Hudební festival A. Dvořáka Příbram jde do finále. Závěr festivalu přinese velké zážitky

Silkenová, Bárta (zdroj Hudební festival A. Dvořáka Příbram)

Operetní gala na Svaté Hoře
Letošní 51. ročník je věnován žákům Antonína Dvořáka. Věděli jste, že Polská krev, Vinobraní, Rose Marie či Perly panny Serafinky jsou díly právě těchto žáků? Oskara Nedbala, Rudolfa Frimla nebo Rudolfa Piskáčka připomene 1. června 2019 jedinečné Operetní gala.

Těšit se můžete hned na několik nevšedních prvků. Koncert složený z nádherných a známých melodií se odehraje pod širým nebem na nádvoří Svaté Hory a část prostoru bude možné využít pro piknikové posezení. Takový koncept ještě Hudební festival A. Dvořáka Příbram nezažil. Návštěvníci si mohou přinést vlastní židličky nebo deku, na místě zakoupit občerstvení a užít si klasickou hudbu opravdu netradičně.

Den s Antonínem Dvořákem
Populární projekt zahrnuje přibližně 20 samostatných koncertů a pořadů pro děti i širokou veřejnost. V úterý 4. června bude Příbram doslova žít hudbou. Už předchozí ročníky ukázaly, že klasická hudba pro nejširší veřejnost má svůj potenciál. Koncerty se odehrají na nejrůznějších místech i přímo v ulicích města. Na projektu se aktivně podílí i příbramské Základní umělecké školy a žáci základních a středních škol.

Immersive concerts
Součástí Dne s Antonínem Dvořákem bude 4. června rovněž unikátní immersive concert koncert v Domě Natura. Loňská premiéra vzbudila velký zájem a ohlas, a tak bude letos přidáno ještě jedno vystoupení, 5. 6. v příbramské Waldorfské škole.

Dirigenti Debashish Chaudhuri (Indie) a David Rutheford (USA) společně s Příbramskou filharmonií nabídnou divákům unikátní možnost stát se nedílnou součástí uměleckého výkonu a zažít hudbu zevnitř tělesa. Divák je nejen v centru dění, ale přímo ovlivňuje i konečný výsledek koncertu.

Prolínání varhan a houslí
Předposledním bodem programu letošního ročníku bude 6. června netradiční spojení varhanního a houslového koncertu – za varhany kostela sv. Jakuba usedne jeden z předních českých varhaníků, Pavel Černý. S tóny varhan se pak budou mísit tóny houslí v podání houslového Spohr violin dua (Jana a Ondřej Lébrovi).

Závěrečný koncert – Mistři houslí
Úplné finále přijde 11. června 2019 a vrátí program opět do Divadla A. Dvořáka v Příbrami. Koncert předních houslistů završí 51. ročník festivalu díly A. Dvořáka, J. Suka, P. I. Čajkovského, P. de Sarasateho a A. Vivaldiho. Účinkují Václav Hudeček, Jan Mráček, Marie Hasoňová, Filharmonie Hradec Králové, dirigent Andreas Sebastian Weiser a rozhodně půjde o skvostnou festivalovou tečku.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat