Hlavní obsah

ODS vyloučila radního, který psal o podřezání Zemana. Hned se ostře ohradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

ODS vyloučila ze svých řad radního Jesenice u Prahy Martina Langa, informovala mluvčí občanských demokratů Jana Havelková. O vyloučení rozhodla ve středu výkonná rada strany. Lang na Facebooku nabádal k zabití prezidenta. Příspěvek později smazal a omluvil se za něj. V reakci na vyloučení Lang uvedl, že nedostal příležitost vysvětlit své postoje a vedení ODS přirovnal ke komunistům z roku 1969.

Foto: www.mujesenice.cz

Martin Lang

Článek

„Pan Lang byl rozhodnutím výkonné rady ODS vyloučen kvůli závažnému porušení stanov,“ uvedla mluvčí ODS Jana Havelková.

Lang v dubnu na Facebooku kritizoval Zemana za podporu zdanění náhrad církevních restitucí. Nazval ho „morální zrůdou a debilním bolševikem“ a napsal: „Zeman je druhý Hitler a je potřeba ho podřezat jako svini.“

Později příspěvek smazal, své vyjádření označil za nadsázku a omluvil se za ně.

Langovo jednání již dříve odsoudil šéf ODS Petr Fiala. Minulý týden prezident občanské demokraty kritizoval za to, že svého člena nevyloučili ze strany.

Foto: MIroslav Chaloupka, ČTK

Prezident Miloš Zeman loni v říjnu při návštěvě Plzeňského kraje obdržel darem maketu zbraně s nápisem Na novináře

Lang se zprávu o svém vyloučení dozvěděl od místostarosty Jesenice Martina Kuruce, který ho nahradil v čele stranické buňky ve městě. Upozornil na to, že vedení strany učinilo tento krok v rozporu se stanoviskem místního sdružení.

„Jestliže mi nedali možnost, abych vysvětlil členům, kteří o tom hlasovali, své důvody a postoje, a takhle rozhodli, tak klesli na úroveň komunistů z roku 1969. Pokud vedení toto pokládá za politickou kulturu, tak je mi z toho na zvracení," citovala ho agentura ČTK.

Radním Jesenice zůstává, protože „zastupitelská demokracie naštěstí nepodléhá sekretariátům stran”.

Případem radního se zabývá pražská policie. Kriminalisté případ prošetřují pro podezření z vyhrožování násilím proti skupině obyvatel a proti jednotlivci.

Sněmovna schválila zdanění peněžitých náhrad, které dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích, 23. dubna. Novelu poslanců KSČM, jež zdanění zavádí, pak Zeman podepsal 2. května. Zdanění náhrad ale ještě může zrušit Ústavní soud. Podání soudu už daly víc než čtyři desítky senátorů z KDU-ČSL, ODS i dalších klubů. Žádají přednostní projednání návrhu, protože zákon má platit od příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám