Neutěšenou situaci začali řešit policisté. Konkrétně vytvořili speciální vyšetřovací tým, který činnost prostějovských fanoušků monitoroval.

"Příznivci Jestřábů byli mezi hokejovými fanoušky zařazeni do nejrizikovější skupiny. Dostávaly se k nám informace, že se rodiče bojí vodit děti na stadion. Vadil jim zejména dým a rachot z dělbuchů a pyrotechniky," informoval šéf prostějovských policistů Tomáš Adam, jenž dodal: "Vyčlenili jsme speciální tým, která se na prostějovské fanoušky zaměřila."

Speciální jednotku měl na starosti Leo Haluza, šéf prostějovských kriminalistů.

"Sledovali jsme jejich jednání, podařilo se nám několik pachatelů obvinit. Hlavně za používání pyrotechniky, ale byly tam i další věci, jako pálení šál a podobně," komentoval Haluza.

Plumlovská přehrada - pláž U vrbiček
Přehrada hlásí jedničku, vodu si chválí i šampionka v dálkovém plavání

Pomohly kamery

Výsledkem mravenčí a dlouhodobé policejní práce bylo výrazné zklidnění atmosféry při zápasech Jestřábů. Nejvíce tomu napomohla instalace kamerového systému.

"Z hlediska soudu se jedná o silný důkazní prostředek," pochvaloval si Tomáš Adam.

Výsledkem je celkově devět zákazů vstupů na zápasy LHK Jestřábi Prostějov.

„Takové číslo je opravdu výjimečné i v rámci celé republiky. V reálu to vypadá tak, že fanoušek se zákazem, se musí v době zápasu hlásit na policejní služebně," vysvětlil Tomáš Adam.

Matouš Venkrbec
Venkrbec: Moje vnitřní motivace v Prostějově ochabla. Potřeboval jsem změnu

Obviněn i spíkr kotle

Mezi obviněnými je i hlavní spíkr kotle.

"Na atmosféře to bylo hodně znát. Chyběl, bez něj byl kotel mrtvý," komentoval jeden z pravidelných návštěvníků prostějovského stadionu.

Všichni obvinění dostali tresty mezi jedním a dvěma roky, navíc vysoké finanční pokuty. Ve všech devíti případech se jedná o muže ve věkovém rozmezí jednadvacet až jednatřicet let.

Prostějovský aquapark - Ilustrační foto
Hurá do vody! Aquapark otevírá v pátek, biokoupaliště v sobotu