Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Lži prostořekého prezidenta,“ útočila poslankyně. Za Zemana se omluví ministerstvo?

Autor: ČTK, simao - 
30. května 2019
19:02

Za prezidenta Miloše Zemana se má v případě pravomocného rozsudku omluvit ministerstvo financí. Proč tomu tak je, vysvětlovala ve čtvrtek při interpelacích ministryně Alena Schillerová (za ANO), zatímco poslankyně Věra Kovářová (STAN) do Zemana šila za „rozmary a lži prostořekého prezidenta“ – a to kvůli soudu v případě omluvy za Zemanův výrok v pořadu Jaromíra Soukupa o exporadci Zdeňku Šarapatkovi.

„Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že se stát musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana,“ upozornila při interpelacích poslankyně Věra Kovářová (STAN) na kauzu se Zdeňkem Šarapatkou, který z Úřadu vlády za Zemanova kralování ve Strakovce odešel po dohodě a nebyl vyhozen.

„Protože hlavu státu žalovat nelze, tak se za jeho slova má omluvit ministerstvo financí. Vážená paní ministryně, zajímá mě, jak se k tomuto ministerstvo financí postaví, odvolá se ministerstvo, jak předpokládá prezidentův mluvčí Ovčáček, nebo se k tomu postaví čelem a omluví se panu Šarapatkovi? Myslím si, že si tu omluvu skutečně zaslouží,“ podotkla Kovářová.

Šarapatka: Průlomový verdikt

Šarapatka byl poradcem tehdejšího premiéra Zemana v době takzvané kauzy Olovo, kdy v okruhu Zemanových poradců vznikl dokument s plánem diskreditační kampaně proti tehdejší místopředsedkyni Sněmovny Petře Buzkové (ČSSD). Výpověď podle žaloby Šarapatka zdůvodnil ztrátou důvěry v čestnost, statečnost, pravdomluvnost a otevřený postoj tehdejšího premiéra ve vztahu ke kauze Olovo.

Ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) upozornila na Zemanova slova z pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov: „Zdeněk Šarapatka je člověk, který kdysi pracoval, teď nevím, jestli v Lidovém domě, nebo Úřadu vlády, už je to hrozně dávno, ale vím, že jsem ho vyhodil pro neschopnost.“ Rozhodnutí není pravomocné, podotkla Schillerová a nebylo dosud ministerstvu financí doručeno. Ministerstvo zváží poté další možnosti. „Zejména odvolání,“ podotkla Schillerová.

Spor tak nekončí. Šarapatka se přesto na twitteru po rozhodnutí soudu zaradoval: „Miloš Zeman byl právě soudně usvědčen ze lži. Obvodní soud pro Prahu 1 mi dal před hodinou za pravdu: prezidentův výrok v TV Barrandov, že mě v r. 2000 z Úřadu vlády ‚vyhodil pro neschopnost‘, soudkyně JUDr. Stamidisová označila za nepravdivý. Verdikt je průlomový. Pravda vítězí!

Schillerová vysvětlila, proč se má omluvit právě její ministerstvo

Schillerová dnes při interpelacích ve Sněmovně připomněla jiný soudní spor – mezi Terezií Kaslovou, vnučkou Ferdinanda Peroutky, a Hradem. Soud tehdy určil, že prezident republiky je státním orgánem a „výkon veřejné moci (...) zahrnuje výkon jakékoli veřejnoprávní pravomoci, kterou je státní orgán ze zákona nadán“, a „výkon této pravomoci prezidenta republiky je tak třeba posuzovat jako úřední postup, který může vést ke vzniknu újmy a založení odpovědnosti státu za ni“.

„Pokud není možno příslušný úřad k odpovědnosti za nesprávný úřední postup jinak určit, jedná za stát ministerstvo financí. V případě prezidenta republiky taková situace nastala,“ podotkla Schillerová.

Poslankyně Kovářová uvedla, zda si Schillerová myslí, že je v pořádku, aby se za „rozmary a lži prostořekého prezidenta omlouvala ministerstva“. „Chápu, že asi nikdo jiný se nenašel, kdo by tuto kompetenci mohl mít, otázkou je, zda to potom platí také daňový poplatník,“ podotkla Kovářová. „Ten úzus vyšel z rozhodnutí Nejvyššího soudu, který už takto jednou rozhodoval,“ reagovala Schillerová s tím, že jde o legitimní praxi a „není tady, co by daňový poplatník platil“. „Pokud rozhodnutí bude pravomocné, tak prostě ministerstvo financí bude podle něho konat,“ dodala Schillerová.

Hradní právník Marek Nespala ČTK řekl, že předpokládá, že ministerstvo financí podá odvolání a rozsudek „bude revidován“. „Prezident uvedl, že pana Šarapatku vyhodil. Nevyjadřoval se o konkrétním pracovněprávním úkonu, ale o tom, že s tím člověkem nechce spolupracovat, forma onoho úkonu je potom sekundární,“ popsal Nespala pohled Hradu.

Ministerstvo financí má podle rozhodnutí soudu zaslat Šarapatkovi doporučený dopis s omluvou za Zemanův dehonestující výrok do sedmi dnů od právní moci rozsudku, informoval server iDnes.

petr12 ( 31. května 2019 11:35 )

Kovářová ty jeblá jitrnice TOP 09 bandy největších kmotru zlodě­ju,tu­nelá­řu,kři­váku Kalou­ska,Sc­hwar­zenber­ka,Pos­piši­la atd rozkradli jste stovky miliard společně s pakáží tunelářu ODS KDU CSSD ojebávali občany,rodiny,děti kdy se vy omluvíte občanum vrátíte stovky miliard jdi si vypláchnut hubu jestli chceš pošlu ti heřmánék na vyplachování špíny!!

Taurus70 ( 31. května 2019 07:31 )

Vubec nemusel lhat ,taky jsme proupousteli pana na dohodu protoze kdyby jsme mu do vypovedi dali urcujici paragraf nemel by narok vubec na nic a pochybuji ze by jeste nekdy ziskal solidni zamestnani,v ten okamzik to bylo pro obe strany nejlepsi reseni,my jsme se ho potrebovali co nejrychleji zbavit a on mohl predvadet ta sva kouzla jinde ale de jure byl vyhozen i kdyz podle papiru tomu tak neni😂😂😂

PPP15OW ( 30. května 2019 20:31 )

Mikeši, nevidím souvislost mezi vašimi plky a faktem, že prezident lže jako když tiskne a hradní právník tyto lži překrucuje do trapných interpretací. Vůbec tomu člověku nezávidím. Musí mít opravdu silný žaludek. Kdo koho píchá s touto kauzou už vůbec nesouvisí.

zlymikes ( 30. května 2019 20:03 )

Nevidím souvislost mezi Šarapatkou a nějakou Kovářovou ze skorozaniklého spolku STAN. Jedině že by Šarapatka píchal Kovářovou nebo ona jeho

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa