Babské radyPřírodní léčbaZdraví

Vydejte se na sběr aneb heřmánek pravý a jeho účinky na organismus

Heřmánek pravý, někdy zvaný heřmánek lékařský, je jednoletou léčivou rostlinou. Heřmánek byl součástí lidového léčitelství a i dnes se hojně používá v kosmetice, aromaterapii i homeopatii. Jedná se o velmi oblíbenou bylinu, která je bylinou s takřka univerzálními účinky. Vydejte se na sběr heřmánku i vy, právě nyní začíná kvést.

Heřmánek pravý

Na tuto léčivku narazíte na mnoha místech. Daří se mu na polích, na lesních loukách či v roklích. Heřmánek je však vytlačován především vlivy umělých hnojiv a chemickým postřikem. Heřmánek pravý má bílé okvětní lístky, žlutý střed, přičemž květní lůžko je duté. Poznáte ho i podle příjemného aroma.

Účinky na lidské zdraví

Heřmánek má opravdu mnoho příznivých vlivů na lidské zdraví. Pomáhá na obtíže s trávicí soustavou, například při bolestech, na křeče, při nadýmání, průjmu či na bolest žaludku. Dopřát si tedy můžete heřmánkový čaj preventivně či po jídle, o kterém víte, že vás nadýmá. Heřmánek však pomůže i v případech vynechání menstruačního cyklu či při nepravidelné menstruaci. Heřmánkový čaj si dopřejte i při nespavosti, ale také na bolesti zubů či při horečce. Jeho vliv se týká i nálady a nervového systému. Pomůže při vyčerpanosti a je vhodný při zvýšené únavě.

Zevní užití

Z heřmánku se připravuje také výluh, který se používá zevně na bolestivé rány a při zánětech spojivek. Ideální je na omývání špatně se hojících ran. Podporuje hojení, dezinfikuje a má protizánětlivé účinky. Heřmánkový výluh se užívá i na vlasy. Má zesvětlující účinky a vlasy posiluje.

Heřmánek pro děti

Heřmánek je opravdovým všelékem a vhodný je i pro děti. Oceníte ho především, když děti trápí křeče, bolesti v břiše apod.

Způsoby užívání

Z heřmánku si můžete připravit čaj, přidat ho do vaší koupele, připravit si z heřmánku můžete také obklady či páru, kterou vdechujete při onemocnění horních cest dýchacích. Klidný spánek navodí bylinný polštář s heřmánkem. Pořídit si domů můžete také heřmánkový olej či mast na rány.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button