Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záběry, ze kterých mrazí: Takhle to vypadá, když vás chce sežrat žralok bílý

Autor: Mii - 
31. května 2019
17:45

Málokteré zvíře vyvolává takový respekt jako velký žralok bílý. Tvor, kterého proslavil film Čelisti, ročně zabije a pokousá několik lidí. Používá k tomu sérii silných zubů, kterými svoji oběť doslova roztrhá. Jak to vypadá, když žralok bílý útočí, zachytil fotograf Alex Suh, informuje server Mirror.

Alex Suh žraloka vyfotil při potápění v kleci. Žralok bílý se k němu přiblížil a kompletně otevřel svoji tlamu s několika řadami zubů, protože si jej spletl s tuňákem. Muž měl v tu chvíli fotoaparát jen pár centimetrů od něj.

Pro většinu lidí by to zážitek na infarkt, Alex je ale na podobné interakce zvyklý. Každoročně vyráží do různých částí světa a studuje predátory, kteří se ocitají na vrcholu potravního řetězce. Letos vyrazil do Mexika na ostrov Gaudalupe.

Přiznává ovšem, že tohle bylo poprvé, co se dostal k žralokovi tak blízko. Paradoxně neměl takový strach o sebe jako o něj, protože hrozilo, že tvor se o klec zaklíní a zemře. „Zrovna jsem něco fotil se svým podvodním fotoaparátem, když připlaval velký žralok bílý, aby si pochutnal na tuňákovi, který byl na kleci přivázaný.

„Jak se přibližoval, tak zavřel oči, což je normální instinkt, kterým si je brání. Jenže kvůli tomu neviděl tu klec a narazil do ní. Nakonec se mu ale tuňáka podařilo dostat. Když jsem se trochu vyklonil, byl jen pár centimetrů od mé hlavy,“ popisoval fotograf své setkání s predátorem.

Podle něj je důležité si uvědomit, že žraloci hrají v přírodě zásadní roli. „Dělal jenom to, co dělá normálně – lovil mrtvé nebo umírající ryby. Bez žraloků by naše oceány a korálové útesy byly zničené, oni je čistí od všech mrtvých zvířat,“ zmínil Suh.

yokky ( 1. června 2019 00:43 )

no a co????zralok je v mori doma.on nemuze jit do hospody na obed­👍👍👍👍👍👍­👍👍👍👙👙👙­👙👙👙👙👙👙­👙👙👙👙

Zobrazit celou diskusi