Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za nebezpečné předjíždění vydal soud řidiče do Německa. Je obviněn z pokusu o vraždu

ČTK
Diskuze (13)

Krajský soud v Brně dnes vydal do Německa řidiče kamionu Jaroslava Novotného, který počátkem roku v Německu nebezpečně předjížděl a ohrozil autobus.

Muž se bude v Německu zpovídat z pokusu o vraždu. Jeho manévr, za který skončil v březnu ve vazbě, zachytila palubní kamera z kabiny předjížděného nákladního vozu.

Soudce Martin Vrbík uvedl, že soud neměl jinou možnost a měl povinnost vyhovět evropskému zatýkacímu rozkazu. Řidič řekl, že je mu to líto a nechtěl nikomu ublížit.

Případ se stal letos v lednu na silnici B12 v Bavorku v německo-českém pohraničí. Dvaapadesátiletý řidič tehdy předjížděl ve chvíli, kdy byl provoz v daném směru po krátkém rozšíření na dva pruhy opět svedený do jednoho pruhu. Předjíždějící kamion se v hustém provozu těsně vyhnul čelnímu střetu s protijedoucími vozidly, kterými byl autobus a kolona osobních aut. Německá média informovala o tom, že by kolize měla katastrofální následky. Řidič vsetínské společnosti Mikostar logistics už po zveřejnění záběrů dostal výpověď z práce.

ČTK
Diskuze (13)

Doporučujeme

31. 5. 2019 09:45
zlé nastavenie sadzby
podľa zákona to vražda ani pokus o vraždu nemôže byť. Pri vražde úmyselne chceme niekoho zabiť, cieľom je zabitie a tu to tak nebolo. Je však pravda, že kvalifikácia zabitie z nedbalosti a sadzba v rozpätí 2-8 rokov tomuto konkrétnemu skutku nezodpovedá a sedelo by viac všeobecné ohrozenie. Ten chlapík vedome ohrozil veľa ľudí a len šťastie rozhodlo o tom, že nezomierali ľudia. Myslím, že tieto trestné činy by mali byť posudzované prísnejšie. Ak si zoberiem rozpätie 2-8 rokov, tu nikto nezomrel, takže súd by asi zvoli dolnú hranicu, navyše po polke by borec požiadal o predčasné prepustenie a možno po roku dvoch je doma a to je neakceptovateľné, keď ohrozil život 50 ľudí (aj keby len jedného). Myslím, že kým sa bude zhovievavo hľadieť na usmrtenia na cestách a bude sa z toho vychádzať s podmienkou alebo krátkou basou, tak budeme kapať jak muchy. Ja by som napríklad v prípade smrti zrušil možnosť podmienky
Avatar - Dinar
31. 5. 2019 08:09
Re: Vražda
Přesně tak, je jaksi rozdíl mezi úmyslnými trestnými činy (např. vražda) a nedbalostními (např. usmrcení z nedbalosti), a německé právo, pokud ho podle něj skutečně můžou obvinit z pokusu o vraždu, je prostě na hlavu. :-O

Ano, pokusit se o nedbalostní trestný čin logicky nejde, takže to "obecné ohrožení" je pro danou situaci nejpříhodnější.
30. 5. 2019 21:46
Re: toto potrebujeme aj u nas
Rigo zabil :-) :yes:
Avatar - Emel
30. 5. 2019 21:24
Re: Reakce
To je ale přece úplně jiná diskuse.

Jedna věc je, za jaký čin hrozí jaký trest.
Druhá věc je, jestli se ten čin povede prokázat.
30. 5. 2019 21:11
Re: Reakce
Holička ho právě nejdřív vůbec nepoznala. To byl jeden z taháků obhajoby. Máte nepřesné informace.