InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Gump – jsme dvojka - promítání filmu

    Čtvrtek 28.3 16:00 - Biograf Kotva Lidická 2110, České Budějovice

  • Basstard Beatz w. Magenta & Tony P

    Čtvrtek 28.3 21:00 - Klub K2 Sokolský ostrov 1, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 

Vítězky Žákovské ligy ze Strakonic převezmou v Mostě medaile při reprezentačním utkání

 Autor: Miloš Vrátný - Jižní Čechy Teď

    Autor: Miloš Vrátný - Jižní Čechy Teď

STRAKONICE – Mistryně republiky v házené ze Strakonic jedou v pátek 31. května do Mostu, kde převezmou zlaté medaile a pohár pro vítězky Žákovské ligy sezony 2018/2019. Slavnostní akt se na severu Čech uskuteční v rámci reprezentačního utkání žen ČR – Černá Hora o poločasové přestávce. A to před kamerami České televize, která přenos od 20.15 hodin vysílá. Pro strakonický tým tak půjde o završení mimořádně úspěšné sezony. Pozvání na radnici pak družstvo dostalo také od strakonického starosty Břetislava Hrdličky. A jak se cesta za titulem rodila?

 

Obrovská úleva! Ta byla tím hlavním, co pocítil trenér starších žákyň strakonické házené Miroslav Vávra poté, co jeho svěřenkyně v sobotu 11. května v Chebu porazily v klíčovém utkání o konečné prvenství v Žákovské lize Slavii Praha drtivě 24:14. Díky tomu bylo rozhodnuto, že tým od Otavy získá titul mistra republiky. Proč tak velká úleva? Kouč vysoké ambice nikterak neskrýval a vyhlásil je už v přípravě. A po necelém roce došly naplnění. „Na tomto úspěchu jsme ale začali pracovat už několik let předtím, kdy jsme s holkama přešli k intenzivnějšímu trénování. K tomu se přidalo obrovské štěstí, to vždy potřebujete. Díky tomu jsme získali pro klub historický titul mistrů republiky. Moc si toho vážím. Ale zdůrazňuji, je potřeba velký kus štěstí," hodnotil kouč.

V závěrečném 6. kole Žákovské ligy Strakonice poznaly poprvé porážku. A to hned na úvod překvapivě s Žirovnicí (18:19). Najednou už měly náskok jen dva body a nemohly si dovolit s dotírající Slavií Praha prohrát, jinak by se prvenství rozplynulo (to už bylo také jasné, že Zlín, který měl také šanci ohrozit HBC 1921, podlehl Písku A). „Potvrdilo se, že udělat poslední krok bývá nejtěžší. Byl jsem vnitřně stažený, protože holkám se poslední tři zápasy nedařilo, nedávaly góly. Nevěděl jsem, jak to otočit," přiznal kouč. Právě zakončení bylo proti Žirovnici kamenem úrazu, navíc družstvo špatně bránilo. „V tomhle utkání se nám nic nepovedlo," shrnul Miroslav Vávra.

Na papírově nejlehčí Olomouc však věřil, že to jeho děvčatům sedne a chytí se. Což se potvrdilo, výsledkem byla kanonáda 27:11 (12:4). Soupeřky sice vedly 2:1 a v 7. minutě byl stav 4:4, ale poté skóre vyrostlo na 18:4 pro Jihočešky. Tým z Hané více než 16 minut neskóroval. Jasná záležitost.

A pak přišel vrchol, došlo na zápas o vše se Slavií Praha. „Musím říci, že jsem holkám vnitřně mimořádně věřil, že zápas zvládnou. Viděl jsem, že se v předešlém utkání chytily," zdůraznil trenér. Duel byl plně v režii Jihočešek, které hrály výborně v útoku i v obraně. Brzy si vypracovaly sedmibrankový náskok, který navyšovaly. K tomu se přidaly dvě chycené sedmičky, které zneškodnila gólmanka Klára Nikodemová. Hráčky dřely a šlapaly. Předvedly výkon hodný nejlepšího týmu v republice a zaslouženě utkání opanovaly. „Slavii jsme vysoko porazili už v září na turnaji ve Vršovicích. Určující bylo, že fungovala obrana, která byla agresivní, kontaktní. V tom nás Slavia neumí přehrát," vysvětlil Vávra. Výsledek hovořil jasně pro Jihočešky (24:14).

Samozřejmě si nepředstavoval, že by se utkání mohlo vyvíjet až tak jednoznačně a skončit tak vysokým rozdílem. „Holky prostě hrály od začátku do konce kompletně dobře, proto bylo skóre takové, jaké bylo." Kdy poprvé začal kouč věřit, že je rozhodnuto? „Když jsme se blížili k náskoku o deset gólů, věřil jsem, že už není možné ho ztratit, i kdybychom hráli špatně. Čas byl proti soupeři," uvedl. Po skončení se dostavila zmíněná úleva. „Byl jsem rád, že jsme to dotáhli a že nebudu muset nikde vysvětlovat, proč jsme nedokázali získat titul," hodnotil už s úsměvem Miroslav Vávra. „Euforie se dostavila v šatně, kde si holky zakřičely a radovaly se," poznamenal.

Na úplný závěr však přišla druhá porážka v soutěži a v rámci hracího dne. Domácímu Chebu podlehly Strakonice 9:13 (4:6). Dáno to bylo i tím, že trenér hodně prostřídal sestavu. A bylo znát, že tým ve výkonu polevil, nešlo mu už o nic. „Beru to i na sebe. Holky jsem nemotivoval, jen jsem jim řekl, aby zápas odehrály. To byla chyba. Hráčky ze základní sestavy toho měly navíc dost. Moc bych to utkání hodnotit nechtěl, prostě jsme podali odevzdaný výkon," konstatoval lodivod.

K dosaženému úspěchu směřoval dvě poděkování. „Holkám děkuju za celou sezonu. Dřely a vyplatilo se, došly na vrchol. Jsem rád, že svůj potenciál na hřišti potvrdily. S odstupem času nám všem ještě víc dojde, co jsme dokázali. Druhé díky musím směřovat k jejich rodičům. Že jim umožnili trénovat a fandili nám celou sezonu," uzavřel Miroslav Vávra. Strakonice v sezoně 2018/2019 vybojovaly titul mistrů republiky a opanovaly i krajský přebor.

Výsledky Strakonic v 6. kole

Žirovnice – Strakonice 19:18 (9:8), branky: Vávrová 6 (2), Harantová, Plojharová 5, Kadlecová 2.
Strakonice – Olomouc 27:11 (12:4), branky: Kadlecová 9, Šulcová 6, Vávrová 4 (3), Benešová 4, Kordíková, Plojharová 2.
Slavia Praha – Strakonice 14:24 (6:13), branky: Vávrová 9 (4), Plojharová 7, Kadlecová 5, Kordíková 2, Hanzelínová 1.
Strakonice – Cheb 9:13 (4:6), branky: Vávrová 3 (1), Šulcová, Benešová 2, Korcová, Kadlecová 1.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace