Skauti pomůžou v Krkonoších s kůrovcem: "Přírodu musíme chránit."

Skauti pomůžou v Krkonoších s kůrovcem: "Přírodu musíme chránit."
31. května 2019 Události Autor: Alžběta Havlová

Skauti vyrazí do Krkonoš pomáhat s přemnoženým kůrovcem. Vedení Junáka dnes vyzvalo skauty nad 15 let, aby pomohli Správě našich nejvyšších hor se škůdcem, který zapříčiňuje smrt mnohých smrků.

Úkolem skautů bude zbavování pokácených napadených stromů kůry, aby se zamezilo dalšímu šíření kůrovce. S nápadem podpořit národní park přišli skauti jednotlivci, kteří správě nabídli svou pomoc. Vedení parku následně napadlo oslovit Junáka, tedy českého skauta s žádostí o celorepublikovou výzvu skautům a skautkám. Výzvou vedení Junáka oslovuje až 20 tisíc skautů, podle mluvčí Junáka Barbory Trojak se jedná o jednu z největších akcí zaměřenou na ochranu přírody za poslední léta:

"K ochraně přírody určitě máme blízko. Zároveň ve chvíli, kdy se příroda ocitá v ohrožení, na to nějak musíme reagovat. Jde o nejstarší národní park, je to vzácné území, které musíme chránit a pomoc jemu nám přišla jako logická věc," říká Barbora a dodává: "V tuto chvíli nevíme, do jaké míry se budou schopni skauti zapojit. Přeci jenom nás čeká období táborů, spousta našich skautských dobrovolníků se bude věnovat přípravě táborů a práci s dětmi. Ale zároveň věříme, že jich je mnoho, kteří si ten čas najdou a to úsilí tomu věnují."

Pomoc s kůrovcem plánují skauti zatím jen v Krkonoších, pokud je ale o pomoc požádají i z jiných oblastí republiky, nevylučují další spolupráci: "Nemáme nevyčerpatelné síly, ale uvidíme," usmívá se mluvčí Junáka Barbora Trojak.   

NyníHudební siesta
Skladba: Symfonie č. 55 Es-dur "Der Schulmeister" - Adagio, ma semplicemente; Autor: Haydn Joseph; Dirigent: Ward Nicholas; Soubor: Severský komorní orchestr
13:00Zprávy ČRo Plus
13:05Odpolední proud
14:00Hudební kompas
14:30Odpolední proud
15:00Zprávy ČRo Plus
15:05Odpolední proud

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony