Sbohem Šafářové: bez slz, na zastrčeném kurtu, ale s nečekaným zájmem světových médií

Miroslav Harnoch Miroslav Harnoch
30. 5. 2019 10:00
Sbírala velké deblové tituly, slavila triumfy s Fed Cupem a hrála finále grandslamu. Přesto se Lucie Šafářová loučila s aktivní tenisovou kariérou v ústraní areálu Roland Garros, na malém kurtu číslo čtyři mezi restaurací a stánky se suvenýry. Česká hráčka však brala poslední deblový zápas jen jako formální rozlučku se známými, které roky na okruhu potkávala. Teď se těší na sportovní důchod.
Lucie Šafářová | Video: Associated Press

Paříž (od našeho zvláštního zpravodaje) - Na kurt nastoupila dvaatřicetiletá tenistka po boku Slovenky Dominiky Cibulkové, protože její tradiční parťačka Američanka Bethanie Matteková-Sandsová je stále mezi zraněnými. 

Nesehraný česko-slovenský pár se proti duu Andrea Petkovicová a Sofia Keninová držel jen v první sadě, v té druhé dokonce utrpěl kanára a rychle z turnaje vypadl.

"Nečekala jsem, že sem přijedu turnaj vyhrát, ale spíš že se ještě jednou podívám na grandslam, že si zahraju a užiju si to po boku někoho, s kým jsme kámošky. A taky jsem se chtěla potkat s lidmi, co znám roky, a rozloučit se pořádně, ne nějak po telefonu, ale osobně," uvedla po zápase.

Takže jí ani nevadilo, že se loučila na hodně skromném kurtu, kam se vešlo jen pár desítek fanoušků. "Byl to debl, velké ambice jsme neměly. Nepředpokládala jsem, že by nás dali někam výš, ani o to nešlo," prohlásila.

Žádných slz už se od ní diváci nedočkali, loučila se s úsměvem a krátkým zamáváním do skromných tribun. 

"Člověku proletí hlavou, že je to naposledy, ale spíš jsem to brala s nadhledem. Seděla jsem na lavičce a Domka se mě ptala: Tak co, jaký to pro tebe naposledy je? A já: V pohodě! To hlavní loučení pro mě bylo vážně v Praze," přiznala Šafářová.

Nezastírá, že vzhledem k vývoji zdravotního stavu americké parťačky už pro ni účast na French Open byla pouze formální a společenskou záležitostí.

"Samozřejmě mě mrzí, že jsem nehrála po boku Bethanie, protože s ní jsem prožila nejdelší část kariéry. Ale jsem ráda, že si se mnou na poslední chvíli zahrála Dominika. Byla sice rozhodnutá, že tu debla hrát nebude, ale pak mi říká: Tak jo, tak si to dáme," vysvětlila Češka.

Zatímco rozlučka na pařížské antuce byla skromná, poslední tisková konference s finalistkou French Open 2015 byla víc než důstojná.

V místnosti pro novináře se sešli zástupci velkých mediálních domů od New York Times až po BBC. A první otázka přiletěla právě od zahraničních žurnalistů.

"Už jste hodinu a dvacet minut ve sportovním důchodu, jaké to je?" zněl dotaz.

"Je to skvělý pocit. Naposledy sedím tady před vámi. Mám v sobě mnoho emocí, ale hlavně pozitivních. Jsem opravdu šťastná, jaká moje kariéra byla. Mám skvělé vzpomínky, které si můžu vychutnávat, a je velmi výjimečné, že je to tady v Paříži," odpověděla.

Rozlučky už zažila v Prostějově při Fed Cupu, poté i na domácím turnaji WTA v Praze. Také v Paříži musela před zahraničními novináři bilancovat kariéru a vysvětlovat, proč se rozhodla skončit. Vrátila se tak vzpomínkami k vleklým problémům s bakteriální infekcí.

Na poslední turnaj doprovodil Lucii Šafářovou i její přítel Tomáš Plekanec:

"To vám rozhodně změní pohled na život. Zjistíte, že zdraví je v životě to nejdůležitější a bez toho nic není možné. Pak jsem se dívala na tenis z jiné perspektivy, víc jsem si užívala, že tam vůbec můžu být," vzpomínala bývalá světová deblová jednička

I na kurtu ovšem zažila věci, které jí z hlavy jen tak nikdo nevymaže. 

"Samozřejmě finále tady v Paříži proti Sereně. Každý grandslam, který jsme vyhrály s Bethanií. Výjimečné jsou samozřejmě Fed Cupy. A taky olympiáda, kde je úplně jiná atmosféra. Získat medaili a stát tam s ní na krku, to je taky úžasná vzpomínka," řekla pětinásobná grandslamová vítězka ve čtyřhře.

Už teď se těší na to, jak hodí tenisovou tašku do kouta a dá si pokoj především od úmorného cestování po celém světě. Co bude dělat dál, ještě úplně netuší.

"Jsem si jistá, že budu nějak spojená s tenisem, protože si tenhle sport opravdu užívám. Teď chci chvíli dělat něco jiného a uvidím, co budu dělat v budoucnu. Nechávám to otevřené. Čas mě netlačí," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy