Ropid má nového náměstka na příměstskou dopravu. Pšeničku střídá Haas

Jednotka CityElefant připomínající 25 let Pražské integrované dopravy. Foto: Zdopravy.cz/Josef PetrákJednotka CityElefant připomínající 25 let Pražské integrované dopravy. Foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Jeden z největších objednatelů veřejné dopravy v Česku má nového šéfa pro příměstskou dopravu. Od 1. června nastupuje je pozici

Jeden z největších objednatelů veřejné dopravy v Česku má nového šéfa pro příměstskou dopravu. Od 1. června nastupuje je pozici náměstka ředitele pro příměstskou dopravu a technický rozvoj Václav Haas.

Na postu vystřídá Petra Pšeničku, který nastoupil do Ropidu v listopadu 2017.  Letos na jaře se Pšenička rozhodl z Ropidu odejít a věnovat se pouze svému poradenskému byznysu ve veřejné dopravě. „Rozhodl jsem se odejít z důvodu dlouhodobé časové neslučitelnosti náročné funkce náměstka a své soukromé podnikatelské činnosti,“ vysvětlil Pšenička. Na Ropidu má ještě působit v červnu na dohodu o pracovní činnosti.

Podle mluvčího Ropidu Filipa Drápala vyhrál Haas výběrové řízení na tento post. V Ropidu působí už dvacet let,dosud působil na pozici vedoucího oddělení koncepce příměstské dopravy. Vystudoval Fakultu dopravní ČVUT v Praze. Celý svůj dosavadní život se intenzivně věnuje české železnici, publikoval také řadu knih o její historii.

Václav Haas, nový náměstek pro příměstskou dopravu Ropidu. Foto: Filip Drápal

Václav Haas, nový náměstek pro příměstskou dopravu Ropidu. Foto: Filip Drápal

Do jeho kompetencí bude spadat kompletní řešení příměstské dopravy v okolí Prahy, jak železnice, tak autobusů. Počet cestujících dojíždějících do Prahy neustále roste, doprava ale už naráží na kapacitní problémy především kvůli špatné infrastruktuře.

Haas nastupuje v době, kdy vrcholí jednání s Českými drahami o provozu vlaků v Praze a Středočeském kraji po konci stávajících smluv v prosinci 2019. Jednání ale naráží na rozdílné představy Prahy a Středočeského kraje.

Tagy ropid Václav Haas
20 komentářů