prozradíme, že tahle sluchátka se vám hned tak vybít nepodaří.

Na pravém kvádříků navíc naleznete zapínací tlačítko a klávesy pro ovládání hudebního přehrávače. Nechybí ani mikrofon pro případ, že byste skrze FreeLace chtěli telefonovat – tady chválím citlivost mikrofonů, které během aktivního hovoru bez problémů zvládnou odfiltrovat slabší vítr. Oba kvádříky jsou mají na silikonové objímce ideální umístění a při nasazení sluchátek kolem krku zajišťují, že vám objímka nebude přepadávat dozadu. I při běhání FreeLace skvěle drží na krku, pro sportovce jsou tedy ideální.

Huawei FreeLace jsou bezdrátová sluchátka s výdrží až 18 hodin
Huawei FreeLace (CM-70C) jsou bezdrátová sluchátka s výdrží až 18 hodin

Samotná sluchátka v sobě kromě neodymových reproduktorů navíc ukrývají drobné magnety, díky kterým se k sobě snadno spojí; to oceníte zejména při přenášení. Před Huawei FreeLace jsem zhruba 2 roky používal skvělá sluchátka BeoPlay H5, která rovněž obsahovala drobné magnety a pokud jste k sobě sluchátka přiložily, ihned došlo k jejich vypnutí. V případě FreeLace ale po přiložení dojde pouze k pozastavení přehrávané skladby, vypnout je musíte až skrze dedikované tlačítko, což mi nepřijde tak praktické, jako u „há-pětek“ od BeoPlay.

Je také škoda, že výrobce do balení nepřibalil nějaký sáček či pouzdro, do kterého byste sluchátka mohli uschovat.

Huawei FreeLace mají šalamounsky řešené nabíjení

Po prvním vybalení z krabice pravděpodobně budete zkoumat, jak (a kde) se Huawei FreeLace dobíjení. Přiznám se, že tahle sluchátka mě po dlouhé době donutila otevřít uživatelskou příručku právě proto, abych se podíval, jak jim opět mohu doplnit šťávu.

A tady přišlo první (a rozhodně ne poslední) překvapení. V místě, kde se nachází pravý kvádřík s baterií a ovládacím centrem, je totiž možné sluchátka rozpojit, čímž se vám zpřístupní USB-C konektor. A pozor, využít jej můžete nejen pro dobíjení, ale také pro urychlení prvotního párování. Já jsem tyhle vychytávky otestoval s Huawei P30 Pro a Samsungem Galaxy S10+, a vše fungovalo na výbornou.

5 minut na nabíječce = 4 hodiny poslechu

Výrobce rovněž láká na rychlé dobíjení. Díky tomu FreeLace po pouhých pěti minutách na nabíječce vydrží 4 hodiny provozu (opět s poloviční úrovní hlasitosti). Doba potřebná pro úplné nabití se pak pohybuje okolo 30 minut. Hned vedle tlačítka Power se nachází nenápadná signalizační dioda, která vás bílým svícením upozorní na plně nabitou baterii. Průběžný stav nabití sluchátek můžete po spárování kdykoliv zkontrolovat přímo ve svém smartphonu.

Huawei FreeLace recenze 07

Každému z vás se určitě už někdy stalo, že jste si například chtěli jít zaběhat a těsně před tím jste zjistili, že jsou sluchátka úplně vybitá. Díky rychlému dobíjení to ale ničemu nevadí; 5 minut na nabíječce vám naprosto bez problémů vystačí na minimálně hodinový běh při maximální úrovni hlasitosti.

Výdrž sluchátek je opravdu fantastická. Výrobcem udávaný údaj 18ti hodin při 50% hlasitosti rozhodně není nereálný, i když v mém případě se výdrž většinou pohybovala v rozmezí 13 až 14 hodin (používal jsem však vyšší úroveň hlasitosti). Prakticky jsem FreeLace dobíjel po necelých dvou týdnech a při běhu či ve fitness centru jsem je využíval téměř každý den, vždy zhruba hodinu. Hlasitost jsem měl nastavenou na 80 %. V případě, že sluchátka nebudete aktivně používat, vydrží nabitá přibližně 12 dní.

Huawei FreeLace: připravte se na hutné basy a nevýrazné výšky

Hodně zvědavý jsem byl také na kvalitu zvukového podání. O tu se starají dva 9mm neodymové reproduktory a nechybí ani technologie zajišťující potlačení okolního hluku. Sluchátka podporují Bluetooth 5.0, ale bohužel není možné je aktivně používat s více zařízeními současně. I když FreeLace podporují AAC a SBC kodeky, s aptX si bohužel neporadí.

Pokud máte stejně jako já rádi opravdu hutné a výrazné basy, pak budete s Huawei FreeLace nadmíru spokojeni. V případě, že raději preferujete čistější a jasně zřetelné výšky a celkově vyvážený zvuk, pak se raději podívejte po něčem jiném. Huawei FreeLace mají na můj vkus velmi slušný a výrazný zvuk, nicméně ne každému právě tahle charakteristika vyhovuje.

Až příliš zběsilé basy totiž při poslechu nedávají tak velký prostor výškám, což je trochu škoda. Sám mám basově hutný zvuk rád, ale při poslechu běžných skladem mě méně výrazné podání středů a výšek jednoduše chybí. Částečně lze tento neduh vyřešit vhodně nastaveným ekvalizérem, ale ani tak to stále nebude ono.

Pokud chcete Huawei FreeLace dobít, stačí je rozpojit a připojit ke zdroji energie
Pokud chcete Huawei FreeLace dobít, stačí je rozpojit a připojit ke zdroji energie

Příznivcům popu, taneční hudby a techna tahle sluchátka padnou jako ulitá. Pokud ale raději posloucháte rock, jazz nebo vážnou hudbu, nebude s výslednou zvukovou linií úplně spokojeni. Je ale možné, že charakteristiku sluchátek ještě výrobce vylepší právě na základě uživatelské zkušenosti formou softwarové aktualizace.

Jak Huawei FreeLace sedí v uších?

Součástí balení jsou tři páry gumových nástavců, které jsou rozdělené podle velikosti. Během prvních třech dnů jsem si liboval, jak skvěle sluchátka při běhání drží v uších, nicméně po delším používání už se guma na nástavcích trochu opotřebila a při agresivnějším běhu už pozice sluchátek v uších nebyla tak jistá, jako na začátku (čas od času bylo nutné pravé či levé sluchátko do ucha domáčknout, aby mi úplně nevypadlo).

Huawei FreeLace
Huawei FreeLace

Vhodným řešením jsou v tomto případě speciální pěnové nástavce od značky Comply, které používám už roky napříč všemi špuntovými sluchátky. Nejsou sice nejlevnější a také mají omezenou životnost (jeden pár měním cca po 1 až 2 měsících, podle aktivity), ale zajistí vám dokonalé držení sluchátka v uchu.

Huawei FreeLace (CM-70C) nejsou sluchátka určená jen pro sport, ale hodí se i pro běžné nošení. Na českém trhu se prodávají ve čtyřech barevných variantách (černá, oranžová, zelená a stříbrná) za cenu okolo 2 000 Kč.

Huawei FreeLace

Huawei FreeLace 3
8.4

Design a zpracování

7.5/10

Kvalita zvuku

8.4/10

Pohodlnost nošení

8.1/10

Výdrž baterie

9.5/10

Klady

  • dobře vyřešená konstrukce
  • fantastická výdrž baterie
  • velmi rychlé nabíjení přes USB-C
  • výrazné basy a celkově velmi hutný zvuk
  • odolné vůči stříkající vodě (IPX5)

Zápory

  • chudší obsah balení
  • méně výrazné výšky
  • nelze připojit k více zařízením současně
  • nepodporují kodek aptX
Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku