InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Proč se i v Písku konají protivládní demonstrace?

Tomáš Úlehla na jedné z akcí na píseckém náměstí. , Autor: Jižní Čechy Teď

Tomáš Úlehla na jedné z akcí na píseckém náměstí.     Autor: Jižní Čechy Teď

PÍSEK – Také Písek se už delší dobu řadí po bok měst, kde se konají demonstrace vesměs namířené proti prezidentovi Miloši Zemanovi, premiérovi Andreji Babišovi a jeho vládě. Naposledy šlo o pochody za nezávislou justici, které byly namířeny proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Jaký je účel demonstrací a jak se na současnou situaci dívají organizátoři akcí? V rozhovoru odpovídá Tomáš Úlehla, jeden z pořadatelů akcí v Písku. Rozhovor byl zveřejněn v týdeníku Písecké postřehy ještě před evropskými volbami a posledními protivládními demonstracemi.

Proč se v Písku konají demonstrace?

Hlavní důvod je ten že si letos připomínáme 30 let od revoluce a v čele státu máme trestně stíhaného premiéra, který je zároveň evidovaný ve svazcích Státní bezpečnosti. A navíc přivedl k moci komunisty. Samozřejmě není prokázaný jejich přímý vliv na vládu, ale ve své podstatě ji podporují. Další motivací je naše podpora iniciativy Milion chvilek pro demokracii. Líbí se mi, jakým způsobem to dělají a čeho chtějí dosáhnout. Jejich hlavní motivací v tuto chvíli je odstoupení ministryně Marie Benešové, dříve to byla také akce za odstoupení premiéra Babiše, ale to se podle mého názoru asi nepovede. Líbí se mi ale, že iniciativa zvedla tuto otázku a je o ni větší zájem.

Jak se díváte na fakt, že ti, proti kterým demonstrujete, prošli demokratickými volbami?

To ale nikdo nezpochybňuje. Hnutí ANO vyhrálo volby, má mít šanci sestavit vládu a nominovat premiéra. My zpochybňujeme to, jakým způsobem Andrej Babiš dělá svou politiku a jak do ní přišel. Ve své podstatě trošičku opomíjí demokratické principy, které nejsou psané, ale je důležité je dodržovat.

Jaký tým se o demonstrace v Písku stará?

Jsou to vlastně dva lidé. Začal s tím Honza Říšský, když byla první demonstrace někdy v dubnu. Pak následovalo Staroměstské náměstí, kam jsme se vydali a rozhodli jsme, že navážeme i na další akce.

Funguje nějaká spolupráce s iniciativou Milion chvilek pro demokracii?

No, žádná velká provázanost tam není. Informujeme je o tom, že akce děláme, možná od nich dostáváme nějaké letáky, ale nemáme od nich žádné extra propagační materiály. Informace bereme z jejich stránek, kde zveřejňují zprávy pro organizátory v celé České republice.

Nevadí vám, že hlavní organizátor iniciativy Milion chvilek pro demokracii, student Mikuláš Minář, uvedl, že ho už pořádání demonstrací živí?

Neznám ho osobně. Na jedné větší demonstraci na Staroměstském náměstí říkal, že už kvůli tomu musel přerušit i studia, protože se tomu věnuje naplno. V České republice vlastně nikdo takový není. Když chcete takové věci organizovat, tak to musíte dělat naplno. Já jen vím, kolik času mi vezme zorganizovat akci v Písku, natož připravit velkou demonstraci, která stojí hodně peněz. Samozřejmě mají transparentní účet, kde se dají všechny dary dohledat.

Mají podle vás demonstrace smysl, když preference lidí, proti kterým protestujete, neklesají?

Tak to holt je. Každý má svobodu volby. Demonstrace jsou dobré proto, že se o tématech mluví a nepřehlížejí se. Když se pak o tom mluví veřejně už ve 130 obcích, vzbudí to zájem. I když jsou k tomu i negativní komentáře, jsem rád, že to kritikům stojí i za to, aby na to na internetu klikali. Třeba se příště zamyslí i nad obsahem.

Takže můžou mít demonstrace účinek?

Výsledek to mít může, záleží, do jaké míry se lidé zapojí. Politika se přece často dělá na ulici. Kdyby o demonstrace nebyl zájem, tak se dělat nebudou. Ale beru to poněkud rezervovaně, vzhledem k tomu, jak suverénně pan premiér vystupuje. Pochybuji, že ho to bude nějak ovlivňovat. Možná, když se zaplní Václavák...

Dílčí úspěch si demonstrace připsaly po jmenování komunistického poslance Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS... V Písku se proti tomu také protestovalo.

Jasně, ale to byl poslanec. Myslím, že ta reakce lidí byla oprávněná a jsem rád, že tohle se povedlo a on zvolen nebyl.

Výzvu za odstoupení premiéra v Písku podepsalo přes 1300 lidí, demonstrací se jich účastní desítky, možná pár stovek. Je to podle vás dost, nebo málo na okresní město velikosti Písku?

Z mého pohledu by jich samozřejmě mohlo být i víc. Teď na poslední demonstraci jich ale bylo rozhodně více, než před tím. Jsem rád, že se to dostává do podvědomí. Je spousta lidí, kteří mají stejné názory, ale na demonstraci nechtějí. Proto se ale akce dělají, aby se i lidé v menších městech nebáli říci svůj názor. Jsme v demokracii a můžeme ho říci veřejně.

Kritici těchto akcí ale namítají, že je to většinou masovější záležitost jen v Praze a velkých městech...

Tak Praha je zásadní a vždy určuje směr. Kdyby demonstrace v Praze neměly takovou podporu, tak regionální akce sami o sobě moc nezmůžou. Z regionů je to vzkaz do Prahy, že v tom nejsou sami.

Neměli by teď demonstranti počkat na výsledek kauzy premiéra Babiše a případně protestovat až po zveřejnění výsledku?

To je také náš cíl, aby měl pan premiér možnost se očistit u soudu. Ale než se k tomu dojde, neměl by zastávat veřejnou funkci. Podezření zde jde a škodí tím pověsti České republiky a především fungování demokracie. Mně vadí, že 78 poslancům hnutí ANO tato situace nevadí a že netlačí na to, aby z jejich řad vzešel někdo jiný.

A čím si vysloužila kritiku a protesty ministryně spravedlnosti Marie Benešová?

Podle mě byla výměna nevhodně načasována. Myslím si, že jmenování ministra by nemělo být zcela na libovůli premiéra a měly by zde fungovat nějaké demokratické principy. Bouřlivé reakce jsou kvůli tomu, co už paní Benešová udělala. Je řada informací, jak fungovala ve veřejné sféře a jak šla jako poslankyně na ruku některým mocným a lobby. Proto je zde oprávněné podezření, že by v tom mohla pokračovat.

Jaký signál pro organizátory protestů může být vítězství hnutí ANO v evropských volbách?

Evropské volby mohou být lakmusový papírek, jestli rostou jeho preference. Domnívám se, že pořadatelé protestů v iniciativě neustanou. Problém je, že pan premiér vlastní svá média, která o tom informují podle svého.

Máte vy osobně politické ambice?

V tuto chvíli ne, nepřemýšlím o tom. Ani jsem už nekandidoval v komunálních volbách.

Myslíte si, že lidi politika trápí? Vadí vám relativně nízká účast lidí u voleb? A není to také vlastně vyjádření názoru na politiku?

Někdo to tak může prezentovat. Ale to, že nic neudělám, nevypovídá o tom, co si myslím. Podle mě je důležité k volbám jít. Je přece skvělé, že tu možnost máme. Je to právo, které jsme chtěli. Že volební účast klesá, je zřejmě důsledek toho, že se máme vlastně dobře a přestáváme řešit politiku.

Diskuse k článku - 44 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
  • nmn 

    Reagovat

     

    Rozhovor dobrý.

    Vloženo 1.6.2019 19:01:55

  • úryvek z neviditelného psa 

    Reagovat

     

    Kdyby hloupost nadnášela, budou svazáci z uskupení Milion chvilek pro demokracii zřejmě levitovat. A spolu s nimi všechny ovce, které mají natolik vymyté makovice, že ztratily schopnost používat hlavu, pročež stačí zavelet a ony se odeberou hromadně bečet na nějaké shromaždiště.

    Vloženo 1.6.2019 18:40:35

    • baletka 

      Reagovat

       

      Koukám, jak velké hejno komunistů a svazáků z doby socialismu tady pořád lítá. A těch holubářů, kteří si je pořád opatrují. Co komunista to lenoch, zloděj a zločinec.

      Vloženo 1.6.2019 19:45:11

  • bourák 

    Reagovat

     

    Jestli chceš naplnit náměstí v PÍSKU, dám Ti radu. Obejdi v Písku nákupní střediska, kde je velký dostatek somráků o drobné a za peníz, který dostaneš za politické kecy, které vypouštíš ze svých úst proti naší dosluhující hlavě státu se Ti dostane velkých ovací. Ale pozor, můžeš být také bez ovací okraden.

    Vloženo 1.6.2019 10:23:18

  • petr 

    Reagovat

     

    Tak jako v západních zemích, tak i u nás se začínají objevovat různá hnutí a uskupení, která mají silně levicové názory, obdivují Marxe a provolávají na náměstích plamenná hesla. Já jim neberu právo říkat své názory. Jen bych prosil, nebuďte vulgární, nevyhrožujte a nenavádějte k násilí, může to špatně skončit. Jen se podívejte na situaci v ulicích Francie.

    Vloženo 1.6.2019 08:08:55

    • Walter 

      Reagovat

       

      Milion chvilek má levicové názory? To se mi moc nezdá.

      Vloženo 2.6.2019 23:11:18

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        To určitě ne, když to celý organizujou v pozadí kmotři z oDS.

        Vloženo 2.6.2019 23:45:32

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Trapárna celé demonstrace. Teď jim zas voliči dali pěknou ťafku když v eurovolbách mělo zas ANO nejvíc. Asi se jim stejská po prvních májích tak se budou takhle scházet a řečnit až do příštích voleb.

    Vloženo 1.6.2019 07:15:15

    • brikcí 

      Reagovat

       

      Prvních májů se soudruhu dočkáš, Andrej a jeho komanda vám je brzy nadiktují. Zákazů a příkazů už je víc než Milouše Jakeš. Mladí komunisté jsou ještě dementnejší než jejich tátové.

      Vloženo 1.6.2019 07:58:23

    • mája 

      Reagovat

       

      Mám též dojem, že je to namísto prvního máje. Ještě alegorační vůz a zapřánout.

      Vloženo 1.6.2019 08:35:17

    • valíček 

      Reagovat

       

      Jednodušší Češi mezi sebou nejsou schopni najít chytrého guru a tak si zvolili slovenského komunistu a agenta stb

      Vloženo 1.6.2019 19:41:43

    • Walter 

      Reagovat

       

      Výsledek evropských voleb na to nemá vliv. Jsou o lidech, ne o stranách.

      Vloženo 2.6.2019 23:09:26

« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace