Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zkušená vyšetřovatelka těžkých zločinů či zachránci 20 seniorů. Zeman na Hradě ocenil policisty roku

Česko

  19:50aktualizováno  20:03
PRAHA - Ve Španělském sále Pražského hradu se v pátek uskutečnil 19. ročník ankety Policista roku. Ocenění za mimořádné činy ve službě si odnesli uniformovaní muži a ženy v několika kategoriích. Prestižní akci byl přítomný i prezident republiky Miloš Zeman, který vystoupil se svým projevem.

Kriminalistka Renáta Miková z Krajského ředitelství Jihočeského kraje převzala na Pražském hradě ocenění pro Policistu roku 2018. foto: ČTK

V kategorii Policista roku zvítězila kapitánka Renáta Miková z Odboru obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, která u policie slouží již 25 let. „Její jméno se váže s vyšetřováním těch nejzávažnějších zločinů v Jihočeském kraji a je dobře známé nejen mezi policisty, kteří ji v mnoha případech vnímají jako vzor, ale i mezi širokou veřejností,“ řekla na její adresu mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Policista v sokolovské hospodě zbil jiného muže, nelíbil se mu výběr hudby. Hrozí mu až 10 let vězení

Miková dle jejích slov patří mezi špičku ve svém oboru. „Vyšetřovala kauzy vražd, z nichž některé jsou díky medializaci známé široké veřejnosti. Například případ muže, který zavraždil svou ženu a tělo uschoval v domě v Římově či případ vraždy zlatníka z Českých Budějovic, ze které byly usvědčeny dvě prostitutky,“ přiblížila Kropáčová s tím, že oceněná žena rovněž získala řadu medailí na policejních mistrovstvích a olympijských hrách v různých sportech.

Činem roku určila etická komise jednání praporčíka Jiřího Zemana a praporčíka Ondřeje Hrubeše z Obvodního oddělení Hrádek nad Nisou - Územního odboru Liberec. Ti v polovině března v nočních hodinách evakuovali dvě desítky seniorů z pečovatelského domu v Chotyni, kde došlo k požáru jednoho z bytů.

„Přes zavřené dveře se valil hustý oblak černého dýmu a praporčík Jiří Zeman zaslechl zpoza zavřených dveří sténat starší ženu. Okamžitě vstoupil do bytu, kde však nebylo přes hustý dým nic vidět. Ulehl tak na zem, kde byl kouř řidší a plazil se po zemi. Po intenzivním hledání se mu podařilo ženu nahmatat ležící na zemi, v bezprostřední části ohniska požáru,“ popsala část zásahu mluvčí Kropáčová. Policista podle ní záhy ženu vytáhl z bytu a vynesl před dům, kde ji předal do péče lékařů. Sám se přitom nadýchal zplodin hoření a též skončil v liberecké nemocnici.

Policejní Týmem roku se stala skupina strážců zákona z Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje pod názvem Mobilheim, jež vyšetřovala brutální vraždu na Písecku, z níž byla obviněna dvojice pachatelů ukrývající se v Rumunsku.

Titul Specialistou roku získal praporčík Michal Záruba z oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Královehradeckého kraje. Ten jako první vycvičil policejního služebního psa - německého ovčák Poluxe - na zásah proti takzvanému „aktivnímu střelci“.

Unikátní sbírka stop

Zaměstnancem roku byl vybrán Bohumil Šálek, který působí jako vedoucí oddělení správy nemovitého majetku, odboru správy majetku krajského ředitelství policie Pardubického kraje. Podle vedení policie jde o vysoce empatickou osobnost s hlubokými morálními zásadami a postoji.

„Jeho pojetí ekonomické činnosti vysoce překračuje rámec „správy majetku“ policie, v tomto směru dokázal v organizační složce státu aplikovat nabyté obrovské zkušenosti v právní i stavařské soukromě-právní praxi a povýšit je ve své činnosti u policie na ryzí ‚péči řádného hospodáře‘,“ řekla o něm policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Cenu policejního prezidenta obdržel tým policistů z kanceláře projektů a evropských fondů, oddělení operativní spolupráce, oddělení technické diagnostiky Policejního prezidia a policistů z Národní protidrogové centrály, kteří se podíleli na projektu Reliéf. Jeho hlavním výstupem bylo vytvoření unikátní celosvětové kriminalistické sbírky mechanoskopických stop na povrchu lisovaných zásilek drog - zejména kokainu a heroinu - s individuální identifikací. Díky zmíněmým policistům tak vznikl nový důkazní prostředek.

Do policejní síně slávy byl letos uvedený Ivan Smékal z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, jenž momentálně působí na pozici referenta společné státní správy a samosprávy kanceláře ředitele. Do služebního poměru byl Smékal přijat v roce 1982. „Za celou dobu průběhu služby bylo patrné, že se jedná o policistu, který si je vědom náročnosti jím vykonávané činnosti a je ochoten ji obětovat také čas svého osobního volna,“ odůvodnila volbu Kropáčová se slovy, že Smékal je pro své spolupracovníky etickým a morálním vzorem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!