Ruští kosmonauti zvenčí čistili vesmírnou stanici ISS a objevili ručník

Ruští kosmonauti Oleg Kononěnko a Alexej Ovčinin podle plánu ve čtvrtek vystoupili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Pracovní směnu zahájili tím, že u výstupu z modulu Pirs umístili portrét ruského kosmonauta Alexeje Leonova, který jako první člověk podnikl „procházku“ ve volném vesmíru. Poté při čištění vnějšího pláště stanice od nečistot a namontování nových přístrojů našli ručník, který tam obrazně řečeno „visel“ deset let.

ISS (oběžná dráha) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vesmírná loď Cygnus dopravila na Mezinárodní vesmírnou stanici tři tuny nákladu

Vesmírná loď Cygnus dopravila na Mezinárodní vesmírnou stanici tři tuny nákladu | Zdroj: Twitter ISS

Ruská kosmická agentura Roskosmos upřesnila, že ručník v kosmu zanechal jeden z ruských kosmonautů, který si jím při práci otíral skafandr. Kononěnko a Ovčinikov ručník uložili do zvláštní schrány a po návratu na Zemi ji předali vědcům, kteří budou ručník podrobně zkoumat.

Pryč s kosmickou špínou, vyměnit kabely. Ruští kosmonauti čistí Mezinárodní vesmírnou stanici

Číst článek

Kononěnka a Ovčinina čekala na vnější straně orbitálního komplexu řada úkolů. Mimo jiné odebrali z povrchu stanice nejrůznější vzorky ke komplexní analýze, včetně analýzy možného mikroskopického poškození materiálů.

Během naplánované šest až šest a půlhodiny trvající „pracovní doby“ také museli stihnout nainstalovat a odinstalovat zařízení a panely s experimenty.

Zpět do útrob Mezinárodní vesmírné stanice by se oba kosmonauti vrátili nedlouho po půlnoci středoevropského letního času.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme