Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V brněnské čtvrti bojují o lesík, radnice chce místo něj dům pro seniory

  7:05
Plánovaná stavba domu pro seniory na místě lesíka v Horově ulici v brněnských Žabovřeskách narazila na nečekaný odpor místních lidí. Radnice od záměru couvla, ale jen na čas. Hledá argumenty a zkouší jinou lokalitu.
Dnes je v proluce mezi ulicemi Horova a Luční v brněnských Žabovřeskách lesík....

Dnes je v proluce mezi ulicemi Horova a Luční v brněnských Žabovřeskách lesík. Radnice tu však chce postavit komunitní dům pro seniory. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Radnice chtěla komunitní dům pro lidi nad 60 let umístit do zelené proluky mezi ulicí Horovou a Luční, čímž by vzala za své podstatná část místního lesíka. Lidé z okolních domů se ale rozhodli „plíce“ svého bydliště bránit.

S návrhem na stavbu přišla na dubnovém zasedání zastupitelstva městské části její starostka Lucie Pokorná (ANO) a obhajovala ho i na pozdějších Hovorech s občany.

„Žabovřesky jsou z hlediska věku nejstarší městskou částí Brna a druhou nejstarší v republice po pražské Kampě. Máme 20 tisíc obyvatel a z nich šest tisíc seniorů nad 65 let. Dům s pečovatelskou službou i domov důchodců zdaleka nestačí a do budoucna bude hůř,“ říká Pokorná.

Podle ní je největším zabijákem starých lidí osamělost a to, že kvůli schodům nebo rozbitému výtahu nemohou z domu a nikdo z vrstevníků za nimi.

„Komunitní dům bude bezbariérový, budou v něm mít soukromí, ale zároveň i svoje vrstevníky, se kterými mohou trávit čas a vzájemně si pomáhat,“ upřesnila.

Dům má mít 20 až 25 bytů o rozloze od 40 do 45 metrů čtverečních. Do nich by se nastěhovali senioři z městské části, kteří jsou ještě soběstační, ale už nechtějí nebo nemohou bydlet ve svém původním bytě a zároveň chtějí zůstat v místě, kde žili celý život.

Dům má splňovat nároky na ekologické a nízkoenergetické bydlení, například díky zelené střeše, retenčním nádržím na dešťovou vodu a solárním panelům.

Na stavbu chce městská část čerpat evropskou dotaci. „Je to jediná šance. Město nám dvacet nebo třicet milionů na stavbu nebo na rekonstrukci nedá,“ sdělila Pokorná.

„Musíme ale splnit podmínky a podle nich musí jít o novostavbu v centru lokality, v dochozí vzdálenosti za službami a u městské hromadné dopravy. A to vše pozemek splňuje, navíc patří městu, takže není potřeba nic kupovat,“ vysvětlila.

Radnice postupuje diletantsky, tvrdí odpůrkyně

Pozemek má ovšem zásadní vadu. Je v územním plánu zapsaný jako trvalá městská zeleň, kterou nelze zastavět bez změny územního plánu.

„Nemám nic proti komunitnímu centru, ale není možné kvůli tomu zničit jedinou souvislou zeleň v městské čtvrti,“ rozčiluje se bývalá zastupitelka a místostarostka za ODS Daniela Janíčková, která bydlí v jednom z okolních domů.

Podle ní vedení radnice postupuje diletantsky a nezodpovědně. „Přišli do zastupitelstva s návrhem na změnu územního plánu, aniž by měli podklady pro toto rozhodnutí,“ upozorňuje Janíčková. Právě na základě jejího protestu zastupitelé bod z jednání stáhli.

S jejím argumentem souhlasí i další z místních obyvatelek Barbora Zezulová: „Chybí mi nějaká analýza nebo studie potřebnosti. Pokud je přece jen potřeba komunitní dům stavět, proč právě tady? Radnice by se na takový krok měla lépe připravit,“ komentovala to.

Starostka ale tvrdí, že nic není definitivní. „Jde pouze o záměr. Chtěli jsme zjistit, jestli je vůbec na magistrátu průchozí. Nebudu utrácet za analýzy a studie stovky tisíc, aby mi za dva roky město řeklo, že změnu územního plánu nedovolí. A i pokud to projde, je to proces na dva roky, další tři roky bude trvat příprava a pak se bude rok stavět. Za tu dobu se můžeme dostat právě do situace, že budou tyto byty potřeba,“ vysvětlovala lidem.

Jiná území by byla vhodnější, míní náměstek primátorky

Pokornou přišel podpořit David Hoffmann, její stranický kolega ze zastupitelstva, architekt a předseda stavební komise, která projekt do zastupitelstva doporučila. „Z hlediska urbanistického se do zástavby hodí, protože tam původně domy byly,“ poznamenal Hoffmann.

Jeho i starostku Pokornou ostré protesty zaskočily. „Nečekala jsem takovou reakci, ta stavba bude hezká, odstíní lidem hluk z ulice a naopak se na místě nebudou zdržovat bezdomovci nebo popíjející,“ poznamenala.

K záměru se staví rozpačitě i náměstek brněnské primátorky pro životní prostředí a územní plánování Petr Hladík (KDU-ČSL). Problém vidí právě v souvislosti s nutností změny územního plánu.

„Byť je záměr takového domu bohulibý, považoval bych to území za stabilizované a myslím, že stavět tam není úplně nejšťastnější. Vnímám i jiná území, kde by to bylo vhodnější,“ poznamenal.

Starostka se projektu nechce vzdát a chystá další kroky, například článek do místního zpravodaje, který by záměr vysvětloval a zároveň z reakcí lidí zjistil, jestli je podobná výstavba potřebná. Další podklady a rešerše o situaci má dodat sociální odbor.

Dotace není podmíněna tím, že vznikne novostavba

Právě ten přitom starostku informoval o tom, že k zisku dotace je nutné chystat novostavbu. To ale ministerstvo pro místní rozvoj vyvrací. Podle jeho mluvčí Veroniky Vároši není potřeba stavět výhradně nový objekt.

„Přípustná je novostavba i využití domů, které neslouží a nesloužily k bydlení. To je například bývalá škola, fara, zemědělská usedlost, bývalá ubytovna,“ upřesnila Vároši.

Starostka přiznala, že pro ni je to nová informace. „Máme i tip na další lokalitu. Až budeme mít podklady, k záměru se vrátíme,“ dodala Pokorná.

  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Na konopném festivalu radí, jak docílit špičkové úrody. Nabízí pivo i sazenice

19. dubna 2024  18:48

Ochutnat konopné pivo nebo si naklonovat svůj CBD řízek mohou návštěvníci na třídenním tematickém...

Díky šoku je réva odolnější i proti mrazu, technologii zkouší v Česku poprvé

19. dubna 2024  17:21

Unikátní ochranu vinné révy před mrazem zkouší v těchto dnech ve Vinařství Habánské sklepy ve...

VIDEO: Záchranáři lákají nováčky, ukázali resuscitaci muže po mafiánské popravě

19. dubna 2024  15:24

Drsnou scénou začíná nové náborové video jihomoravských záchranářů, kteří se tímto způsobem snaží...

Advantage Consulting, s.r.o.
HR RECRUITER / OBCHODNÍ KONZULTANT (25-40.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 25 000 - 40 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...