Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Gunnarsson slíbil kouči na toaletě gól a pak rozhodl. Trefil to parádně, chválil Berube

Ani jednou nebodoval do té doby, než se opřel do puku a rozhodl o srovnání série. Obránce Carl Gunnarsson se stal nečekaným hrdinou druhého finále Stanleyova poháru v Bostonu. Hrozilo mu přitom, že se možná ani nevejde do sestavy St. Louis. Místo sledování zápasu pouze z tribuny ale ve čtvrté minutě prodloužení skóroval a zároveň zajistil i historicky první finálovou výhru Blues.

Bek St. Louis Blues Carl Gunnarsson slaví se spoluhráči gól
zdroj: ČTK/AP autor: Charles Krupa

Dvaatřicetiletý Švéd odehrál dosud ve vyřazovacích bitvách 14 zápasů z celkem 21, jež mají hráči St. Louis letos za sebou. Ani jednou nebodoval. V předchozí sérii finále Západní konference proti San Jose nedostal důvěru v úvodních třech soubojích, ze hry ale vypadl po zásahu kotoučem do obličeje Vince Dunn. Prostor místo něho dostal Gunnarsson. Ačkoliv je Dunn už blízko návratu do hry, nakonec to na druhé utkání ještě nestihl. Gunnarsson si tak mohl užít životní večer.

Nejprve si připsal asistenci, když Robert Bortuzzo vyrovnal v desáté minutě na 1:1. Za stavu 2:2 dvě minuty před koncem pak Švéd napálil dělovkou tyčku. V čase 63:51 poté rozhodl střelou od modré čáry, dal tak první gól kariéry v play-off NHL a byl vyhlášen první hvězdou utkání. "Zrovna moc gólů nedávám, ale není pochyb, že tenhle nemohl přijít ve vhodnější chvíli. Je to skvělý pocit," řekl Gunnarsson.

Úsměvy pak vyvolala zmínka o tom, že svůj gól tak trochu slíbil - ve chvíli, kdy se po vypršení základní hrací doby potkal na toaletě s trenérem Berubem. "Nemůžu popřít, že právě tam se to celé odehrálo. Jen jsem mu řekl, že potřebuju ještě jednu ránu," hlásil Gunnarsson. "A přesně tak to zafungovalo," přitakal centr Oskar Sundqvist.

"Myslím, že odehrál hodně dobrý zápas. A já jsem za něho opravdu šťastný, že to završil vítězným gólem. Ve třetí třetině trefil tyčku, ale cítil se dobře a sebevědomě. Řekl mi o té střele, trošku jsme vtipkovali, ale pak ji trefil opravdu parádně," ocenil Berube.

Gunnarsson zacílil přesně ranou bez přípravy při signalizované početní výhodě, když Blues hráli se šesti hráči v poli. Tuukka Rask měl navíc zacloněný výhled, neboť před ním stínil Alex Pietrangelo. "Takový byl náš plán do zápasu - aby toho Tuukka co nejméně viděl. Byla to výborná clona a Carl to skvěle prostřelil," popsal bek Joel Edmundson.

Gunnarssonův gól má ale ještě další podtext. Před halou TD Garden má sochu legendární obránce Bobby Orr. A právě gól velikána historie Bruins z prodloužení finále roku 1970 se stal pro sochu předlohou. Díky jeho zásahu tehdy Boston porazil St. Louis a završil sérii s výsledkem 4:0 na zápasy. Pro Blues šlo tehdy o třetí sezonu ve finále v řadě, všechny ale ztratili 0:4. Na další šanci museli počkat až do letoška.

Úvodní zápas, v němž promarnili vedení 2:0, tak byl již třináctou prohrou v poslední bitvě o Stanley Cup. Tíživou sérii ukončil hráč, který nosí - stejně jako člen Síně slávy Orr - čtyřku na dresu. "Je to docela pěkný bonus. Fakt super, když o tom člověk přemýšlí i tímto způsobem. Jsem si navíc jistý, že u té jedné výhry nezůstane, na jedničce se nezastavíme," prohlásil odhodlaně Gunnarsson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články